З днем українського кіно !

Щороку у другу суботу вересня в Україні працівники кінематографа відзначають важливе свято − день українського кіно. Починаючи з 1890-х років (а саме тоді зародилося українське кіно) світ зазнав важких часів і змін, але попри це українська кіноіндустрія активно розвивалась. За цей період українці залишили немалий культурний спадок у вигляді багатьох тисяч стрічок. Німі фільми досі надихають сучасних митців навіть за кордоном. Фільми українських режисерів вже не перший рік представляють нашу державу на міжнародних кінофестивалях і навіть Оскарі - цього року, наприклад, це буде фільм «Ля Палісіада» Філіпа Сотниченка.

Але з чого все почалося?

В нашій історії існує дві важливі події які можна вважати початком українського кіно - винайдення апарату, який знімав та відтворював стрічку і перший кіносеанс в Україні. У 1893 році, механік Одеського університету, Йосип Тимченко розробив кіноапарат на два роки раніше за створений у 1895 році кінематограф братів Люм‘єрів. Вже у 1896 році у Харкові фотограф Альфред Федецький зняв декілька документальних сюжетів. А у грудні того ж року, він влаштував перший публічний кіносеанс у російській імперії й з цього моменту українське кіно починає свій довгий тернистий шлях до сьогодення.

У 1920-х роках в Україні було створено Всеукраїнське фотокіноуправління, Київську кінофабрику (зараз Київська кіностудія ім. О. Довженка) де зняли понад 1000 найвідоміших фільмів. Перший звуковий фільм - документальна стрічка Д. Вертова «Симфонія Донбасу», з’явився у 1930 році, усього три роки після виходу першого у світі фільму зі звуком.

Після розпаду СРСР постраждала й кіноіндустрія. У 1992 році в Україні зняли 45 фільмів, але до 2000-го цифра впала до 4 стрічок на рік. Ба більше, кількість фільмів російською мовою переважала над україномовними. Це продовжувалось аж доки Революція гідності не зрушила сферу кіно з мертвої точки.

Сьогоднішній день це можливість згадати такі відомі постаті Олександра Довженка і Івана Кавалерідзе, Марка Донського, Сергія Параджанова, Леоніда Бикова, Леоніда Осики, Івана Миколайчука та їх наслідувачів, які назавжди залишаться в історії українського кіно. Щоб вшанувати талановитих режисерів, акторів та сценаристів пропонуємо сьогодні переглянути будь-який український фільм на ваш смак за чашкою чаю 🇺🇦🎞📹

Про свої улюблені українські стрічки (сучасні і не дуже) пишіть в коментарях. Вибір нашої редакції – це "Звенирога" Олександра Довженка. Приємного перегляду 🫶

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
ГО "ProSvita"
ГО "ProSvita"@prosvita

(Просвітницька організація)

1.5KПрочитань
3Автори
65Читачі
Підтримати
На Друкарні з 12 липня

Більше від автора

  • Мені нема чого ховати!

    Будьмо чесними, у вас майже гарантовано є інстаграм, фейсбук і вайбер. Читаєте ви це ,ймовірно, у телеграмі. Ви не шпигуни й не спецпризначенці, ви не продаєте наркотики чи посади в держкомпанії. Вам нема чого ховати, чи не так? Ви помиляєтеся.

    Теми цього довгочиту:

    Політика
  • Твій паспорт в руках у терориста (Дія виходить в open source)

    Мінцифри відкрили доступ до коду Дії. Чи означає це, що ВАШІ ДАНІ тепер доступні ВСІМ у цьому світі? Включаючи росіян? Твій паспорт тепер легше здобути ніж банківський рахунок твоєї бабусі з пін-кодом “1948”? Видаляємо дію???

    Теми цього довгочиту:

    Айті
  • Протести в Ізраїлі: чому люди вимагають припинення вогню?

    Тисячі людей вийшли антиурядові протести через знайдення тіл заручників-ізраїльтян у тунелях під Сектором Газа. У відповідь на це протестуючі вимагають почати перемовини з Хамас...

    Теми цього довгочиту:

    Ізраїль Та Палестина

Вам також сподобається

Коментарі (2)

і навіть Оскарі

До речі, я тепер якось американські фильми загалом не сприймаю. Тобто чому саме американці задають тон — неясно.

Після розпаду СРСР постраждала й кіноіндустрія.

Все що треба знати про цю кіноіндустрію.

Вам також сподобається