Затоплені села України

Що ви знаєте про рукотворні водосховища на Дніпрі? Чи замислювалися ви коли-небудь над тим як виникло це "диво"?

Їх у нас більше 1000, великими вважаються 6, хочу розповісти про 3 найбільші та чого вони вартували Україні, тож почнемо по порядку:

Будівництво Київського водосховища почалося в рамках проєкту "Дніпровського каскаду" в 1959 році для потреб Київської ГЕС. Для створення цього гіганта близько 100км в довжину та 15км в ширину було затоплено 92,000га землі. Це 52 населених пункти, в яких проживало 33,000 чоловік. Жителів цих сіл змушували розбирати свої будинки самотужки.

Людям, які одразу погоджувалися на переїзд платили мізерну компенсацію, а будинки тих, хто протестував просто зносили бульдозером насильно вивозячи їх в найближчі села або колгоспи, що не підлягали ліквідації.

затоплені села на мапі 1957 року

Переселенці згадують, що на місці Київського моря були дуже родючі поля, гарні ґрунти, сади і велика кількість озер та ставків. З початком будівництва ГЕС дерева вирубали, села позносили, а про кладовища забули. Тому в перший час після будівництва по всьому водосховищу вспливали труни.

У 1954 році Радою міністрів совку було затверджено постанову про спорудження Кременчуцької ГЕС і велетенського штучного водосховища у рамках все того ж проєкту "Дніпровського каскаду". До 1960 будівництво було завершено і всі 12 гідроагрегатів ввели в експлуатацію. Тоді назвали "перемогою над природою" і вони були дуже праві.

Було затоплено 225,000га землі, а разом з ними 186 населених пунктів на території трьох областей (Черкаської - 85, Полтавської - 73, Кропивницької - 28) і виселено звідти 133,000 осіб подальша доля більшості яких дуже трагічна.

затоплені села Черкащини на військовій мапі США 1953 року

Цікаво що тепер до потреби великої енергетики додалася потреба "створення природних перешкод" на випадок можливої агресії НАТО (не ви знаєте це НАТО). І саме цим лайном виправдовували варварське знищення української історії та величезного пласту культури.

Каховське водосховище знаходиться на території Херсонської, Запорізької та Дніпровської областей. Воно теж було споруджено у наслідок будівництва однойменної ГЕС. Воно планувалося "як найбільше в світі", було затоплено 212,000га землі, переселені до 150,000 осіб і зникло близько 100 населених пунктів, серед яких столиця хана Мамая - місто Замик. На мапі знизу історичний заповідник "Великий Луг", більша частина якого пішла під воду

Водоймище покрило територію найродючіших земель, у тому числі дніпровські плавні. А ще до біса багато лісів що кишіли звірами, яких позбавили дому

Проєкт "Дніпровський каскад" став трагедією для українського народу, української хвлори та хвауни. Домівки сотень тисяч людей, гектари родючої землі та дорогоцінна культурна спадщина - усе було знищено у гонитві партії за виконанням плану. Це були місця де формувалася наша нація, сакральні осередки давньої української цивілізації. Зник унікальний природний комплекс дніпровських порогів, водосховища повністю порушили течію, динаміку водо обміну Дніпра, що прямо позначилось на його мешканцях і призвело до вимирання. Тяжко довелося і тисячам тварин, які зостались без природних домівок і були вимушені мігрувати в інші місця де своєю появою порушили екосистему тих місць. Зі створенням водосховищ виникли умови, сприятливі для розвитку нових видів бактерій, що зумовлюють захворювання людей/тварин.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
хвеномен
хвеномен@XBenomen

1.1KПрочитань
23Автори
34Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (7)

Ніколи не задумувався над тим як саме це все відбувалося ((

Вам також сподобається