Зв'язки між Вірменією та Росією швидко руйнуються


Провал миротворчої місії Росії в Нагірному Карабаху поставив під загрозу її довгострокову присутність на Південному Кавказі і призвів до того, що Вірменія більше не звертається до Москви за гарантіями безпеки. Також конфлікт показав, що Азербайджан більше побоюється західних санкцій, ніж російської військової сили.

Вторгнення Росії в Україну у 2022 році ще більше послабило її військовий потенціал і зруйнувало значну частину її авторитету. Спроби Москви виправдати свої прорахунки виявилися непереконливими. Провал миротворчої місії ставить під сумнів військову присутність Росії у Вірменії, оскільки їхні інтереси швидко розходяться.

Мета Москви на Південному Кавказі змінилася через конфлікт в Україні, і вона навряд чи буде вступати в конфлікт з Азербайджаном та Туреччиною.

Без гарантій безпеки або поставок зброї з Росії Вірменія має мало підстав залишатися у військовому альянсі ОДКБ. Невдоволення Москвою призвело до того, що Вірменія ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду, що ще більше загострило їхні відносини. Реакція Москви на це рішення була ворожою, і вона запровадила торговельні обмеження на вірменські товари.

Однак минулі спроби Росії покарати прозахідні країни не були успішними, і не виключено, що Вірменія може піти слідами Молдови та Грузії в пошуках тісніших зв'язків з Євросоюзом.

Джерело: Carnegie Europe

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається