Донорство це круто

Автор тексту:

Незамінність

Історично, багато медичних процедур, що потребували участі людей чи тварин з часом було перекладено на бактерії, дріжджі та культури клітин. Донедавна інсулін виділяли з печінки свиней і ним лікували  людей, хворих на діабет. Сьогодні замість тисяч тварин працюють мільйони генно модифікованих мікроорганізмів (тож серед діабетиків гмо-фобів ви навряд знайдете). Вакцини раніше виготовлялися на основі крові заражених тварин. Тепер це справа клітин, життя яких підтримується в біореакторах.

З кров’ю історія зовсім інша. Перелити її від свині до людини не вийде: у нас надто різні еритроцити (ті самі червоні клітинки крові “пончики”, що переносять кисень). У випадку  переливання тварина-людина наша імунка зреагує на цю кров алергічною реакцією, що матиме летальні наслідки. Кров надто унікальна (на відміну від, прикладом, білків як інсулін) аби її можна було переносити між різними видами. Ну і звісно, ми досі не вміємо робити штучну кров. А як на мене, то і взагалі навряд зможемо найближчим часом, хоча хто зна. Одним словом, знайте: кров, яку виробляє ваш організм є дивовижним і унікальним ресурсом, якого вкрай мало в масштабах людства.


Тепер давайте коротко про групи крові

 Зі школи ви можете пам’ятати, що груп крові у нас 4 (0/А/В/АВ чи то від першої по четверту) + два варіанти резус-фактора (+ і -). Так от, не знаю як у вашому підручнику біології, але в моєму було написано, що перша група це універсальний донор, а четверта - універсальний реципієнт. Відповідно, що першу можна перелити будь-кому і вона підійде. І навпаки, будь-яку кров можна перелити людині з четвертою групою.  Це правда, але не зовсім. Такі переливання справді навряд будуть смертельними, але точно не ідеальними. Сьогодні переливаючи кров лікарі зважають на купу факторів, окрім класичних чотирьох груп і резуса. Є, прикладом, Келл-фактор, ще один тип антигену, що можна знайти на еритроцитах.. Людям, що його не мають не переллєш кров Келл-позитивної людини.  І таких малих факторів крові декілька десятків. І що точнішим буде відповідність між кров'ю донора і людиною, яка цю кров отримує, то меншими будуть шанси ускладнень. А для цього нам треба якомога більше різної крові, аби кожній і кожному, хто її потребує знайшлася саме необхідна!


Такі що там з донорством?

Кров необхідна багатьом. Хворим на анемію. Онкохворим. Будь-кому під час або після операції, аби компенсувати втрати. Військовим, що отримали поранення. Цивільним, що виявилися беззахисними перед агресором. Так чи інакше, кожна третя людина за все життя буде потребувати переливання. І крові для цього треба багато. На війні її втрачають літрами. 

І, сюрприз-сюрприз, в Україні з донорством погано. ВОЗ визначає необхідний рівень донорства в приблизно 32 людини на тисячу населення. І це в мирний час. А нас 11. Принаймні, було станом на 2020. Після повномасшабного все стало дещо краще: регулярних донорів стало приблизно на третину більше.  Все ще недостатньо навіть для довоєнного рівня потреб. Тож висновок і заклик тут один, доєднуйтеся до тусовки донорів:)


Донатити можна не тільки гроші.

То як стати донором і чи не буде від цього проблем? 

Здавати можна цілу кров або плазму.  Перший варіант відносно знайомий і логічний: просто забирають кров. У другому випадку, кров пропускають через фільтраційеу систему, що збирає плазму, а еротроцити повертає назад. Щоправда, вимог до донора плазми трохи більше, але про це згодом. Так чи інакше, у вас заберуть  приблизно 450-500 мл крові. Чи це багато? Не дуже, у середньому в тобі близька 5,6 літрів і контрольована втрата 8-9% не є критичною. (Зрештою, ми еволюціонували не в умовах білої кімнати і нашим пращурам було потрібно часто і швидко відновлювати крововтрати). Об’єм крові відновиться приблизно за 24 години. На відновлення ж кількісті еритроцитів може піти біля 1,5-2 місяців. Власне, саме тому періоди між донаціями зазвичай 2-3 місяці. Чи небезпечно регулярно здавати кров? Скоріше за все, ні. Перед донацією завжди здається трохи крові на спектр класичних аналізів та перевірок. І раптом лікарі помітять аномалії у відновленні вашого здоров'я після здачі,  кров з вас вичавлювати не будуть:)


У мене заберуть кров, а плюси будуть?

Дещо маніпулятивним буде говорити про альтруїзм, але я скажу: одна донація рятує до трьох життів. Треба ще причини? Їх доволі багато і всі доволі добре клінічно підтверджені:

  • постійний моніторинг вашого здоров'я. Серцево-судинні хвороби сьогодні причина смерті номер 1 в світі. А постійна донорська активність відкриває вам шлях до постійного моніторингу частини показників крові. Себто, коли раптом у вас щось зламається із кров’ю, ви будете про це знати і вчасно почнете лікування (ну я сподіваюся, що ви так і зробите).

  • нижчий ризик раку (на 37% згідно з дослідженнями). Онкологію отримати можна по-різному, але одна з причин - вільні радикали, такі активні молекули, що реагують з усім на своєму шляху, включно з ДНК (чесно, нормальне хімічне пояснення довге і душне, раптом цікаво, запитайте в коментарях, добре?). Ідея ж тут в тому, що залізо може дещо підвищувати кількість вільних радикалів в організмі. А коли здаєш кров, разом із нею втрачаєш частину заліза. Профіт

  • менший ризик тромбозу, а це зокрема всім відомі інфаркт та інсульт. Тут все як із залізом. Винуватці тромбозу - тромбоцити, а після втрати крові їх стає трохи менше. 

  • є ще доволі велика кількість досліджень про загальне покращення здоров'я, але там є можливі проблеми причинно-наслідкових зв'язків. Чи то донація поліпшує стан здоров'я, чи то більш здорові люди частіше стають донорами

  • Але є ще дещо. Донори, волонтери і персонал в закладах здачі крові просто неймовірні, привітні, чудесні люди. (Сподіваюсь, що у вашому місті все буде саме так). Чесно, я був би готовий обмінювати кров тільки на атмосферу доброти і позитиву з милими розмовами про життя, поки машина збирає в тебе кров.

Сподіваюсь, тепер ви теж спробуєте себе у якості донора.


А тепер ще трохи деталей: що робити до і після?

Перед донацією:

1) виспіться (так, це інколи складно)

2) за день до пийте багато води

3) перед здачею перекусіть - краще вуглеводами, без жирного

4) налаштуйтеся на добре, бачити власну кров і голки не завжди приємно, але все буде ок

5) і якщо все файно із самопочуттям, уперед!

Після донації:

1) посидьте в центрі здачі хвилин 15, перекусіть, і якщо все окей, рушайте додому відпочивати 

2) відпочиньте порядно (це теж інколи буває складно) 

3) не завантажуйте руку, з якої здали кров і взагалі 1-2 дні краще не завантажуватися

4) от і все:)

А більше інформації про донорство, місця, потрібні штуки шукайте тут:

https://www.donor.ua

https://bloodagents.com

https://phc.org.ua/promociya-zdorovya/donorstvo-krovi-ta-ii-komponentiv/dlya-donoriv

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
ГО "ProSvita"
ГО "ProSvita"@prosvita

(Просвітницька організація)

1.6KПрочитань
3Автори
67Читачі
Підтримати
На Друкарні з 12 липня

Більше від автора

  • Ірландська республіканська армія І

    Ірландська республіканська армія (ІРА) – це політико-військова організація, яка протягом багатьох десятиліть відігравала значну роль у боротьбі за незалежність Ірландії від британського панування.

    Теми цього довгочиту:

    Ірландія
  • Державна символіка, її історія і роль в сучасності

    В Україні День Державного Прапора святкують 23-го серпня, напередодні Дня Відновлення Незалежности. Такий вибір дати зовсім не випадковий...

    Теми цього довгочиту:

    Україна
  • З днем українського кіно !

    Щороку у другу суботу вересня в Україні працівники кінематографа відзначають важливе свято − день українського кіно.

    Теми цього довгочиту:

    Кіно

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається