Герої: від “супер” до не дуже

Художниця: https://www.instagram.com/helga_sable_sketchbook/

Сьогодні на нашому виставковому столі архетип, який найбільше звинувачують у “пластиковості” – це архетип героя!

Архетип героя є одним із найбільш упізнаваних архетипів персонажів. Він був основоположним елементом оповіді з початку часів. Але інколи може бути складно включити його у текст, не перетворюючи на “клішоване кліше”.

Гадаю, варто почати з того, що не всі герої зліплені з одного тіста. Вони можуть походити з різних верств населення, по-різному ставитися до оточуючих, мати нестерпний характер або, наприклад, бути дуже саркастичними. Герой – це зовсім не обов'язково і далеко не завжди приязний хлопчина або весела дівчина.

Проте є кілька рис, які об'єднують їх усіх і роблять героя – героєм.

Хто такий герой?

Як зазначає Fija Callaghan у статті “What is the Hero Archetype? Definition and Examples”, герой — це персонаж, який діє, як сила більшого блага, здебільшого захищаючи тих, хто слабший. У деяких творах – аж до самопожертви. Ці персонажі вирушають у подорожі або на пошуки чогось/когось, часто стикаючись із випробуваннями, щоб досягти мети чи подолати перешкоду. Зазвичай вони певним чином «височіють» над оточуючими: маючи суперздібності чи магічну перевагу або «взірцеві» риси характеру, наприклад безграничну хоробрість, співчуття до усього живого або безкорисливість.Архетип героя часто асоціюється з мономіфом (про Кемпбелла ми поговоримо у наступних наших статтях). Мономіф також відомий під назвою “Подорож Героя”. Якщо коротко, то це структура певного твору, яка включає різні етапи, які герой повинен пройти, щоб досягти своєї мети.

Традиційно (проте не завжди) герой є головним в історії. Читач супроводжує його у подорожі (фізичній або духовній).

Характеристика архетипу героя

Герої можуть виглядати по-різному. Однак є кілька ключових характеристик:

1. Вони віддані

Герої надзвичайно віддані. Для деяких це може бути країна, політична система чи громада, для інших – лише один чи двоє близьких членів родини або друзів. Незалежно від того, велике чи маленьке особисте поле битви героя, він готовий померти за людей, яких любить, та за цінності, у які вірить.

2. У них є “кодекс честі”

Герої мають тверде почуття того, що є правильним, а що неправильним (подекуди це може бути лише їхнє власне суб'єктивне бачення реальності). У світогляді героя є межа, яку він знає, що не може перетнути.

Наприклад, можливо, ваш герой краде у крадіїв, але ніколи не краде у нужденних. Або ваш герой чинить зло в гонитві за справедливістю, але вирішує, що ніколи нікому не брехатиме.

3. Вони мають особливу силу

Зазвичай ви можете розпізнати героя за його характерною “суперсилою”. У багатьох випадках це справжня суперсила або магічний дар. Вони можуть бути обраними богами або походити з роду воїнів, наприклад.

Однак суперсила вашого героя може бути якістю, а не даром: наприклад, надзвичайною сміливістю, швидким мисленням або банально почуттям гумору. Ця сила є важливою в подорожі героя та допомагає йому долати перешкоди на шляху.

4. Вони протистоять несправедливості

Однією з найбільш виразних якостей героїв є те, що вони готові протистояти злу — чи то конгломерату, який викидає токсичні відходи в екосистему, чи хулігану на дитячому майданчику.

Іноді персонажі стають героями поступово. У цьому випадку вони можуть спочатку боятися протистояти несправедливості, яку бачать навколо, але згодом знайти у собі сили. Це може бути гарним способом показати вашому читачеві, наскільки персонаж виріс.

5. Ними рухає щось більше, ніж вони самі

Герой не прагне до власної вигоди, навіть якщо спочатку так думає. Їх справжньою метою є або буде по ходу розвитку сюжету щось більше.

Можливо, ними керує потреба побороти корумповане суспільство, можливо, вони намагаються захистити молодшого брата, сім’ю або цілу країну. Саме ця здатність ставити благополуччя інших вище за своє — свідомо чи несвідомо — робить їх героями.

Типи героїв (дуже стисло і, само собою, не так повно, як хотілося б)

Незважаючи на те, що всі герої мають певні спільні риси, вони можуть виглядати на сторінці зовсім по-різному, залежно від того, звідки вони походять і де в кінцевому підсумку опинилися в історії. Ось конкретні типи архетипу героя, які ви точно зустрінете в літературі та кіно:

Класичний герой

Класичний герой є природженим лідером. Вони можуть бути не найсильнішими чи найшвидшими, проте вони харизматичні і це змушує людей їм довіряти. Ці герої зазвичай мають сильний моральний компас і демонструють благородні якості: мужність, чесність і співчуття.

Часто ці герої знатного походження, але вони також можуть бути просто приємними людьми, які завжди намагаються чинити правильно. Король Артур є прикладом цього героя.

«Звичайний герой»

Звичайний герой — буквально звичайний Степан (або Стефанія), який потрапив у незвичайні обставини. Вони не народжуються дворянами, не обдаровані магічними здібностями чи надзвичайним інтелектом. Вони виглядають і поводяться, як будь-хто, кого ви можете побачити на вулиці. І все ж, під час подій сюжету вони дізнаються, що можуть бути героями.

Читачі особливо люблять «звичайних героїв», бо вони демонструють, що в часи кризи будь-хто може стати героєм.

Епічний герой або супергерой

Супергерой став особливо популярним на екранах кінотеатрів останніми роками, але їхнє коріння сягає аж до класичних героїв міфологій. Вони мають надприродні здібності і часто опиняються проти таких же супротивників.

На відміну від «звичайного героя», ці герої повністю відірвані від нашого способу життя. Вони дозволяють читачам зазирнути в інший світ, знаючи, що в якій би небезпеці не опинився герой, зрештою все буде добре. Ахілл із грецької міфології та Супермен із коміксів DC — приклади епічних героїв.

Антигерой

Антигерой — це персонаж, який певним чином не відповідає шаблону традиційного героя. Часто антигерої мають риси характеру, які частіше асоціюються з лиходіями, але вони використовують ці риси для добра, а не для зла.

Антигерой може бути суворим, саркастичним або запальним; вони можуть брехати, переслідуючи свою мету. Антигерої привабливі, і читачам подобається бачити їхні динамічні риси характеру.

Трагічний герой

Архетип трагічного героя — це герой із “духовними вадами”. Це може бути гордовитість, нетерпіння, амбіції або страх. “Вада” героя не дає йому повністю реалізуватися і, у багатьох випадках, призводить до кінця.

Іноді трагічний герой може подолати свій недолік. Наприклад, герой Діккенса Скрудж має один глибокий недолік — скупість. Історія ясно показує, що з ним станеться, якщо він дозволить цій ваді пожерти його. Зрештою, однак, він може вирости як персонаж і уникнути цієї долі.

Як зробити героя?

1. Поставте героєві мету

Герой часто відправляється у якусь подорож. Поставивши героєві чітку мету, як-от перемогти лиходія, врятувати кохану людину або навіть змінитися самому, ви можете створити відчуття напрямку в історії.

2. Розвивайте сильні сторони, проте не забувайте про слабкості

Герой повинен володіти якостями, які відрізняють його від інших, наприклад хоробрістю чи розумом. Однак вони також повинні мати недоліки, які роблять їх людяними. Так-так, навіть у супергероїв мають бути слабкості!

3. Створюйте перешкоди

На шляху героя будуть перешкоди. Ці перешкоди мають бути складними.

4. Якщо це дозволяє сюжет, додайте героєві союзників

Якщо ви хочете зробити історію більше динамічною, подумайте над тим, щоб додати наставників або союзників. Не обов’язково, до речі, союзники мають бути сайдкіками — нагадуємо вам нашу попередню статтю із циклу про архетипи, що значно колоритнішими персонажі виходять, якщо змішувати в них декілька базових архетипів.

5. Покажіть трансформацію героя

Герой має зазнати трансформації протягом усієї історії, будь то його переконання чи дії. Ця трансформація має бути результатом викликів, з якими він стикається, і уроків, які він засвоєю на своєму шляху.

Приклади персонажів-архетипів героїв

Гаррі Поттер

Характеристика Гаррі Поттера - Dovidka.biz.ua
На фото актор Деніел Редкліфф, що зіграв Гаррі Поттера в однойменному фільмі

Гаррі Поттер, головний герой однойменного циклу книг та серії фільмів, є досить класичним героєм. Хоча він має якості, які роблять його близьким до читачів та глядачів, він також є центром магічного пророцтва.

Одіссей

Одіссей (1997) - Кінобаза
На фото актор Арманд Ассанте, що зіграв Одіссея в однойменному фільмі 1997 року

Одіссей є героєм у міфологічному циклі «Одіссея» та «Іліада». До цього дня читачі та глядачі все ще люблять перекази про нього: зокрема, зараз публікується мюзикл EPIC: The Musical, створений якраз за мотивами пригод Одіссея.

Історії про нього лягли в основу пригодницького жанру. Ви можете знайти відлуння цього героя в усій літературі.

Герої — це одні з улюблених персонажів. Класичний твір часто обертається навколо героїчних постатей, оскільки вони показують читачеві чи слухачеві, що будь-хто здатний на героїчні вчинки, навіть якщо він не бастард короля.

Тепер ви можете використовувати цей архетип в своїх історіях, щоб надихати інших!

Авторка: Софія Гудовсек

Список використаних джерел прикріпляємо знизу. Усім плідної творчості!

Список джерел
  1. Scribophile: що таке архетип героя?
  2. Storygrid: архетип героя
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
UWURead
UWURead@uwuread

Книжкова платформа

687Прочитань
1Автори
33Читачі
На Друкарні з 6 січня

Більше від автора

  • Текст заради тексту чи текст заради змісту

    Написати десять, двадцять авторських аркушів – справа нехитра. Насправді, написати ті самі десять авторських аркушів набагато простіше, ніж розповідь на двадцять тисяч символів. Проте, для багатьох авторів набагато простіше замість оповідання написати сцену.

    Теми цього довгочиту:

    Письменництво

Вам також сподобається

  • Шлях до Вирію

    Всім доброго дня! Хочу вас познайомити з передмовою до початку моєї нової публікації на Букнет! Книга буде мати основу однієї зі словʼянських легенд. Акцент буде саме на різноманітній міфології й обрядах, а головні герої повинні зрозуміти ким вони є і чому прийшли в цей світ.

    Теми цього довгочиту:

    Українські Письменники
  • Купуйте газети

    Група молодих людей намагається привернути якомога більше уваги до своїх газет, але ніхто не визнає їх існування. Вони вже збираються опустити руки, коли з'являється бізнесмен із шикарними вусами і пропонує їм угоду, від якої вони не можуть відмовитися.

    Теми цього довгочиту:

    Оповідання

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається

  • Шлях до Вирію

    Всім доброго дня! Хочу вас познайомити з передмовою до початку моєї нової публікації на Букнет! Книга буде мати основу однієї зі словʼянських легенд. Акцент буде саме на різноманітній міфології й обрядах, а головні герої повинні зрозуміти ким вони є і чому прийшли в цей світ.

    Теми цього довгочиту:

    Українські Письменники
  • Купуйте газети

    Група молодих людей намагається привернути якомога більше уваги до своїх газет, але ніхто не визнає їх існування. Вони вже збираються опустити руки, коли з'являється бізнесмен із шикарними вусами і пропонує їм угоду, від якої вони не можуть відмовитися.

    Теми цього довгочиту:

    Оповідання