Зангезур – ворота тюркського світу


З відкриттям Зангезурського коридору Середній коридор, що з'єднує Казахстан і Азербайджан через Каспійське море, буде перетинатися по суші, і відстань між ними значно скоротиться. Відкриття коридору надасть можливість для міжнародної торгівлі та глобальної економіки, враховуючи нещодавнє зростання логістичних і транспортних витрат. Він також забезпечить сухопутний зв'язок між Нахічевані та Азербайджаном.

Найважливіший вплив Зангезурського коридору на зв'язок між тюркськими республіками та Туреччиною буде економічним. Створення Тюркського інвестиційного фонду матиме ще більший сенс. Якщо подивитися на рішення, прийняті країнами-учасницями ОТД, то велике значення мають пункти про розширення економічного співробітництва та збільшення торгівлі, створення Каспійсько-Транскаспійського міжнародного близькосхідного коридору Схід-Захід і відродження сучасного Шовкового шляху. Казахстан нещодавно перетворив Туркестан, один з важливих перехресть цього коридору, на важливий центр і створює економічну вільну зону під назвою TURANSEZ.

Окрім спільної історії та культури тюркського світу, спрямованість рішень, прийнятих на самітах ОТД в галузі економіки, дуже нагадує створення Європейського економічного товариства. Маючи спільний погляд на світову політику, ОТД у глобальній конкуренції може стати альтернативною силою таким міжнародним організаціям, як НАТО, Європейський Союз (ЄС) і Співдружність Незалежних Держав (СНД), створеним такими країнами, як США, Європейські держави, Росія і Китай.

Враховуючи динаміку населення тюркських держав Центральної Азії та той факт, що тюркський світ має ринок в 300 мільйонів осіб, економіку в 1,5 трильйона доларів, обсяг торгівлі в понад 500 мільярдів доларів і обсяг інвестицій у 250 мільярдів доларів, свідчить про значний економічний потенціал. Різноманітність сировинних і виробничих ресурсів тюркських держав і потреба кожної країни одна в одній роблять цю співпрацю необхідною. Розвиток і людські ресурси Туреччини у сфері туризму, освіти, промисловості, будівництва, послуг, інжинірингу та оборонних технологій, нафтові, газові та сировинні багатства Азербайджану, Казахстану і Туркменістану, потенціал Узбекистану в сільському господарстві та туризмі, а також туристичний потенціал і водні багатства Киргизстану доповнюють один одного.

Тогорічний Саміт ОТД у Самарканді наголосив на важливості спрощення перетину кордонів шляхом прискорення митних та логістичних процедур, скасування квот, переходу до цифрової економіки, розвитку наземних, морських, повітряних та залізничних мереж на основі угоди про вантажні перевезення для розширення торгівлі між країнами-учасницями. Зокрема, для відкриття в найближчому майбутньому Зангезурського коридору важливо збільшити пропускну спроможність залізничної лінії Баку-Тбілісі-Карс, налагодити й диверсифікувати зв'язки транспортних ліній між Європою та Азією, реалізувати проєкти залізничних ліній Узбекистан-Киргизстан-Китай і Термез-Мезарі Шаріф-Кабіл-Пешавар.

Якщо тюркський світ зможе реалізувати бачення 2040 року, про яке йшлося на самітах, включаючи Зангезурський коридор, то XXI століття може стати турецьким століттям.

Джерело: Anadolu Agency

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається