Індія та Пакистан підживлюють гонку озброєнь у Центральній Азії завдяки військовим продажам вірменам та азербайджанцям - SCMP

Приріст військової техніки змінює військовий баланс у регіоні, що може підірвати крихкі мирні зусилля.

Постачання зброї південноазійських конкурентів Пакистану та Індії до воюючих країн Центральної Азії — Азербайджану та Вірменії — прискорює гонку озброєнь на Кавказі, всього через рік після того, як війська Баку швидко захопили спірний регіон Нагірний Карабах.

Попри післявоєнні переговори, спрямовані на остаточне припинення тридцятирічних ворожнеч між Вірменією та Азербайджаном, аналітики побоюються, що наплив пакистанських винищувачів і індійських систем ППО — разом із внесками з Франції — може призвести до нової хвилі конфлікту.

Хоча обмежена мирна угода між урядами Єревана та Баку “все ще ймовірна”, нерозв'язані територіальні та політичні суперечки зберігають високий ризик односторонніх військових дій з боку Азербайджану, зазначила Тінатін Джапарідзе, аналітик з питань Євразії в політичному ризиковому консалтингу Eurasia Group, що базується в Нью-Йорку.

Будь-яка мирна угода, що не має ясності щодо прикордонних питань, не стримує президента Азербайджану Ільгама Алієва від ескалації військових дій, сказала вона, посилаючись на можливе примусове відкриття коридору Зангажур через вірменський регіон Сюнік, що надасть Азербайджану життєво важливий доступ до його ексклаву Нахічевань.

Це також покращить зв’язок між Східною Азією та Чорним морем через Серединний коридор — проект, очолюваний Казахстаном. Минулого місяця Пекін офіційно приєднався до проекту Серединного коридору, зобов'язуючись розвивати мультимодальну транспортну інфраструктуру через свою державну корпорацію China Railway Container Transport Corporation.

Попередні військові успіхи Азербайджану були підкріплені тактичними перевагами від бойових дронів, наданих Ізраїлем і Туреччиною під час останнього великого конфлікту з Вірменією у 2020 році, що дозволило йому відновити контроль над Нагірним Карабахом.

Згідно з повідомленнями, Пакистан допоміг військовій стратегії Азербайджану, надавши радників, які мають досвід у гірській війні, набутого протягом десятиліть конфлікту з Індією в Кашмірі. Вірменія стверджує, що пакистанські спецпризначенці брали участь у бойових діях — звинувачення, яке Ісламабад рішуче заперечує.

Оборонне партнерство, сформоване в 2021 році між Пакистаном, Азербайджаном і Туреччиною, змусило Індію провести паралелі між конфліктами в Кашмірі та Нагірному Карабаху, а також активізувати військові постачання до Вірменії.

Індія також уклала союз м'якої сили з Іраном та Вірменією минулого року, щоб захистити свої інтереси в Міжнародному північному та південному транспортному коридорі, який з'єднує Індію з Росією через Перську затоку та Вірменію.

Після того, як Азербайджан взяв під контроль Нагірний Карабах у вересні минулого року — відновивши територіальну цілісність після втрати територій на користь Вірменії в 1994 році після здобуття незалежності від Радянського Союзу — військова ситуація в Азербайджані ще більше змінилася з введенням багатоцільових винищувачів JF-17 Thunder, розроблених спільно Пакистаном і Китаєм.

Аналітики зазначають, що придбання літаків 25 вересня ще більше змістило військову рівновагу на користь Азербайджану. За повідомленнями, пакистанський оборонний підрядник Pakistan Aeronautical Complex та китайська Chengdu Aircraft Industry Corporation постачать вісім сучасних JF-17 в рамках угоди на 1,6 мільярда доларів, що також включає боєприпаси та навчання пілотів.

JF-17 Block III має передові можливості, такі як стелс-технології, вдосконалені радари та китайські ракети PL-15 дальнього радіусу дії, що надає Азербайджану технологічну перевагу над російськими винищувачами Су-30СМ Вірменії.

Джапарідзе описала придбання JF-17 як "стратегічний дипломатичний крок", що підвищує бойову готовність Азербайджану та змінює "вже еволюціонуючий безпековий ландшафт" у Південному Кавказі, ставлячи Вірменію "в більш уразливе становище" та змушуючи її поліпшити свої системи протиповітряної оборони.

Оскільки зв'язки Вірменії з Росією напружені — особливо після невтручання Москви під час недавніх конфліктів — Єреван "буде дедалі більше шукати військову допомогу в Індії, щоб стримати будь-яку агресію з боку сусіда", зазначила Джапарідзе.

Цей зсув може суттєво змінити регіональну політичну динаміку ще раз. Після війни за Нагірний Карабах у 2020 році Вірменія стала найбільшим замовником озброєнь Індії за кордоном, отримавши озброєння на суму 600 мільйонів доларів до березня цього року, зокрема 155-мм гаубиці, багатоствольні реактивні системи Pinaka та озброєння для боротьби з дронами Zen.

Згідно з повідомленнями, пізніше цього року Вірменія має отримати 17 систем протиповітряної оборони Akash-1S від індійської компанії Bharat Dynamics в рамках угоди на 720 мільйонів доларів, підписаної у 2022 році.

Крім того, Франція постачатиме Вірменії радари Ground Master-200 та ракети Mistral для короткобійної протиповітряної оборони за угодою, оголошеною в жовтні минулого року, після рішучих дій Азербайджану в Нагірному Карабаху.

Придбання JF-17 "протистоїть нещодавнім оновленням вірменських систем протиповітряної оборони" і відображає постійну гонку озброєнь, сказав Йозеф Грегорі Махоні, професор міжнародних відносин в Університеті Східного Китаю.

"В абсолютних термінах обидві сторони вже деякий час ведуть гонку озброєнь", — сказав він, додавши, що "Китай чутливий" до розширення оборонних контрактів Індії в Центральній Азії, незважаючи на те, що Пекін підтримує добрі відносини з обома воюючими країнами і залишається нейтральним у конфлікті.

Махоні також зазначив чутливість Пекіна до будь-яких західних постачань озброєнь "в тій мірі, в якій вони зазвичай супроводжуються різними схемами військової співпраці".

Китай "працював наполегливо" через Шанхайську організацію співпраці, щоб "витіснити американські інтереси з Центральної Азії", сказав Махоні. "Розширення продажу JF-17 може допомогти", — додав він, підкресливши, що "можна з певністю стверджувати", що Пекін намагається підтримувати рівновагу у відносинах з Азербайджаном і Вірменією "без зайвого ухилу в один бік чи інший".

Джерело

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Світова політика

72.6KПрочитань
4Автори
269Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається