Balatro. Карткова гра-рогалик?

Привіт, ви любите рогалики? я обожнюю.

Хочу поділитися своїм враженням про карткову гру в жанрі rogue-like Balatro.

Зображення зі сторінки гри в Steam

Гра Balatro релізнулась досить недавно - 20 лютого, проте швидко отримала фанатів та поширення в інтернеті. Я почув про гру з новин в українських ютуб каналах OLDboi та XGTV UA. Крім цього два тижні назад розлетілась новина про 1 мільйон проданих копій гри 🤯.

Опис.

Я вважаю гра здобула популярність через незвичне поєднання жанрів та захопливий ігролад. В грі потрібно збирати колоду та поєднувати покерні комбнації: старша карта, пара, дві пари, трійка, стріт, флеш, фул-хаус, каре, стріт флеш та флеш-рояль, до цього доєднуються ще флеш хаус, п’ятірка та флеш п’ятірка. В грі присутні додаткові карти з ефектами: карти таро, карти планет, спектральні карти та джокери. Набираєте очки і перемагаєте блайнди. За виграні блайнди отримуєте долари. За долари купуєте різні корисні речі в магазині після кожногто раунду. Блайнди - це певна кількість фішок, які ви маєте заробити за один раунд, якщо ні, то програєте і починаєте все спочатку. Рогалик 🤷.

Сюжет.

На початку вас зустрічає Джокер, який розповідає деталі гри, навчає, а потім лиш насміхається в фіналі кожного забігу.

Ігролад.

Розпочну з блайндів. Є малі та великі блайнди. З кожним раундом вони зростають. Необхідно пройти 8 анте, за кожен з яких кількість фішок для виграшу зростає. При цьому блайнд можна пропустити і отримати ярлик. Ярлики бувають різних типів: одні дають вам долари, інші додаткові карти або карти таро, один з них подвоює ефект наступного ярлика. Після виграшу відкривається магазин, де можна придбати джокери, карти, набори та ваучери. Існує бос-блайнд в кінці кожного анте. Під час гри з ним, отримуєте негативний ефект на весь раунд.

Приклад блайндів. Бос блайнд має ефект перевернутих карт першої повної неактивної руки.

Руки. В грі присутні дві руки, неактивна та активна. Перша - знаходиться внизу, другою ви граєте. Активна - найголовніша, більшість ефектів, бонусів діють на неї та додають фішки. Існують ефекти також на неактивні руки, наприклад, сталеві карти дають х1.5 до множника в кінці викладки активної руки. Ви можете зіграти зазвичай 4 активні руки і маєте декілька скидів, котрі дають змогу скинути непотрібні карти з неактивної руки.

Викладка під час гри.

Джокери - це основоположна механіка. Без них перемогти майже неможливо. Вони дають найрізноманітніші ефекти.

Колекція джокерів.

Наприклад:

надкушений джокер - дає +20 множник, якщо ваша активна рука складає 3 або менше карт;

джокер-кинжал - ріже ваші наявні джокери по одному та дає + множник, що дорівнює подвійній вартості знищеного джокера;

червоний джокер з кулаком - дає + множник, що дорівнює номіналу останній карті в неактивній рукі, помножено на 2.

І таких багато. Існують джокери, що додають кількість карт в руку чи більше грошей, чи джокерів, чи карти в колоду або карти таро. Експериментувати з ними та поєднувати надзвичайно цікаво.

Карти планет. Підвищують рівень зіграних рук, чи то фул-хаус чи флеш і піднімають кількість отриманих очок за них.

Карти таро. Досить корисні карти дають різні ефекти: гроші, джокери, карти планет або покращують ваші звичайні карти в колоді.

Спектральні карти. Вони мають найсильніші ефекти, до прикладу, замінити всі карти в руці карти на один ранг або масть, зробити копію джокера, або додати зачарування.

Магазин.

В ньому купуєте джокери, карти планет, карти таро, набори або звичайні карти та ваучери. Набори складаються з декількох карт, серед яких можна вибрати одну чи дві на ваш розсуд. Ваучери - специфічні ефекти, котрі покращують умови гри або магазин. Серед них є знижки на покупки в магазині, збільшення кількості доступних карт активних рук чи скидів.

Висновок.

Ця гра унікальна в своєму жанрі. Мене особисто захопила rogue-like механіка та тематика покера. Хто шукає затягуючу гру напівголоволомку, то рекомендую 👍. Ви проведете за нею не одну годину, щоб збагнути всі механіки, потім намагатися їх поєднати для виграшу та здобуття рекордів. Вірю, що розробники ще побалують оновленнями та доповненнями.

Мінус - відсутність української локалізації.

Оцінка 9/10

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Роман Крот
Роман Крот@Roman_Shuhevych

Я люблю ігри ❤️

177Прочитань
3Автори
1Читачі
На Друкарні з 28 квітня

Більше від автора

  • Топ-10 Ігор! 9 місце! Виживач!

    Доброго дня. Сьогодні розповім про свою топ-9 улюблену гру.

    Теми цього довгочиту:

    Ігри
  • Топ 10 ігор. Місце 10! Видовищна RTS.

    Привіт! Мене звуть Роман і це мій перший блог. Розповідаю детально про особистий топ 10 ігор. Чому свого часу мене захопили RTS?

    Теми цього довгочиту:

    Ігри

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Ну на противагу тій же slay the spire тут все таки зберігається антуражткласичних гральних карт, що можливо певну частину цільвої аудиторії ККІ може відштовхнути. Особливо тих, хто до цього мав досвід в тій же STS, MTG чи HS з Gwitn’ом

Вам також сподобається