Ломота - істота української міфології, яку краще не зустрічати

Вітаю. Я тут вам підготував невеличкий текст про таку дивну та страшну істоту зі слов’янської міфології, як Ломота.

Я майже впевнений, що про подібну істоту майже ніхто нічого не чув. Щоб набрати кілька цікавих фактів про цю рідкісну істоту, я в свій час блукав по бібліотеках, а не просто так… в інтернеті шукав. Так ось, можу трохи про неї розповісти.

Довгенько мучився з ШІ, щоб підібрати більш-менш правильні варіанти. Цей найбільш вдалий.

Як нескладно здогадатися, Ломота - це зле створіння, яке обожнювало наганяти на людей біль та страждання. Ще задовго до Хрещення Русі, коли наш народ був язичницьким, було достатньо цікаве повір’я про Ломоту. Вважається, що Ломота - це одна з останніх доньок Мари, ще однієї цікавої богині слов’янської істоти (якось і про неї в двох словах розповім).

Ломота здатна на відстані, одним лише поглядом ламати людям кістки, робити вивихи, створювати нарости на суглобах. Так як наші предки були хліборобами, все життя працювати із землею, нескладно отримати той чи інший забій, або перелом.

Вирішив щось підняти занадто важке - отримуєш перелом ноги, а в народі говорили, що це все Ломота зробила.

Ближче до зрілості, коли в людей регулярно болять ноги, руки, тіло в цілому, говорили, що це наслідки дій Ломоти в минулому.

Ще такий варіант достатньо непоганий, так, опущення щодо гілок присутнє і н має відношення до особливості істоти, але сам образ більш-менш правдивий

Зовнішність подібного чудовиська відповідна. Найчастіше її уособлювали, як огидна стара бабця з вивернутими руками. Шкіра мала блідий колір, наче мрець.

Цікаво те, що Ломоті часто приписували і більш страшні поранення, говорили, що ломота “ногу із собою забрала” за твої погані дії в минулому. Іншими словами, це було створіння, яким не лише лякали багатьох дітлахів, що вели себе неслухняно, а й спосіб морального покарання за гріхи (найчастіше гріхи, за які Ломота мстила, це крадіжка, обман, лицемірство).

Як на мене, Ломота - це дуже цікава та запам’ятовуюча істота, що достойна десятків фільмів жахів.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Євген Палашинський
Євген Палашинський@palash

21.4KПрочитань
3Автори
151Читачі
На Друкарні з 18 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (15)

Пхе пхе

Дякую, цікаво. Може якось візьму це персонажем до якоїсть розповіді.

Вам також сподобається