Іранський порядок хаосу - Foreign Аffairs

Як Ісламська Республіка перебудовує Близький Схід.

Антиізраїльський протест у Тегерані, квітень 2024 року

Війна між Ізраїлем та Хамасом – і ймовірність того, що вона може перерости у більш масштабну пожежу – зруйнувала рішучі зусилля трьох президентів США щодо переорієнтації американських ресурсів та відволікання уваги від Близького Сходу.

Відразу після нападу ХАМАС 7 жовтня президент США Джо Байден швидко зробив кроки, щоб підтримати Ізраїль, найважливішого американського союзника, і стримати розширення бойових дій. Але на момент написання цієї статті конфлікт зайшов у пекельну безвихідь. Імперативи безпеки, що лежать в основі війни, мають широку підтримку серед ізраїльської громадськості, проте місяці інтенсивних ізраїльських операцій не змогли знищити ХАМАС, убили десятки тисяч палестинських мирних жителів і прискорили гуманітарну катастрофу в секторі Газа. У міру розширення кризи розширюються дії США на Близькому Сході. Протягом кількох місяців після 7 жовтня Вашингтон доставляв гуманітарну допомогу обложеним мешканцям Гази, розпочав військові операції із захисту морського транзиту, працював над стримуванням ліванського шиїтського ополчення «Хезболла», прагнув послабити можливості інших підривних бойовиків від Іраку до Ємену та переслідував амбіціоз. ініціативи щодо сприяння нормалізації відносин між Ізраїлем та Саудівською Аравією.

Відновлення співпраці з Близьким Сходом становить ризики для Байдена, особливо у світлі того, що він веде кампанію за переобрання проти свого попередника Дональда Трампа, чия критика людських та економічних витрат воєн Америки в Іраку та Афганістані знайшла відгук у виборців і підсилила його президентську. В опитуванні Quinnipiac, проведеному через три тижні після нападу ХАМАС, переважна більшість американців висловили стурбованість тим, що Сполучені Штати можуть бути втягнуті у пряму військову участь у близькосхідному конфлікті, і лише кожен п'ятий респондент опитування Pew, проведеного в лютому 2024 року, погодився з цим. Сполучені Штати повинні зробити «серйозний» дипломатичний ривок, щоб покласти край війні між Ізраїлем і Хамасом. Але ризики, пов'язані з боязкістю, ще більші. Один регіональний гравець особливо виграє від коливань чи ухилення Вашингтона: Ісламська Республіка Іран. Фактично, трясовина на Близькому Сході є можливість для прориву в чотиридесятирічної стратегії Тегерана, спрямованої на ослаблення одного з його головних регіональних противників, Ізраїлю, а також на приниження Сполучених Штатів та різке зменшення їхнього впливу в регіоні.

Ісламський режим Ірану прагнув спровокувати наслідувальні релігійні повстання після своєї революції 1979 року, і багатьом спостерігачам може здатися, що він зазнав невдачі. Справді, загальноприйнята думка у Вашингтоні та інших країнах часто стверджує, що Іран виявився стриманим чи навіть ізольованим. Але це ніколи не було правдою. Натомість Тегеран розробив продуману стратегію розширення можливостей маріонеткових ополчень та впливу на операції у своїх околицях, зберігаючи при цьому правдоподібне заперечення - схема, хитрість якої була підтверджена руйнівними масштабами нападів Хамаса та наступних атак пов'язаних з Іраном ополченців в Іраку.

Стратегічний ландшафт на Близькому Сході після подій 7 жовтня багато в чому був створений Іраном та використовує його сильні сторони. Тегеран бачить можливості у хаосі. Іранські лідери використовують та ескалують війну в секторі Газа, щоб підвищити авторитет свого режиму, послабити та позбавити легітимності Ізраїль, підірвати інтереси США та ще більше сформувати регіональний порядок на свою користь. Правда в тому, що Ісламська Республіка зараз перебуває в кращому становищі, ніж будь-коли, щоб домінувати на Близькому Сході, в тому числі завдяки здібності перешкоджати судноплавству в кількох критичних вузьких точках.

Якщо не зупинити різке розширення впливу Ірану, він чинитиме катастрофічний вплив на Ізраїль, регіон загалом і світову економіку. Щоб завадити цьому посиленню іранської могутності, Байдену необхідно терміново сформулювати, а потім реалізувати чітку стратегію захисту палестинського цивільного населення від основного тягаря військових операцій Ізраїлю, протидіяти руйнівній стратегії Ірану, заснованої на проксі-війні, та послабити можливості спільників Тегерана. Досягнення цих цілей вимагатиме ряд складних кроків з боку Вашингтона, а американці втомилися від військових, економічних та людських втрат від зобов'язань своєї країни на Близькому Сході. Але жодна світова держава, крім Сполучених Штатів, не має військового та дипломатичного потенціалу, щоб зірвати найруйнівніші амбіції Ірану, керуючи зростаючим конфліктом між Ізраїлем та ХАМАС і стримуючи його найруйнівніші довгострокові наслідки.

ТЕОРІЯ ХАОСУ

З моменту захоплення Хамасом сектору Газа у 2007 році Іран став основним покровителем угруповання. Тегеран запропонував гроші, техніку та іншу підтримку, яка зробила напад 7 жовтня можливим, включаючи військові технології, розвідку та фінансову допомогу на суму до 300 мільйонів доларів на рік. Він надав дрони та ракети, а також інфраструктуру та навчання, щоб допомогти Хамасу створити власну зброю — зброю, яку Хамас використав для завдання ударів по Ізраїлю протягом декількох місяців після першої атаки.

Після 7 жовтня ополченці, які підтримували Іран, також швидко активізували ворожі дії, спрямовані проти ізраїльських і американських сил у регіоні. Ці напади спричинили понад сто жертв серед військовослужбовців США. Хусити, підтримуване Іраном озброєне угруповання, яке управляє здебільшого населення Ємену, напали на судна, що плавають у Червоному морі, внаслідок чого транзит через Суецький канал скоротився на 50 відсотків у перші два місяці 2024 року. Згідно зі свідченнями Конгресу, зробленими в березні Генерал Майкл Курила, голова Центрального командування США, ескалація ударів союзників Ірану і подальші військові дії США у відповідь надали сміливості терористичним організаціям, не пов'язаним з Тегераном, що призвело до зростання нападів з боку таких груп, як Ісламська держава, також відоме як ІДІЛ.

Іран також зробив явні кроки щодо підвищення свого дипломатичного авторитету після подій 7 жовтня. Через кілька днів після нападу ХАМАС президент Ірану Ібрагім Раїсі вперше поговорив безпосередньо телефоном зі спадковим принцом Саудівської Аравії Мухаммедом бен Салманом, а в листопаді він взяв участь на регіональному саміті в Ер-Ріяді. Інші іранські офіційні особи, такі як міністр закордонних справ Хосейн Амір-Абдоллахян, рикошетували регіоном та за його межами, прагнучи позиціонувати свою країну як надійного посередника, навіть незважаючи на те, що режим продовжує підтримувати ХАМАС.

Жодна з цих подій не є просто результатом того, що Іран побачив нові можливості в умовах заворушень та зробив опортуністичні, імпульсивні кроки. Вони продукт перевіреної часом п'єси. З моменту створення Ісламської Республіки керівництво Ірану виношувало експансивні амбіції. З 1979 року країна розглядає хаос і нестабільність, чи то вдома, чи поблизу, як можливість просувати свої інтереси та вплив. Навіть вторгнення Іраку до Ірану в 1980 році пішло на користь молодої теократії, мобілізувавши внутрішню підтримку нового порядку в Тегерані, надавши можливість збудувати сильну внутрішню оборонну промисловість і дозволивши режиму пережити своє зачаття.

Тегеран використав послідовні конфлікти по сусідству для зміцнення своїх позицій. Історично склалося так, що деякі з найбільш цінних відкриттів виникли внаслідок помилок Вашингтона та його партнерів у регіоні, таких як вторгнення США до Іраку у 2003 році. послуга. Президент Іраку Саддам Хусейн, найбільша загроза іранському керівництву, був повалений, а на зміну його режиму прийшла слабка держава на чолі з незадоволеними шиїтами, які мають зв'язки з Тегераном. У наступні роки Іран максимально скористався з інших моментів регіонального хаосу. Починаючи з 2013 року Корпус вартових ісламської революції (КСІР) працював зі своїм основним сурогатом, Хезболлою, над мобілізацією бригад афганських і пакистанських шиїтів у велике транснаціональне ополчення шиїтів для захисту режиму Башара Асада в Сирії. Тегеран зрештою налагодив ефективне партнерство з Росією під час громадянської війни в Сирії, яке переросло у ширшу стратегічну співпрацю після вторгнення президента Росії Володимира Путіна в Україну.

Ключовим компонентом стратегії Ірану щодо сусідів було створення «осі опору» — розрізненої мережі регіональних ополчень із дискретними організаційними структурами, що перетинаються інтересами та зв'язками з іранськими службами безпеки та релігійними установами. Засновник Ісламської Республіки аятола Рухолла Хомейні стверджував, що експорт революції необхідний для її виживання, стверджуючи, що якщо теократія залишиться «в замкнутому середовищі», вона «виразно зіткнеться з поразкою». Сповнені рішучості спровокувати ширшу хвилю ісламістських повстань проти світських монархій і республік на Близькому Сході, Хомейні та його соратники розробили інфраструктуру, покликану повалити статус-кво в усьому мусульманському світі. Протягом перших двох десятиліть при владі Ісламської Республіки її лідери працювали з маріонетковими групами в Перській затоці та інших місцях, щоб спровокувати спробу державного перевороту 1981 року в Бахрейні, вибухи посольства США та інших американських об'єктів у Кувейті в 1983 році, замах на 8 року. проти еміра Кувейту, запальні антисаудівські та антиамериканські мітинги під час щорічного паломництва мусульман у Мекку, вибух у 1996 році американських військових казарм у Саудівській Аравії та інші підривні дії проти сусідів.

З 1979 року Іран розглядав хаос як нагоду.

Революційна хвиля, на яку сподівався Хомейні, не матеріалізувалася. Хоча очікування іранських лідерів щодо широкомасштабного повстання проти існуючого регіонального порядку не виправдалися, вони виявлять, що їхні прагнення підтверджуються появою угруповань бойовиків, що співчувають, які шукали заступництва революційної держави. А перші інвестиції Ісламської Республіки принесли цінний актив, який послужив моделлю для подальших зусиль: Хезболлу. Після вторгнення Ізраїлю до Лівану в 1982 році молодий іранський КВІР розпочав навчання і координацію «Хезболли», що з'являється шиїтського збройного угруповання. Допомога Ірану відразу ж зробила «Хезболлу» більш потужною: угруповання організувало серію руйнівних вибухів терористів-смертників урядових об'єктів Франції та США у 1983 та 1984 роках у Лівані, а також викрадення людей, викрадення літаків та насильство в інших країнах, наприклад, бомбардування єврейської . центрі в Аргентині в 1994 році та вибуху терориста-смертника в автобусі в Болгарії, внаслідок якого загинули п'ять ізраїльських туристів у 2012 році.

Через своє політичне крило «Хезболла» глибоко проникла до уряду Лівану, призначивши своїх членів до парламенту та кабінету міністрів. Ця політична роль не зменшила схильність угруповання до насильства: кількох членів «Хезболли» було засуджено за вбивство у 2005 році колишнього прем'єр-міністра Лівану Рафіка Харірі. Незважаючи на зусилля Ізраїлю та США зі знищення ополчення, воно має десятки тисяч активних бойовиків і за допомогою Тегерана накопичило арсенал, що налічує близько 150 000 ракет і ракет, переважно малої та середньої дальності, а також безпілотників та протитанкових та зенітних засобів. та протикорабельна артилерія. Тегеран продовжує надавати «Хезболлі» від 700 до 1 мільярда доларів на рік на підтримку, і угруповання залишається найважливішим соціальним, політичним та військовим гравцем у Лівані.

«Хезболла» виявилася надзвичайно корисною для Ірану. Її голова, шейх Хасан Насралла, є одним із небагатьох регіональних впливових гравців, які відкрито віддають шану верховному лідерові Ірану як духовному наставнику своїх організацій, хоча «Хезболла» більше не підтримує своєї первісної мети — створення ісламської держави в Лівані. Роль «Хезболли» у виведенні військ Ізраїлю з південного Лівану, що завершилася 2000 року, принесла групі короткочасне регіональне визнання та міцну внутрішню легітимність, а її глобальне охоплення продовжує посилювати важелі впливу Тегерана. З початку 1990-х років він грав важливу роль у перенаправленні коштів, навчання та зброї з Ірану безлічі інших угруповань, включаючи, крім іншого, ХАМАС.

Тривала гра

Взявши за зразок «Хезболла», Іран потім вклав величезну кількість зусиль та ресурсів у розвиток угруповань бойовиків по всьому Близькому Сходу. Підтримка, яку він надав палестинським воєнізованим угрупованням, особливо палестинському ісламському джихаду та Хамасу, принесла величезні дивіденди в наступні десятиліття, як і його допомогу противникам шиїтів Саддама в Іраку. Ці відносини стали трампліном для іранського впливу на ключові поворотні моменти регіональної стабільності. У 1990-х роках терористичні атаки PIJ порушили ізраїльсько-палестинський мирний процес та підштовхнули ізраїльську політику вправо. Після вторгнення до Іраку під керівництвом США в 2003 році заступництво Тегерана Верховної ісламської ради Іраку та партії Дава, обох важливих угрупувань шиїтів, позиціонувало Іран як найвпливовішого гравця в спірному повоєнному державному устрої Іраку.

Громадянська війна у Сирії підняла статус «Хезболли» до перлини в короні іранської проксі-мережі. Тісно співпрацюючи з КСІР, «Хезболла» навчала і координувала ширшу мережу шиїтських ополчень, що підтримуються Іраном, які хлинули до Сирії з Афганістану, Іраку, Пакистану та Ємену. Іран виявився напрочуд гнучким і прагматичним у розвитку цієї мережі, що дозволило йому об'єднатися з партнерами та довіреними особами на багатьох континентах. Іноді Тегеран використовує парасолькові групи та спільні оперативні центри для координації різних фракцій, інколи ж навмисно фрагментує існуючі групи, щоб зберегти свій вплив на них. Гроші та техніка Ірану вже давно є центральним аспектом його відносин із окремими ополченцями. Проте Тегеран все частіше передає не тільки готове озброєння, а й засоби, що дозволяють його маріонетковим угрупованням самостійно виробляти та модифікувати зброю.

Іранський істеблішмент національної безпеки розглядає інвестиції в асиметричну війну як економічний спосіб отримати важелі впливу на могутніших супротивників, особливо на Сполучені Штати. Вплив Ірану на ополченців посилився за рахунок усунення більшості його радикальних конкурентів на Близькому Сході. Після того, як багатих диктаторів, таких як Саддам і лівійський Муаммар Каддафі, було відсторонено від влади, Ісламська Республіка стала одним із небагатьох регіональних гравців, які мають інтерес і ресурси для підтримки озброєних ополченців.

Багато в чому відносини між Іраном та його довіреними особами відображають спільні переваги автономії та особистих інтересів. Еволюційний характер іранських інвестицій у своїх клієнтів пішов йому на користь, дозволивши відомству безпеки підтримувати партнерські відносини, що мають неминучу цінність і здатні протистояти збоям. Наприклад, навіть незважаючи на те, що ХАМАС дистанціювався від Ірану протягом кількох років після початку громадянської війни в Сирії, Іран продовжував надавати угрупованню залишкове фінансування і з часом відносини відновилися.

ДУГА ТРІУМФУ

Після вторгнення США в Ірак Тегеран прагнув більш повно утвердитися як впливовий посередник у нестабільному регіоні. Ізраїль вів рішучу кампанію з ослаблення іранського впливу, «косячи газон» або регулярно завдаючи ударів по іранських позиціях у Сирії, щоб зірвати спробу Ісламської Республіки створити сухопутний міст для постачання «Хезболли» та її ширшої мережі сурогатів. Ця кампанія принесла низку тактичних успіхів, однак, схоже, не справила значного стримувального впливу на Іран та його довірених осіб.

Тим часом Сполучені Штати прагнули поглибити свої відносини з альтернативними центрами сили та створити нові союзи для протидії Тегерану. Від «подвійного стримування» президента Білла Клінтона (який прагнув ізолювати Іран та Ірак, одночасно просуваючи арабо-ізраїльську миротворчість) до «передової стратегії свободи» президента Джорджа Буша (яка фокусувалася на просуванні демократизації на Близькому Сході та за його межами), Вашинг схеми, спрямовані на викорінення підтримуваного Іраном насильницького екстремізму на Близькому Сході, але без особливого ефекту. У своїй промові у листопаді 2023 року верховний лідер Ірану Алі Хаменеї міркував про ці зусилля, насміхаючись над тим, що Вашингтон «повністю зазнав невдачі у спробі створити «Новий Близький Схід». Він продовжив: «Так, геополітична карта регіону зазнає змін. фундаментальна трансформація, але не на користь Сполучених Штатів. Це на користь фронту опору. Так, геополітична карта Західної Азії змінилася, але змінилася на користь опору».

З 7 жовтня іранські лідери тріумфували з приводу терору і горя ізраїльтян і використали величезні страждання палестинського цивільного населення в секторі Газа для подальшого підвищення свого статусу як впливові посередники. Війна надала Ісламській Республіці можливість відновити офіційну роль панмусульманських і міжрегіональних консультаціях. Як вони часто роблять, іранські лідери поєднують активну дипломатію з демонстрацією сили, яка має перевірити рішучість Америки.

Міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір Абдоллахян і генеральний секретар Палестинського ісламського джихаду Зіяд аль-Нахала, Тегеран, березень 2024 р.

Напади іранських сурогатних ополченців є страшенно складною проблемою для Вашингтона і всього світу. З жовтня 2023 року до середини лютого 2024 року напади підтримуваних Іраном проксі призвели до щонайменше 186 жертв серед американських військовослужбовців, які несуть службу на Близькому Сході. До них увійшли 130 черепно-мозкових травм, втрата трьох армійських резервістів в Йорданії та загибель двох морських котиків під час місії з перехоплення незаконної іранської зброї біля берегів Сомалі.

До 7 жовтня адміністрація Байдена вклала значний час, енергію та політичний капітал у план щодо нормалізації відносин між Ізраїлем та Саудівською Аравією. Така угода стала б величезним проривом як для урядів, так і для регіону в цілому, відкривши нові економічні можливості і з часом допомагаючи маргіналізувати вплив зловмисних гравців, включаючи Тегеран та його довірених осіб. Зусилля Байдена щодо досягнення угоди про нормалізацію відносин між Ізраїлем та Саудівською Аравією були останнім компонентом тривалої американської кампанії щодо зміцнення співпраці між самопроголошеними помірними регіональними гравцями. Переговори про нормалізацію ґрунтувалися на успіху Авраамських угод 2020 року, які проклали шлях до встановлення дипломатичних відносин між Ізраїлем та Бахрейном, Марокко, Суданом та Об'єднаними Арабськими Еміратами та відкрили безпрецедентні можливості для двосторонньої торгівлі, військової співпраці та людей. - Взаємодія з людьми. Відкриття відносин із Ер-Ріядом посилило б цю тенденцію, змусивши Іран відступити, хоча він і прагнув забезпечити власне зближення з Ер-Ріядом.

Докази на користь встановлення повних дипломатичних відносин між Ізраїлем та Саудівською Аравією залишаються переконливими. Але війна між Ізраїлем та Хамасом додала приголомшливі складнощі до того, що й без того мало стати історично амбітним підприємством. Для багатьох ізраїльтян в уряді та за його межами жахлива атака Хамаса лише зміцнила переконання в тому, що палестинський суверенітет є неприйнятною загрозою безпеці. Однак подальші операції Ізраїлю в секторі Газа викликали нові вимоги Саудівської Аравії щодо значних зусиль щодо полегшення страждань палестинців. А внесок США у пропоноване зближення — зобов'язання щодо безпеки перед Саудівською Аравією та інвестиції в цивільну ядерну інфраструктуру королівства — потребує підтримки з боку американських законодавців, яку важче забезпечити на тлі побоювань, що ескалація війни між Ізраїлем та Хамасом може залучити США. сили безпосередньо у черговий конфлікт на Близькому Сході.

Поєднання риторики, дипломатії та тероризму, яке Іран вправно використовує після 7 жовтня, просуває деякі з його найдавніших ідеологічних та стратегічних пріоритетів. Подібно до Хамасу, керівництво Ірану вимагає знищення Ізраїлю та урочистості ісламського миру над тим, що воно вважає Заходом, що занепадає. Його погляди не є опортуністичними або минущими; Антиамериканізм та антипатія до Ізраїлю вкоренилися в основі Ісламської Республіки. Але монументальні масштаби руйнувань у секторі Газа вдихнули нове життя в антизахідні та антиізраїльські випади Тегерана. Ця риторика тепер знову приваблює регіональну аудиторію, яка інакше не співчувала шиїтській теократії, і дає Ірану зручну можливість присоромити своїх арабських суперників-сунітів. Тегеран розглядає регіональну наполегливість як шанс ще тісніше зблизитися з Росією та Китаєм. Інтересам цих країн здебільшого відповідає те, що Вашингтон ув'язує в кризі на Близькому Сході, яка завдає шкоди його репутації та знекровлює його військовий потенціал. Примітно, що на початку березня Китай, Іран та Росія розпочали в Оманській затоці невеликі спільні військово-морські навчання, четверті за останні п'ять років.

БОРОТЬБА З РИЗИКОМ

З погляду Тегерана, війна між Ізраїлем та Хамасом лише прискорює зсув у балансі сил від гегемонії США до нового регіонального порядку, який принесе користь Ісламській Республіці. Через десять днів після нападу Хамаса на Ізраїль речник іранського парламенту Мохаммад Бакер Калібаф попередив, що наземне вторгнення в Газу може «відкрити браму пекла», тобто викликати переважну реакцію, спрямовану не лише на Ізраїль, а й на Американські інтереси та активи в регіоні. Тим не менш, для войовничих іранських революціонерів виживання режиму важливіше за решту пріоритетів, тому їх підхід з жовтня по березень грунтувався на ретельному виборі цілей. Після того, як адміністрація Байдена в жовтні направила дві ударні групи авіаносців до східного Середземномор'я, Іран та його союзники доклали всіх зусиль, щоб уникнути різкої ескалації. «Хезболла» вправно калібрувала свої атаки на північ Ізраїлю, мабуть, щоб уникнути втягування Ізраїлю в більш жорстоку боротьбу, яка б підірвати здатність «Хезболли» стримувати ізраїльський удар по ядерній програмі Ірану.

Швидке розгортання Байденом військових сил США в регіоні, а також його дипломатичні ініціативи в Лівані та інших ключових регіональних гравців допомогли запобігти ширшій війні, яку, можливо, сподівався спровокувати ХАМАС. Серія ударів США по підтримуваних Іраном ополченцям в Іраку, Сирії та Ємені знизила можливості цих угруповань і стала сигналом партнерам Тегерана, що вони заплатять ціну за продовження агресії проти американців. Однак згодом ризик американських прорахунків та надмірної самовпевненості зростатиме. Іранські ополченці мають давню історію стійкості та здатності до адаптації, а зброя, яка перебуває в їхньому розпорядженні, є відносно численною і недорогою, особливо в порівнянні з витратами на американські удари по їх знищенню.

За десятиліття в Ірану та його довірених осіб розвинулися гострі інстинкти оцінки ризику. Тепер, оцінивши ослаблення американського інтересу до Близького Сходу, іранські лідери бачать перевагу, яку можна отримати, граючи в азартні ігри. Своїми атаками вони прагнуть спровокувати Сполучені Штати на помилки, які дадуть Тегерану та його союзникам перевагу — помилки, подібні до тих, які Вашингтон зробив два десятиліття тому, коли вторгся до Іраку, або в 2018 році, коли Трамп вийшов з президентського кабінету президента Барака Обами. Ядерна угода з Іраном. Прорахунок будь-якої із залучених сторін, включаючи сам Іран, може спровокувати набагато ширший та інтенсивніший конфлікт на Близькому Сході, завдавши серйозної шкоди регіональній стабільності та світовій економіці.

Іран зараз знаходиться у кращому становищі, ніж будь-коли, щоб домінувати на Близькому Сході.

Щоб протистояти амбіціям Ірану, адміністрація Байдена повинна працювати з Ізраїлем і регіональними союзниками, щоб ще більше підірвати здатність Хамаса почати ще одну шокову атаку проти ізраїльського цивільного населення, одночасно забезпечуючи, щоб гуманітарна допомога доходила до зневіреного палестинського цивільного населення, і намічаючи шлях до післявоєного , що гарантує мир та стабільність. як ізраїльтян, так палестинців. Станом на кінець березня 2024 року Вашингтон продовжував наполягати на угоді, яка б вимагала від Хезболли відвести свої елітні сили від кордону Лівану з Ізраїлем, сприяючи поверненню тисяч ізраїльських цивільних осіб, чиї будинки зазнали обстрілів ракетами Хезболли з 7 жовтня. Досягнення такої угоди має вирішальне значення для запобігання ширшому конфлікту, і Вашингтон має активно домагатися цього, використовуючи очевидні інтереси всіх залучених сторін, щоб запобігти ескалації. У 2022 році США досягли успіху в переговорах щодо угоди про морський кордон між Ізраїлем та Ліваном, що дозволило дозволити розвідку газу, що передбачає наявність інших можливостей для прагматичного компромісу.

