Двійники та дипфейки: як російські тролі втручаються у друге за величиною демократичне голосування у світі - CNN

Якщо ви вірите всьому, що читаєте, то може здатися, що Європейський Союз хоче заборонити водіям ремонтувати свої старі автомобілі або планує обмежити кількість рейсів, які можуть здійснювати люди, запровадивши «вуглецеві паспорти». Він може навіть запровадити «кліматичні обмеження» у стилі Covid.

20243005-russia-climate-disinformation-gfx.jpg

Ніщо з цього не є правдою, але в той час як 373 мільйони виборців, які мають право голосу, прямують на виборчі дільниці цього тижня, щоб обрати новий парламент ЄС, хвиля дезінформації захльостує континент.

ЄС та кілька його країн-членів створили слідчі агентства для протидії дезінформації перед голосуванням, і вони зосереджені безпосередньо на кампаніях, ініційованих у Росії.

В звинуваченнях у російській дезінформації навколо виборів немає нічого нового: вони й раніше були характерною рисою підготовки до виборів у США, Великій Британії та ЄС, хоча Росія завжди заперечувала проведення подібних кампаній. Але ця тактика стає дедалі витонченішою і перескакує з онлайн-платформ до парламентів та громадського дискурсу.

“Штучний інтелект і дипфейки швидко стають інструментами вибору для тих, хто хоче розповсюджувати неправду”, — сказав Морган Райт, головний радник з безпеки SentinelOne, американської компанії з кібербезпеки.

SentinelOne разом із незалежною дослідницькою групою EU DisinfoLab працювали над розкриттям російської мережі впливу, що діє в Європі з 2022 року та отримала назву «Доппельгангер».

Мережа розміщує сайти-клони відомих європейських медіа-організацій, у тому числі великих видань, таких як Guardian і Bild у Німеччині, як засіб розповсюдження брехливого контенту, що вводить в оману. Особлива увага приділяється фейковим історіям, покликаним вплинути на ставлення до таких тем, як війни в Україні та секторі Газа. Проте, за даними Європейської обсерваторії цифрових медіа (EDMO), торік кліматична криза стала другою за популярністю темою.

В одній з таких фейкових історій, опублікованій на веб-сайті, що імітує Bild, описується, як велосипедист-підліток помер після того, як вуличні ліхтарі були вимкнені з метою економії електроенергії. У фейковій статті стверджувалося, що уряд Німеччини відключив світло через енергетичну кризу, спричинену санкціями проти Росії через її війну в Україні. До війни Німеччина значною мірою залежала від російського газу. Цю історію спростували численні німецькі ЗМІ, але вона продовжила поширюватись у Facebook.

Паула Горі, генеральний секретар EDMO, заявила, що поширення хибних кліматичних оповідань відповідає геополітичним цілям Росії, оскільки прибутковий нафтогазовий сектор країни постраждав від санкцій та заборони ЄС на імпорт.

"Росіянам досить легко поширювати дезінформацію про те, що ЄС зазнає труднощів через санкції, а громадяни Європи страждають через відсутність газу з Росії", - сказала вона.

За словами Горі, також з'явилися помилкові твердження про те, що відновлювані джерела енергії мало що роблять для енергетичної безпеки ЄС. Проте офіційна статистика говорить про інше: у 2022 році на відновлювані джерела енергії припадало 23% енергії, що споживається в ЄС. Деякі європейські країни зараз використовують більше відновлюваних джерел енергії, ніж викопне паливо.

Дезінфолабораторія ЄС виявила й інші історії, в яких хибно стверджується, що вітряні турбіни спричиняють токсичне забруднення.

За словами Райта, мета також полягає в тому, щоб посіяти плутанину та розбіжності, а не внести зміни до кліматичної політики.

“Росія поводилася дуже опортуністично. Вони шукають розбіжності, а також будь-які поточні проблеми, якими вони можуть скористатися. Мета полягає в тому, щоб змусити людей боротися одне з одним. Їх не хвилює кліматична політика”, - сказав він.
French farmers tractors arrive to block a highway on the border between Spain and France during a protest in Biriatou, southwestern France, on June 03, 2024.

Росія має ще один інтерес у підриві послань ЄС з питань клімату. Прагнучи зміцнити свої відносини на Глобальному Півдні, особливо в Африці та Азії, де вона конкурує із Заходом за бізнес та вплив, Росія намагається відтворити європейську кліматичну політику, щоб експлуатувати бідніші країни та заважати їм індустріалізуватися, сказала Горі.

Райт вважає, що ідею використання дезінформації для розширення існуючих розбіжностей взято прямо зі старого російського довідника з дезінформації.

"Якщо повернутися в 1917 рік, до створення ЧК, першої російської розвідувальної організації, то вони були майстрами дезінформації понад 100 років. Вони використовували ту саму тактику протягом десятиліть, але зараз змінюються інструменти — тепер це штучний інтелект і соціальні мережі", - сказав він.

Вимушені їсти комах?

Кампанії, що починаються онлайн, просочуються до європейських парламентів, де політики-популісти пропагують одні й ті самі хибні ідеї.

Політики у Франції та Італії поширювали неправдиві новини про те, що кліматичні політики щодо скорочення забруднення від сільського господарства змушуватимуть громадян ЄС їсти комах, тоді як у Хорватії, Німеччині та Польщі людям казали, що політики в Англії запроваджують “кліматичні локдауни” для своїх громадян і подібні обмеження можуть бути запроваджені та в їхніх країнах.

Кампанії мають реальні наслідки, особливо для законодавства ЄС «Зелений курс», всеосяжного бачення блоку щодо дій щодо боротьби зі зміною клімату.

ЄС вважається світовим лідером у боротьбі зі забрудненням планети, але дезінформація про клімат може підірвати амбітну мету блоку зі скорочення викидів вуглекислого газу на 90% до 2040 рок.

Ця спільна мета вже під загрозою. «Зелена хвиля» схоже, закінчилася, і зелені партії, за прогнозами, зазнають важких втрат цього місяця, що означатиме менше прогресивних кліматичних голосів у парламенті.

Інші фейкові історії спрямовані проти сільськогосподарської політики ЄС, насамперед через протести фермерів, які цього року прокотилися країнами ЄС, зокрема у Франції, Німеччині, Іспанії та Польщі.

Горі сказав, що дослідники EDMO виявили явні докази спроб придушити протести, які розпочалися як ініціативи на початковому рівні, спрямовані проти реальних проблем фермерів. Вона вказала на поширену хибну історію про те, що фермерів у Франції та Іспанії «виженуть зі своїх земель», щоб звільнити місце для сонячних електростанцій.

Було багато причин, через які фермери вийшли на вулиці, але деякі з передбачуваних негативних наслідків пропозицій щодо «зеленого» сільського господарства призвели до того, що ЄС відмовився або послабив низку політик.

ЄС відмовився від плану скоротити використання пестицидів удвічі до 2030 року та відклав введення нових правил щодо здоров'я ґрунту та біорізноманіття. Він також відмовився від вимог скоротити викиди невуглецевих парникових газів у сільському господарстві.

"Звичайно, протести були законними... але вони були використані Росією для поширення дезінформації, яка нападає на інститути ЄС та викликає поляризацію", - поділилась Горі.

Паллаві Сетхі, науковий співробітник з політики дезінформації в галузі зміни клімату в Дослідницькому інституті Грентема при Лондонській школі економіки, сказав, що клімат — це лише останнє питання серед проблем, які деякі вкрай праві політики прагнуть розпалити. До клімату це була міграція.

Вкрай права партія «Альтернатива для Німеччини», наприклад, перетворила дебати навколо теплових насосів на зброю. Коли правлячий коаліційний уряд запропонував поетапно відмовитися від систем опалення будинків, що працюють на метані, АдН затаврувала їх як «екодиктатуру» і зробила це питання ключовою частиною своєї кампанії, незважаючи на наукові дані, що свідчать про кліматичні переваги електрифікації опалення.

“Політична ідеологія правого популізму часто наголошує на правах простих громадян і демонізує «корумповану еліту» — уряди, які хочуть щось зробити зі зміною клімату, які формують цю кліматичну політику, та наукову спільноту, яка надає докази”, — додала вона.

Відповіддю ЄС на цю проблему став Закон про цифрові послуги, який безпосередньо спрямований проти незаконного контенту, що вводить в оману через рекламу та дезінформацію. Європейський Союз використовує нове законодавство, щоб змусити великі соціальні мережі очистити свої платформи. Нещодавно Європейська комісія — частина виконавчого уряду ЄС — порушила офіційний розгляд проти Facebook та Instagram з приводу дезінформації, спрямованої проти європейських виборів.

А минулого місяця ЄС ввів санкції щодо «Голосу Європи», що базується в Празі, онлайн-ЗМІ, яке він звинуватив у проведенні проросійської операції з надання впливу. Але не вдалося зв'язатися з «Голосом Європи», оскільки на сторінці контактів відображається повідомлення про помилку.

Зараз здається, що ці зусилля можуть зайти надто далеко, щоб вирішити проблему, яка стала величезною. Міжнародна коаліція груп «Кліматичні дії проти дезінформації» заявила, що реакція компаній соціальних мереж та урядів була вкрай неадекватною.

У лютому CNN повідомив про фальшивий аудіозапис, створений штучним інтелектом, на якому головний кандидат у Словаччині «визнає», що він фальсифікуватиме парламентські вибори, і був опублікований у Facebook лише за кілька днів до ключового голосування минулої осені.

Представник Meta заявив:

“Наша незалежна мережа перевіряє та оцінює дезінформацію, включаючи контент, створений штучним інтелектом, і ми маркуємо її та знижуємо її рейтинг у стрічці, щоб менше людей могли бачити це.”

Хоча в заяві йдеться, що контент, який порушує політику компанії, видаляється, в ньому не пояснюється, чому деякі пости, що містять словацький дипфейк, не були помічені як хибні.

Facebook вже кілька років видаляє контент, який порушує його політику, але не видаляє контент автоматично лише тому, що він був підроблений чи створений штучним інтелектом. Натомість він прагне маркувати змінений контент як такий.

У минулому політика стандартів спільноти стосувалася лише відео, але у квітні вона була розширена і тепер включає аудіо.

Однак Словаччині збитків вже завдано. Цільовий кандидат – прозахідний політик – зазнав поразки від іншого кандидата, який має тісні зв'язки з Москвою.

“Був недолік у тому, як Facebook дивиться на матеріали публікацій. Вони видаляли публікації тільки в тому випадку, якщо це було підроблене відео. У них не було політики вилучення підробленого аудіо. Це був недолік, і зловмисники скористалися цим”, — сказав Райт.

Джерело — CNN

Друзі, допоможіть нам забезпечити подальшу роботу каналу!

Ваша підтримка надзвичайно важлива для нас. Будемо вдячні за ваші ДОНАТИ, які допоможуть нам розвиватися та надавати вам ще більше цікавого контенту.

Дякуємо за вашу підтримку!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70.2KПрочитань
4Автори
249Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається