Істоти української міфології

Українська міфологія є надзвичайно багатою та цікавою, а її основу складають різноманітні істоти, які не одне століття створювалися уявою наших предків. Ці істоти втілюються в українських уявленнях, легендах та народних оповіданнях і мають велике значення для формування культурної та релігійної спадщини нашої країни.

Водяник

Існує багато думок стосовно нього. Як щодо вигляду, оскільки деякі люди описують його, як істоту, яка має людську форму старого чоловіка з довгою бородою, волоссям, та тілом, яке вкрите рибною лускою. А дехто вірить, що вони можуть мати і тваринний вигляд. Віриться, що водяник мешкає у водоймах і він володіє магічною силою і може допомогти або завдати шкоди людям, залежно від їхнього ставлення до води. Також рибалки можуть задобрювати його, приносячи йому дари, у вигляді хліба чи риби.

Лісовик

Віриться, що лісовик — це господар лісу, який береже його різноманітність і готовий покарати тих, хто порушує природні ритми. Він здатний приймати різні форми, від тварини до людини, і його голос викликає тривогу серед мешканців лісу.

Блуд

Здавна люди вірили, що блуд — це злий дух, який може набувати різну форму, як матеріальну, у вигляді певних предметів, так і нематеріальну, як наприклад промінь світла чи навіть вітер. Люди кажуть, що це дух, який чіпляється до людини, коли вона його зачепить, і він буде її водити кругами, заведе в інший бік, або просто буде водити людину, аж до її повного знесилення.

Русалка

Це водяний дух, у вигляді дівчини з риб'ячим хвостом, яке живе у річках та озерах. Вона володіє надприродною красою та співом, які можуть залучати та чарувати людей. Люди вірили, що русалками стають дівчата, які передчасно померли. Вони можуть бути небезпечними, бо можуть затягнути людину у воду і втопити.

Мавка

Дух, божество, зображується як молода дівчина з довгими волоссям, яка має надприродні здібності та привабливу зовнішність, але спини у неї немає, і видно всі органи. Мавки є лісовими істотами, є охоронницею рослин і тварин у лісі. Мавка також відома як втілення жіночої краси та сексуальності. Вона може спокушати чоловіків та залучати їх до свого світу. Проте, вона також може бути непередбачуваною та капризною, що призводить до негативних наслідків для тих, хто порушує її правила або не поважає природу.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Beskyd Project
Beskyd Project@beskyd.project

3.2KПрочитань
0Автори
16Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

  • Гуцульський театр Гната Хоткевича

    Гуцульський театр села Красноїлля, який в 1910 році був створений письменником Гнатом Хоткевичем і групою акторів-аматорів.

    Теми цього довгочиту:

    Драматургія
  • Народна астрономія українців

    Для кожного народу астрономія завжди була важливою частиною культури цього народу. Український народ не є винятком, адже має свої власні традиції та переконання, пов'язані з небесними тілами.

    Теми цього довгочиту:

    Астрономія
  • Мистецький український рух: навздогін світовому мистецтву

    Ідея створення Мистецького українського руху виникла у групи літераторів, які змушені були покинути радянський союз після війни.

    Теми цього довгочиту:

    Історія України

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Русалка - дух річок, аналог грецьких наяд. Рибохвості створіння звались фалярони. А мавки, хоч пізніше змішались із русалками, первинно були потопельницями. Саме їхнє ім’я походить від назви мерців - наві (навки > мавки).

Вам також сподобається