Адміністрація Байдена вже почала відігравати більш рішучу роль у вирішенні гуманітарної кризи в секторі Газа. На жаль, ці зусилля можуть виявитися надто незначними та надто запізнілими для запобігання голоду. Голод у секторі Газа став би стратегічним та моральним провалом як для Сполучених Штатів, так і для Ізраїлю, і Байден не повинен повторювати помилок, які дозволили примарі такого катаклізму охопити регіон. Будь-яка успішна спроба покласти край загрозі з боку Хамаса, яка, у свою чергу, обмежить можливості Ірану застосовувати насильство щодо Ізраїлю, вимагатиме пом'якшення руйнівних наслідків для палестинського цивільного населення.

Працюючи з неурядовими організаціями та урядами-партнерами, Державний департамент США та Агентство США з міжнародного розвитку повинні терміново надати допомогу палестинським цивільним властям, незалежним від Хамасу та інших підтримуваних Іраном ополченців, включаючи допомогу, щоб гарантувати, що у них є ресурси для проведення зусиль з питань відновлення Газа, коли збройний конфлікт припиниться. Після війни 2006 року між Ізраїлем та Ліваном швидка доставка Іраном допомоги дозволила «Хезболлі» вирвати перемогу з пащі поразки та перехитрити ліванський уряд, надавши миттєві компенсації та програми відновлення. Сполучені Штати не повинні допустити, щоб Тегеран або його довірені особи відкрили подібну нагоду після закінчення війни в Газі.

Проблема для Вашингтона ускладнюється тим, що Іран прискорив розвиток своєї ядерної програми після виходу Трампа з іранської ядерної угоди в 2018 році. Для американських чиновників життєво важливо розвивати почуття реалізму. Велика стратегічна гра щодо об'єднання Саудівської Аравії та Ізраїлю ще може відбутися. Нормалізація ізраїльсько-саудівських відносин є привабливим способом зміцнити мир і стабільність у регіоні та протистояти згубному впливу Ірану в довгостроковій перспективі, але для цього потрібні складні політичні ліси, які ще мають бути повністю спроектовані, а тим більше зведені. Досягнення цієї нормалізації вимагає більш ефективних короткострокових та середньострокових планів дій щодо забезпечення управління та безпеки в секторі Газа, відкриття шляху для зміни керівництва як на палестинських територіях, так і в Ізраїлі, а також стримування тиску, який різні гравці, особливо Іран, докладають зусиль розширення конфлікту Близькому Сході. Це мають бути пріоритети Вашингтона наступного року.

У якомусь сенсі зараз Іран має перевагу за умовчанням перед Сполученими Штатами, оскільки йому фактично не потрібно добиватися чогось суттєвого в найближчому майбутньому. Сам хаос стане перемогою. Навпаки, планка успіху США висока. Подобається це чи ні, проте Сполучені Штати залишаються незамінним гравцем у регіоні, незважаючи на свою сумнівну репутацію за останні кілька десятиліть. Підтримка своїх союзників та захист доступу до нафти, яка залишається життєво важливою для світової економіки, з тонким балансом підтримки та стриманості потребує прихильності. Декілька президентів США сподівалися дешево зменшити роль Америки на Близькому Сході — у випадку Байдена, щоб зосередитися на викликах Китаю і зростаючій загрозі з боку Росії. Але ХАМАС та Іран знову втягнули США у свою політику.

Джерело — Foreign Аffairs

Друзі, допоможіть нам забезпечити подальшу роботу каналу!

Ваша підтримка надзвичайно важлива для нас. Будемо вдячні за ваші ДОНАТИ, які допоможуть нам розвиватися та надавати вам ще більше цікавого контенту.

Дякуємо за вашу підтримку!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70.1KПрочитань
4Автори
248Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається