Загроза демократії з боку Трампа лише зросла - Project Syndicate

Дональд Трамп не перший антидемократичний демагог, який здобув прихильників, і він не буде останнім. Американські інститути можуть витримати такі випробування та стати ще сильнішими, але тільки якщо продемократичні сили мобілізуються та продемонструють, що система може дати значні результати для простих людей.

БОСТОН – БОСТОН - Оновлений список Демократичної партії надихнув її на нові зміни і ліквідував зростаючу перевагу колишнього президента США Дональда Трампа над його наступником Джо Байденом, яка зростала в опитуваннях. У біографії, кар'єрі та нещодавніх передвиборних промовах Камали Харріс та Тіма Уолза, які були зосереджені на боротьбі з бідністю, покращенні становища робітників, повернення патріотизму республіканців і зміцнення демократії, є багато приводів для захоплення. Зрештою, альтернативою є Трамп, який представляє таку серйозну загрозу для інститутів США, що будь-який більш-менш пристойний кандидат, який балотується проти нього, заслужив би на рішучу підтримку.

Трамп загрожує американській демократії частково тому, що американські інститути були створені для боротьби з автократичним популістом, який готовий порушувати норми і навіть закони. Американські виборці та громадянське суспільство зрештою стали єдиними силами, які можуть зупинити таку фігуру. Хоча американська демократія витримала президентство Трампа у 2017-2021 роках, він використав кожну інституційну слабкість, яку міг знайти, поглибив розбіжності у вже поляризованому суспільстві та спробував скасувати результат вільних та справедливих виборів, які він програв.

Демократи успішно повернули собі Білий дім на виборах 2020 року, незважаючи на спробу перевороту Трампа 6 січня 2021 року, бо мали важливу перевагу: його власну некомпетентність. Хоча багаторічні політичні норми були серйозно пошкоджені, демократія вижила.

Некомпетентність Трампа як президента мала два пункти.

  • По-перше, він був нездатний продемонструвати будь-яку послідовність. Його єдиною реальною метою було сконцентрувати владу у своїх руках, підняти і збагатити свою сім'ю, але йому не вистачило дисципліни та зосередженості, щоб довести це до кінця. Звичайно, жахливим наслідком є ​​те, що хтось дисциплінованіший міг би завдати набагато більшої шкоди.

  • По-друге, Трампу не вдалося завоювати безумовну особисту відданість багатьох своїх підлеглих, і це зрештою означало, що більшість його найсміливіших планів і рішень були викриті або заблоковані зсередини.

На жаль, Трамп сьогодні становить набагато більшу загрозу американській демократії через п'ять основних причин.

По-перше, він став лише злішим, а це означає, що він буде рішучіше зосереджувати владу у своїх руках і використовувати її проти своїх ворогів (реальних і уявних). Якщо він повернеться до Білого дому, він буде не лише жорстокішим, а й потенційно послідовнішим у реалізації свого особистого порядку денного.

По-друге, Трамп і його ідейні побратими будуть набагато більше думати і перевіряти кандидатів на посади високого і середнього рівня, як вони це вже зробили для своєї прихованої урядової програми: «Проєкт 2025» Фонду «Спадщина». Хоча Трамп стверджує, що відмовляється від цього всеосяжного політичного плану, він уже став цінним інструментом виявлення потенційних співробітників адміністрації. Підтримка темного бачення Фонду спадщини є лакмусовим папірцем, який гарантує, що цього разу жодні інформатори чи захисники демократії не зможуть виступати у ролі «дорослих у кімнаті».

По-третє, Республіканська партія тепер є особистим культом Трампа, а це означає, що місцеві республіканські чиновники по всій країні будуть готові робити все, що він накаже. Дехто може зайти так далеко, що спробує сфальсифікувати вибори та захопити контроль над місцевими правоохоронними органами й державними службами. Якщо Трамп знову вимагатиме, щоб місцеві посадовці на виборах «знайшли» більше голосів на його користь, він може отримати те, що хоче.

Четверте, через різні помилки інтелектуальної еліти та лідерів Демократичної партії — наприклад відстоювання крайніх «пробуджених» позицій, таких як відкриті кордони, припинення фінансування поліції тощо — багато правих, поміркованих і виборців, які не мають вищої освіти, прийшли до висновку, що демократи – ліві екстремісти. Ті, хто вважає, що демократам бракує патріотизму, набагато менш схильні до відмови від Трампа, навіть попри те, що Гарріс і Вальц роблять кроки, щоб апелювати до них.

По-п'яте, з усіх цих причин ефективні дії громадянського суспільства проти Трампа стали більш складними. Після років, протягом яких ліві тестували себе на ідеологічну чистоту і ганьбили тих, хто не пройшов тест, все менше незалежних виборців і поміркованих республіканців будуть готові приєднатися до антитрампівської коаліції з багатьма елементами. Прогресивні демократи можуть опинитися наодинці проти його антиконституційної або антидемократичної поведінки, і цього буде недостатньо.

З усіх цих причин загрозу Трампа американським інститутам слід сприймати серйозно. Ще раз, єдиний спосіб захистити американську демократію — використовувати демократичні засоби, щоб перемогти його. Демократія процвітає, коли вона дає реальні результати та допомагає людям реалізовувати свої прагнення. На практиці це означає сприяння економічному процвітанню, безпеці, справедливості, компетентному управлінню та стабільності. Останнє особливо важливо для протистояння періодичним потрясінням і викликам, в тому числі загрозам самій демократії.

Трамп не перший антидемократичний демагог, який привернув сильних прихильників, і він не буде останнім. Американські інституції стали сильнішими, витримавши протофашистський виклик батька Чарльза Кофліна наприкінці 1930-х років, опір громадянським правам чорношкірих на Півдні Джима Кроу в 1950-1960-х роках, президентську кампанію сегрегаціоніста Джорджа Воллеса в 1968 році та Вотергейт. Якщо Трамп зазнає поразки у листопаді, інститути США знову стануть сильнішими.

Але для того, щоб демократія витримала такі випробування, у виборчому бюлетені мають бути добрі альтернативи. Люди повинні мати можливість голосувати за політиків з гарною репутацією у вирішенні проблем та захисті вільних інституцій. Квиток Харріса-Уолца, схоже, відповідає вимогам. Тепер розпочинається важка робота з мобілізації людей та відновлення підтримки демократії. Але ще більш важкою роботою буде виконання обіцянок демократії шляхом боротьби з бідністю та нерівністю, зниження поляризації та екстремізму з обох сторін та демонстрації того, що уряд дійсно працює для простих людей.

Джерело — Project Syndicate

Підтримайте наш канал, щоб ми могли і далі готувати цікаві матеріали з міжнародної політики, аналітики, інтерв’ю та думок.

Ваші донати допоможуть зробити контент ще якіснішим!

Підтримати донатом!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Світова політика

72.3KПрочитань
4Автори
269Читачі
Підтримати
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається