Гостінг - один з найжорстокіших способів маніпуляції у стосунках

Вітаю. Людська психологія неймовірно складна та багатогранна. Більшість різноманітних процесів, пов’язаних з психікою людини можна вважати унікальними, так як серед інших живих створінь подібні способи, дії та реакції не були помічені.

Свідома маніпуляція задля отримання певного результату - це виключно людська манера поведінки, яка не схожа на підсвідому маніпуляцію, що також може проявлятися і в тварин. Іншими словами, усвідомлені маніпулятивні дії - це виключно людські хитрощі для отримання певного результату.

Гостинг або що робити, якщо хтось «здимів» з вашого життя | Блоги БДМУ
Один із проявів гостінга - тотальне ігнорування соціальних мереж

Але і серед різноманітних маніпуляцій є деякі різновиди, що здатні викликати холодок на спині. Серед них присутній гостінг!

Гостінг має кілька тлумачень. З однієї сторони, це миттєве, різке припинення будь-яких стосунків з людиною, обрив зв’язків та ігнорування без шансів на відновлення стосунків, чи то дружніх, чи то любовних.

Але ми будемо говорити про Гостінг як певний спосіб маніпуляції та знущання над людиною, яка опинилась в певній залежності від іншої людини.

Передумови гостінгу

Гостінг - це спосіб маніпуляції, який зазвичай використовується після певного любовного періоду. Маніпулятор свідомо “бомбардує” (що діями, що словами, що іншими способами) потенційну жертву для створення максимально сильного звикання та захоплення.

Жертва під впливом постійної уваги, бажання, закоханості зі сторони маніпулятора починає проявляти залежність та сильну емоційну прив’язаність. Коли ефект досяг максимального впливу, маніпулятор різко без пояснень, причин зникає.

Гостинг: що це, причини, як уникнути гостингу в стосунках
Ще один прояв гостінга - навмисне акцентування маніпулатора на прощанні

Якщо було досягнуто необхідного результату, то за лічені дні жертва починає відчувати глибоку депресію, постійний страх від самотності, відсутність будь-яких позитивних емоцій, бажання повернути прекрасні часи минулого. Також подібний стиль маніпуляції надзвичайно сильно впливає на самооцінку жертви, змушуючи думати, що в цьому світі нікому окрім маніпулятора ти не потрібний.

Іншими словами, маніпулятор формує умови певної ейфорійної залежності, намагання жертви постійно знаходитися в колі подібного бажаного простору. А коли ця голка зникає, людина починає страждати.

Така система маніпуляції змушуватиме людину жертвувати власним часом, здоров’ям, матеріальними цінностями та комфортом заради повернення маніпулятора у власне коло комфорту.

Щоб ефект не зникав, маніпулятор свідомо один-два рази на тиждень (тут в залежності від жорстокості самого маніпулятора) старається опинитися в полі зору жертви. Але подати це таким чином, наче все сталося випадково. Жертва повинна побачити свій об’єкт бажання випадково, на достатній відстані, щоб не було можливості підійти чи наздогнати.

«Почему он не отвечает»: что такое гостинг, и как не стать его жертвой |  MARIECLAIRE
Ще один прояв гостінга - повна відсутність пояснень маніпулятора під час зникнення із життя жертви

Тримаючи людину в такому жахливому стані, маніпулятор без особливих подальших старань здатний змусити жертву виконати якісь дії, які до стосунків були під грифом табу. Наприклад, подібним способом на території США (коли ще такі способи маніпуляцій не сприймалися, як щось заборонене) деякі пари свідомо готували плани по прищепленню залежності третіх осіб, щоб змусити переписати нерухомість, транспорт.

Гостінг нерідко в легких формах використовується у великому бізнесі, зокрема для створення умов серйозного тиску на партнерів для змушування останніх підписати не надто вигідні для них умови співпраці.

Гостінг - це маніпуляція, в якій майже завжди присутні двоє (маніпулятор та жертва). Лише у випадку наявності пари можливо довести жертву до стану ейфорії та залежності від маніпулятора. У випадку спроб залучити до гостінга ще одну жертву або ще одного маніпулятора, то все зруйнується. Концепція гостінга базується на формуванні єдиного центру маніпуляції, концентрації уваги та думок на одній людині.

Для уникнення подібних стосунків рекомендується притримуватися подібних правил:

  • Мати друзів та відстоювати своє право зустрічатися з ними.

  • Незалежно від рівня стосунків - витримувати певний особистий простір.

  • Мати різноманітні хоббі, особливо інтереси, які пов’язані із взаємодією з іншими людьми.

  • Суттєво обмежувати (хоча це і складно) гіперопіку партнера над собою, відстоювати право на самостійність.

Неодноразово, спроби маніпулятора довести стосунки до подібного стану приводили до катастрофічних наслідків. Нерідко можна спостерігати за тим, як слабка жертва, відчуваючи серйозну “ломку” через відсутність маніпулятора, задумується про самогубство, самокалічення тощо.

У вас колись були подібні ситуації, чи завжди вдається вибудувати рівноправні здорові стосунки?

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Євген Палашинський
Євген Палашинський@palash

24.5KПрочитань
3Автори
156Читачі
Підтримати
На Друкарні з 18 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (4)

Показую сестрі Друкарню, вона вибрала почитати ваш довгочит. Їй сподобалося, сказала що життєво, дякую! :’D

Вам також сподобається