Ітан Гант проти ШІ: рецензія сьомий фільм франшизи “Місія неможлива”

Here's How To Watch 'Mission: Impossible 7' At Home Free Online: When Will  Tom Cruise New Movie Dead Reckoning (2023) Be Streaming On Paramount Plus  Or Netflix?

Чому новий фільм із Томом Крузом все ще еталонний, але зятягнутий екшен.

Хто б міг подумати в 1996 році, що стрічка Браяна де Пальми, що була рімейком однойменного серіалу, виросте у повноцінну франшизу і буде виходити більше 25 п’яти років на великих екранах. За цей час серія фільмів пережила декілька перетурбацій, і майже кожен раз міняла режисера, аж поки Том Круз і Крістофер Маккворрі не знайшли один одного.

Вперше ці двоє попрацювали над фільмом “Операція “Валькірія”, де Маккворрі виступив сценаристом і продюсером, проте справжній метч стався під час зйомок “Джека Річера”, де він вже виступив режисером. Талант Маккворрі до постановок екшен-сцен вочевидь сподобався і Тому Крузу, який сам любитель робити екшен старомодно — менше комп’ютерної графіки, більше практичних ефектів. Звісно не останню роль зіграла Крузівська пристрасть робити всі свої трюки самостійно. Тому не дивно, що в 2015 році Маккворрі виступив як режисер стрічки “Місія Неможлива: Плем’я ізгоїв”. Після успіху п’ятої частини режисер залишився у керма шостого фільму, а такого сьомого поділеного на дві половини, першу з яких можна сміливо називати одним з головних блокбастерів літа 2023 року.

Mission: Impossible 7 sets new record with box office debut

Сюжет стрічки починається з затоплення російської субмарини “Севастополь” — екіпаж буквально знищує сам себе, через несправність навігаційних пристроїв випускає торпеду по фантомній цілі, проте торпеда розвертається і топить підводний човен. Проблема в тому, що на човні знаходиться потужний штучний інтелект, і саме він нищіть росіян, але зовсім не тому, що він базований, а тому що хоче контролювати людство.

Так Ітан Гант отримує класичне послання від керівництва і вирушає в подорож, щоб знайти два хрестовидних ключі, які відкривають доступ для контролю штучного інтелекту. Проте якщо американський уряд, як і усі інші, хочуть знайти ключі, щоб контролювати ШІ, Ітан натомість вирішує, що єдиним правильним вчинком буде його знищити. І звісно ж герой Круза та його команда стають мішенню номер 1 як для агентів різних урядів, так і для міньйонів самого ШІ, що називає себе Сутність.

Сюжет про штучний інтелект, який вирішує повстати проти своїх творців та підкорити/знищити людство не новий, і вже декілька разів встиг вийти з моди. Проте Місія: Неможлива – Розплата Частина перша” вийшла мабуть у найбільш підходящий час, коли по всьому світу використання нейромереж та ШІ є однією з найпопулярніших тем та дискусій. Мабуть саме тому сюжет нового фільма серії не відчувається настільки банальним — адже коли у кожного з нас прямо зараз є можливість написати текст, створити картинку чи відео за декілька хвилин, тема ШІ не може бути більш актуальною.

It Suddenly Became More and More Prescient': Simon Pegg Explains Why AI Is  the Ideal 'Mission: Impossible 7' Villain

Проте цікаво, що “Розплата Частина перша” насправді мала вийти раніше, але у справу втрутився ковід, тож пандемія опосередкованно зробила цей фільм трохи актуальнішим. Однак козир нового фільма Маккворрі насправді не в тому, що він експлуатує тему ШІ, а в тому ЯК він її експлуатує. За останні сто років кінематограф подарував багато цікавих поглядів на штучний інтелект — це і ГЕЛ з “Космічної одисеї”, і Скайнет з “Термінаторів”, і репліканти з “Того, хто біжить по лезу”, і багато багато інших. Найбільш близьким до того, що показали в новій “Місії”, є штучний інтелект з серіалу “Підозрюваний” (“Person of Interest”) де Машина була невидимою і допомагала запобігати злочинам.

В першій частині “Розплати” ситуація, правда, протилежна — Сутність вирвалась з під контролю спецслужб та намагається в першу чергу зберегти себе, маніпулючи при цьому людьми та цифровою реальністю. І саме маніпуляція цифровою реальністю стає головною зброєю для ШІ та головною проблемою Ітана та його команди — як перемогти ворога, що володіє всіма данними? Ворога, що може змінювати зображення на камерах в реальному часі? Ворога, що може просто стерти присутність людини в цифровій реальності?

Mission: Impossible 7's Entity Villain Explained By Director As AI Debate  Rises - HIS Education

Власне звідси і виростає головна тема стрічки — боротьба цифрового та аналогового світів. Тільки варто Сутності вийти з під контролю, як спецслужби масово починаються повертатись до аналогових методів розвідки, згадують про плівки та паперову роботу, або і взагалі передають інформацію обличчям до обличчя. Все це досить круто показано в стрічці, і є багато епізодів де Маккворрі досить креативно використовує ШІ в якості головного антагоніста — наприклад коли в одній зі сцен Сутність обманює одного з героїв імітуючи голос іншого. Або ж коли за допомогою цифрових технологій в реальному часі обличчя одної людини замінюється на зовсім інше. Цікавий прогрес для франшизи, де для цього раніше використовувались “гумові” маски.

Проте це протистояння цифрового та аналогового працює не тільки на сюжет фільму в контексті шпигунства, але і виходить на межі кінематографа як такого. І Круз, і Маккворрі фанати старомодного екшена — мінімум графіки, максимум практичних ефектів та трюків. Тож нова “Місія” не тільки експуатуює технофобію та страхи перед ШІ, але і певною мірою критикує сучасні голлівудські блокбастери, що зав’язли в комп’ютерній графіці. Поки Том Круз лазить по хмарочосам, самостійно літає на вертольоті чи винищувачі, стрибає на мотоциклі в прірву чи стрибає з парашутом над Парижем, в інших блокбастерах від реальності скоро може не лишитись навіть акторів — з розвитком ШІ вони скоро стануть не потрібні, адже він рано чи пізно зможе повністю моделювати їх присутність, якщо буде мати необхідний цифровий образ. І в цьому сенсі Тома Круза є за що поважати.

Mission: Impossible 7 – Tom Cruise Explains The Stakes Behind His Most  Dangerous Stunt Of His Career – Appocalypse

В усьому іншому нова “Місія” продовжує традиції попередніх частин: багато крутих трюків, бійок, перестрілок, погонь, локацій. Все це дуже цікаво поставлено і рівень екшен сцен справді надвисокий. Чого вартує автомобільна погоня в Римі, чи фінал сцени в потязі. Єдиною проблемою є хронометраж стрічки — майже 3 години фактично безперестанного екшену під кінець вже не радують, а просто втомлюють. Мабуть, жоден з попередніх фільмів про Ітана Ганта не був настільки перевантаженим.

Проте це все ще дуже крутий екшен фільм, що на голову вище своїх конкурентів в плані якості постановки, а окрім цього нова “Місія Неможлива” пропонує досить креативний погляд на проблему штучного інтелекту через призму шпигунського бойовика.

Mission: Impossible' 7 On Track To Set Franchise Box Office Record—Despite  Floundering Year For Other Films
Кирило Пищиков
Кирило Пищиков@kpyshchykov

Кінокритик

1.4KПрочитань
8Автори
40Читачі
На Друкарні з 16 квітня

• «Флеш» 2023

Чому, щоб дивитися «Флеш», краще перед тим бачити «Людину зі сталі» — бо серед іншого нам показують певний момент з того сюжету під іншим ракурсом, і для розуміння контексту потрібно знати, що там відбулося базово.

Кіно
  • Думки про фільм «Ще один постріл»

Динамічне малобюджетне кіно категорії B, створене всього за 4 тижні у жанрі зйомок одним дублем. За 100 хвилин фільму «One More Shot» Джеймса Нанна сумувати не доведеться, бо після стандартної зав'язки з кожною хвилиною градус екшену і трилеру тільки збільшується

Кінематограф