Історичні варгейми, популярні в Україні. Частина 2

Всі фото окрім обкладинки взяті з української спільноти історички. Основний чатик - https://t.me/historicalwargamesinukraine. Звідси можна знайти чатики по тим іграм, що вас зацікавили.

Новий час

Морські варгейми

Про варгейми Нового часу хотілось би почати з того, що цей новий час принесло, а саме - кораблі. Саме на кораблі Колумб відкрив Америку, що і знаменувало початок нової епохи. Кораблі завжди були важливою частиною історії та розвитку людства. По ним існує багато систем, від античності до сьогодення. Але говорячи про корабель усі ми уявляємо величаві вітрильники Золотого віку вітрил, тож і про морські варгейми я згадую в розділі про Новий час.
Якоїсь однієї системи по кораблях, в яку б грали в Україні нема. Та спільнота про яку я знаю, знаходиться в Києві і грає в різні речі: вітрильники, кораблі часів американської громадянської війни, першої світової, другої світової. Є навіть ідеї щодо античних та середньовічних кораблів. Якщо ви цікавите корабельною справою, любите піратську романтику, вітрильники чи більш розвивені кораблі, то без проблем можете почати грати в ігри про це. Є різні правила, прості та більш складні. Спільнота відносно невелика, але стабільна і ідейна. Навіть якщо просто хочете поговорити про кораблі, вам будуть раді:)

Війна за незалежність США

Одним із не дуже близьких нам, але важливого військового конфлікту нового часу є Війна за незалежність США. Як ми знаємо, США колись було колоніями різних європейських імперій, але з часом змогло вибороти незалежність від Британської Імперії. Грають в Києві.

Наполеоніка
Тема Наполеонівських воєн займає першість серед усіх тем історичних варгеймів у світовій спільноті хоббістів. Чому? Можливо, через грандіозні баталії, в яких приймають участь величезні армії з чіткою ієрархією, можливо через красиві костюми солдатів тих часів(які треба фарбувати по канонічним гайдам). А може через те, що ми маємо дуже багато матеріалів про ці часи, які дожили до наших днів і в кіно та літературі ця епоха доволі романтизована(не так як середньовіччя, мабуть, та все ж). Врешті решт, всі чули про Ватерлоо. Та і варгейми як явище виникли якраз в ці часи, що додає тяглості цій темі.
Тогочасна військова справа мала ідеальний баланс між силою піхоти, кавалерії та артилерії, адже до цього чи після цього технологічний розвиток змінював баланс цих складових на полі бою(пізніші конфлікти значно зменшують важливість кінноти). Також саме в той період флоти почали грати дуже важливу роль у війнах. Варгейми по Наполеоніці грають в Києві та Чернігові. Восени наче б то навіть планують івент про Ватерлоо:)
Фото з клубів в Чернігові та Києві.

No photo description available.
No photo description available.
No photo description available.
Наполеоніка в Києві. Масштаб 6мм

The Great War

Несправедливо забута в Україні, але дуже важлива як і для нашої так і для світової історії, Перша світова війна та її наслідки закривають епоху нового часу. Технологічні інновації, розпад імперій і перебудова світу. Епоха ця є також дещо романтизованою, завдяки письменникам як от Ремарк, якого багато хто читав, і теж знайшла своє відображення в настільних воєнних іграх.
The Great War це скірміш гра про ПСВ, в ній ви можете обрати сторону конфлікту і відіграти якийсь сценарій в окопах чи на відкритому просторі, в руїнах міст. Ви збраєте невеликий загін піхоти та одну-дві одиниці техніки і змагаєтесь за першість на столі. Ця гра відображає невеликі битви, окопну війну, якою ПСВ і відома.
Хотілось би додати, що Перша світова заслуговує вашої уваги, якщо ви мало знаєте про неї. Совки пропагували свою перемогу в Другій світовій і тому в свідомості українців відклалось мало інформації про ПСВ дуже мало інформації, хоч це дуже важливий конфлікт, з кінця якого пройшло трошки більше ніж сто років!

Гра 2022, коли в Києві вимикали світло.
Гра 2022, коли в Києві вимикали світло.

Red Actions
Назву засуджую.
І маю нагадати, що better to be dead than red.

Хоч офіційна періодизація говорить, що епоха Новітнього часу почалась в 1914-ому році, на мою скромну думку, до кінця першої світової і розпаду старих імперій цей період ще не настав. Саме про розпад однієї з імперії і йде мова в грі Red Actions, а саме російської імперії, в яку входили частково й землі України. Важко сказати, про що знає пересічний українець, про ПСВ чи громадяньську війну в російській імперії. Тим не менш, це дуже важлива віха нашої історії, яка змінила свідомість українців на багатьох рівнях, дуже рекомендую ознайомитись з темою!
В грі Red Action ви обираєте якусь зі сторін громадянської війни. Українці, поляки, білі, червоні, махновці, німці, латиші, естонці і інші учасники конфлікту. Під вашим керуванням будуть різноманітні загони піхоти, кавалерії та артилерія. Білі козаки, пластуни, чешські та британські інтервенціоналісти, польські улани, махновські тачанки панцерники. Також є розширені правила для країн, які не приймали участь в громадянській війні.
Це перша гра про громадянську війну, про яку я дізнався і вона виглядає доволі цікаво. До масштабу не прив’язана і випускається безкоштовно з картками, які відображають підрозділи, тож мініатюри не обов’язкові. Грають поки лише в Чернігові. Але ви завжди можете почати в своєму місті!

Бій за станицю
Саморобна техніка

Новітній час


Останніми в списку, але не останні за цікавістю йдуть дві гри про другу світову(ДСВ) та одна про альтернативне сьогодення. Всі знають про Другу світову. Продовження першої світової, не менш жахливої трагедії людства.

Bolt Action
Це скірміш гра про ДСВ в 28мм масштабі на рівні взводу. Тут грають невеликі підрозідли з підтримкою одного-двох юнітів техніки. Вона дечим нагадує 40к, тут є спеціалнізовані підрозіділи, снайпери, медики. Але на відміну від 40к нема такого, що якийсь юніт очевидно погано грає на столі. Гра доволі проста і грається легко під пивко. Тут ми бачимо рандомну активацію, як і в Test of Honour, що додає інтриги в ігровий процес. Моделі ж легко дістати. Як і від офіційного виробника, так і від сторонніх компаній чи навіть 3д друк. Тема другої світової є однією з найбільш популярних серед історичних варгеймів, тож проблем з мініатюрами не буде. Грають в BA в Києві, Одесі, Запоріжжі, Дніпрі, Житомирі.

Bolt Action в Києві
Bolt Action в Києві
Bolt Action на берегах Єгипту
Bolt Action на берегах Єгипту

Flames of war

На відміну від BA Flames of War не зосереджується на піхоті, адже гра проходить на рівні умовного батальйону. Тут багато танків, гаубиць, міномети, авіація. Якщо ви любите управляти бойовими машина, то ця гра для вас. Можливо, це робить її більш “історичною” ніж BA, але все залежить від того, чи любите ви скірміші чи великі битви. Так само як і в BA тут нема непотрібних юнітів і ви можете експерементувати з ростером. Моделі тут в 15мм масштабі, та їх теж легко дістати. До кожної моделі є картки з їх характеристиками. що доволі зручно. Грають в Києві, Дніпрі, Тернополі, Харкові.

FoW німці проти бритів
FoW німці проти бритів

Team Yankee
Будучи на початку просто сценарієм для Flames of War, TY за часом перетворилась на окрему систему, розділивши основні ігрові механіки із попередницею.
Ця гра про альтернативну історію і дозволяє відігравати битви, що відбуваються з 1985 року, коли холодна війна між НАТО і країнами Варшавського договору переросла в третю світову війну. Пізніші доповнення, такі як The Oil War, додають конфлікт між Ізраїлем та мусульманськими країнами (Ірак, Іран, Йорданія та Єгипет), залученими до боротьби за доступ до нафтових ресурсів. Ця гра для тих, кого приваблює більш сучасна військова техніка, гелікоптри, тепловізори і т.д. Грають в Харкові та Києві. Моделі в основному використовуються офіційні і дістати їх не проблема.

TY в Києві
TY в Києві

Епілог

Насамкінець хотілось би сказати про деякі з переваг і недоліків історичних варгеймів.
-Перш за все варто підкреслити різноманітність історичних варгеймів. Якщо ви не любите другу світову, але захоплюєтесь середньовіччям чи будь-чим іншим, ви точно знайдете, в що пограти і які мініатюри позбирати.
-Щодо мініатюр, то вони легко доступні і зазвичай дешевші, ніж умовно той же популярний варгейм Warhammer 40k. В історичці немає якоїсь монополії чи патенту на ті чі інші образи, тож багато компаній створюють мініатюри. Це дозволяє обрати те, що буде по душі споживачу, а не купувати лише те, що пропонує одна єдина компанія(як наприклад, у випадку з Warhammer).
-Одночасно і перевагою і недоліком може бути те, що ви будете грати за якісь історичні постаті чи відігравати історичні битви(що не обов’язково). Комусь може сподобатись грати за умовно свого (пра-пра-пра-пра) діда, а комусь навпаки. Це вже питання суб’єктивне.
-Але в той же час постає етичне питання. Чи можна грати за нацистів, комуняк та інші фракції, які історично об’єктивно негативні? Що ж, звичайно ніхто не забороняє, головне, щоб в реальному житті ви не підтримували Голокост чи Голодомор. І щоб вашому опоненту не було огидно грати. Все ж, це в першу чергу гра, і неважливо, хто переможе. Головне сам процес. Якщо вже так вийшло, що на столі зійшлись нацики та коммі(better to be dead then red), то просто насолоджуйтесь тим, як вони мочать одне одного.

Завершую цю статтю закликом матеріально підтримувати ЗСУ, щоб ми перестали переживати жахи війни в реальному житті.

ЗСУ "Бути попереду, зберегти життя". Автор: Артур Садиков
ЗСУ "Бути попереду, зберегти життя". Автор: Артур Садиков
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Taras
Taras@voncarstein123

Викладаю тут свої переклади

2.8KПрочитань
13Автори
29Читачі
На Друкарні з 20 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (4)

Додам до мінусів історички.

Важче ніж у тематичних варгеймах знайти з ким пограти: треба щоб співпав інтерес до епохи, наявність армії потрібної епохи, масштаб мініатюр. Тому різноманіття опонентів, на мою думку, значно нижче ніж у популярних ігор типу Вахи чи Саги.

Вам також сподобається