Деталі у прописі фокалу персонажів

Мем ілюстративний, взятий з мережі Інтернет

У нас із читачами мого телеграм-каналу маленька подія: мені залишилося написати (читати як “привести до пуття”) всього дві глави дебютного роману, і рукопис можна буде вважати готовим до редактури!

В честь цього ми завели письменницько-лайфхацьку рубрику Пишуділюся – за довгі роки написання “Соборних норн” я вивела багато цікавих лайфхаків, способів та інструментів, що допомагають мені робити тексти легшими та цікавішими. І тепер я радо ділюся ними і з вами.

Однією із моїх улюблених деталей у «Соборних норнах» є спосіб пропису фокалу різних персонажів: їхнє ставлення одне до одного через певне дуже специфічне порівняння, зрозуміле лише самому фокальному герою цієї сцени.

Наприклад: ми знаємо, що Едік є музикантом та аудіалом, тобто більшість речей сприймає та запам'ятовує через звуки – якщо прослідкувати ті частини, де він є фокальним персонажем, то можна помітити, що майже усіх людей навколо він сприймає через музику, музичні інструменти або жанри, з якими вони у нього асоціюються.

Наприклад, про його найкращого друга:

«Тимофієвий голос розливався коридором. Глибокий і якийсь зовсім недитячий. Едік, звичайно, і раніше чув, що у друга голос далеко не зламаний підлітковий писк, але лише зараз зрозумів, з яким саме музичним інструментом він міг би його порівняти ‒ з органом»

А ось про Тіминого брата-близнюка, Стаса:

«Стас був схожий на Тимофія, як мелодика на орган. Як макака на горилу. Як дитина на дорослу самостійну особистість. І Едік злився на нього. Бо саме через цю дитячість його найкращий друг з юних років вимушений був так тяжко працювати»

І подібний опис є до усіх персонажів, окрім Рози, що, безперечно, є певним маркером ставлення.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Софія Гуд
Софія Гуд@sofie_hood

392Прочитань
3Автори
19Читачі
Підтримати
На Друкарні з 16 квітня

Більше від автора

  • Чому ми пишемо?

    Сьогодні ми розглянемо декілька шляхів, чому люди приходять до мистецтва. Звичайно, їх є значно більше, і у всіх людей мотивація та причини почати займатися творчістю виключно свої, але я хотіла би спробувати виділити та пояснити ключові.

    Теми цього довгочиту:

    Література
  • Постать під ліхтарем

    Його серце належало шматочку брауні з лимонним курдом з самого відкриття “Вівату” – майже чотири роки тому. Він приходив туди фотографувати книги, говорити з людьми, пригощати друзів чимось смачнішим за київський торт і дівчат чимось кращим за 3в1 [Письменницький челендж: день 9]

    Теми цього довгочиту:

    Оповідання

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається