Кавказька криза може дестабілізувати всю Євразію


Азербайджан ще не досягнув усіх своїх цілей. Він прагне відкрити пряме наземне сполучення зі своїм анклавом у Вірменії – Нахічеванською Автономною Республікою з населенням трохи менш як 450 000 осіб. Це також дало б материковій частині Азербайджану прямий доступ до Туреччини замість транзиту через Іран. Пропозиції щодо «Зангезурського коридору» викликають запеклий опір Вірменії, оскільки він фактично заблокував би кордон країни з Іраном. Це питання залишається актуальним з часів першої карабаської війни 1991 року, після якої населення двох країн було пов'язане лише авіасполученням.

Частина угоди, яка зупинила другу карабаську війну у 2020 році, включала дозвіл на вільний транзит через Зангезур, але вона так і не була реалізована. Зараз ця ідея знову на порядку денному, її підняв президент Азербайджану Ільхам Алієв на зустрічі з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом 25 вересня, коли вони зустрілися в Нахічевані. Це втягне в гру Іран, оскільки маршрут будь-якого коридору між Азербайджаном і Нахічевані пролягатиме вздовж його кордону. Необхідно буде укласти якусь угоду, яка б розв'язала проблеми безпеки Ірану – і дуже ймовірно, що до цього буде залучена Москва як один з близьких союзників Тегерана.

Таким чином, Москва, схоже, прийняла свідоме рішення відмовитися від Вірменії заради тісніших відносин з Азербайджаном і Туреччиною та можливості виступати посередником у відносинах з Іраном. В очах Путіна, без сумніву, Пашинян є одноразовим. Він може почекати, поки до влади прийде інший, більш зговірливий лідер.Тим часом розворот Вірменії на Захід видається майже неминучим. Країна, ймовірно, вийде з ОДКБ, подасть заявку на вступ до НАТО і попросить про безвізовий режим з ЄС. Але те, як Пашинян придушує протести, поставить багатьох потенційних союзників на Заході в незручне становище.

Ситуація ускладнюється лише залежністю Європи від Азербайджану в питаннях постачання газу і його стратегічно важливим розташуванням на євразійському торговому шляху «Середній коридор» між Китаєм і Європою. Захід все ще може відігравати важливу роль у встановленні миру між Вірменією та Азербайджаном. Але для того, щоб будь-яке довготривале врегулювання було міцним, Росія і Туреччина повинні бути залучені до нього, а не ставати його спойлерами. Це проблема з багатьма рухомими частинами.

Джерело: Asia Times

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається