Чому саміт ШОС в Астані вже став тріумфом Сі Цзіньпіна - Deutsche Welle

В Астані пройшов черговий саміт Шанхайської організації співробітництва. Основні заходи відбулися 4 липня, а першого дня на інформаційному полі явно домінувала китайська сторона.

Велика китайська делегація на чолі з головою КНР Сі Цзіньпіном прибула до столиці Казахстану відразу на чотирьох величезних авіалайнерах Boeing раніше за інших представників країн-учасниць ШОС. Пов'язано це з тим, що лідер Китаю фактично об'єднав державний візит до Казахстану за участю в саміті Шанхайської організації співробітництва. З цієї причини президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв особисто зустрів Сі Цзіньпіна в астанинському аеропорту імені Нурсултана Назарбаєва.

А ось лідери інших країн-членів ШОС таких почестей не отримали. Всіх їх, включаючи турецького лідера Реджепа Тайіпа Ердогана або прем'єр-міністра Пакистану Шабхаза Шаріфа, як, втім, і президента А.Бутіна, який прибув в Астану мало не слідом за головою КНР увечері 2 липня, біля трапа літака незмінно зустрічав глава уряду Казахстану.

Без будь-якої критики на адресу Китаю

Цікаво й те, що цього разу казахстанська преса майже не зважає на російського президента. Він знаходиться явно у тіні свого китайського колеги. Достатньо подивитися на повідомлення провідних ЗМІ Казахстану, які відстежують практично кожен крок Сі Цзіньпіна та членів його команди – причому без жодного критичного зауваження. Зазначається, що Китай став найбільшим торговим партнером Казахстану — товарообіг між країнами минулого року досяг 41 млрд доларів (для порівняння товарообіг Росії та Казахстану у 2023 році становив 30 млрд доларів. - Ред.), а казахстансько-китайська дружба міцна, як ніколи.

"Наші відносини з Китаєм засновані на принципах добросусідства, дружби й вічного всебічного стратегічного партнерства. Хочу підкреслити, що ми розглядаємо їх як спільні цінності і єдину позицію двох країн", - заявив на брифінгу для ЗМІ президент Казахстану Токаєв. Схоже, що Сі Цзіньпін підтримує прагнення влади РК йти на максимальне торговельно-економічне та, ймовірно, навіть політичне зближення з Піднебесною.

"Ми здійснюватимемо ефективну взаємодію в рамках ініціативи "Один пояс, один шлях". Поставлено нову мету — подвоїти товарообіг у найкоротші терміни(…) Будемо активно реалізовувати дорожню карту за програмою торговельно-економічного співробітництва, прискоримо будівництво Транскаспійського міжнародного транспортного маршруту та третьої транскордонної залізниці між нашими країнами", - зазначив голова КНР, окрім цього повідомивши, що його країна підтримує вступ Казахстану до БРІКС.

Низка зустрічей перед початком саміту ШОС

Взагалі, китайський лідер першого дня саміту ШОС у буквальному сенсі був нарозхват. Окрім участі в переговорах з Токаєвим та відвідування організованих казахстанською стороною численних заходів, він встиг зустрітися з президентами Узбекистану Шавкатом Мірзієєвим, Азербайджану Ільхамом Алієвим та Киргизстану Садиром Жапаровим. Ближче до вечора 3 липня знайшов Сі Цзіньпін і час для бесіди з Путіним, який, судячи з повідомлень російських ЗМІ, також провів цілу низку зустрічей — з президентом Монголії Хурелсухом, турецьким президентом Ердоганом, лідером Азербайджану Алієвим, а також з прем'єр-міністром Пакистану Шарифом та президентом Казахстану Токаєвим.

Саме на зустрічі з Путіним Сі Цзіньпін зауважив: "Завтрашній саміт в Астані стане найважливішою подією Шанхайської Організації Співробітництва цього року. Готовий провести найдокладнішу розмову з вами та іншими нашими колегами на тему зміцнення ШОС". До речі, привертає увагу приїзд до Астани для участі в саміті ШОС генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша. Повідомляється, що він провів переговори з Касим-Жомартом Токаєвим, під час яких висловив підтримку політичним та економічним реформам, що здійснюються в Казахстані, підкресливши особливу роль Астани у справі забезпечення глобальної безпеки.

Джерло

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Світова політика

72.3KПрочитань
4Автори
269Читачі
Підтримати
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається