Міграційна бомба.

Image

У сьогоднішньому #vatniksoup я розповім про стратегію гібридної війни, яку я називаю "Міграційна бомба". Це стратегія, в якій такі країни, як Росія та Білорусь, організовують імміграцію з відносно бідних регіонів до країн ЄС та Шенгенської зони.

З серпня 2023 року на східному кордоні Фінляндії спостерігається зростання кількості шукачів притулку. Раніше російські чиновники не дозволяли подорожувати з Росії до фінських прикордонних переходів без необхідних проїзних документів, але нещодавно все змінилося. Щоб зрозуміти, що відбувається, ми повинні повернутися до 2015 року, коли 1,3 мільйона людей - переважно з Сирії, але також з Афганістану, Нігерії, Пакистану, Іраку та Еритреї - прибули до Європи з проханням про притулок.

За цей час Фінляндія прийняла 30 000 шукачів притулку.

Image

Більшість цих іммігрантів перетинали Середземне море, але в якийсь момент ФСБ почала дозволяти людям перетинати кордон з Росії до Норвегії та Фінляндії.

Обидві країни бачили кілька сотень нелегальних перетинів кордону щодня. Оскільки в'їзд з Росії до Норвегії або...... Фінляндії без дозволу є незаконним, а перетин кордону пішки заборонений, російські чиновники і контрабандисти забезпечували шукачів притулку велосипедами.

Image

Зараз ми знаємо, що ця операція 2015 року була своєрідною відповіддю на західні санкції, запроваджені проти Росії через анексію Криму.

Контрабанда іммігрантів була великим бізнесом, і ще в 2015 році сирійські шукачі притулку платили щонайменше 3000 доларів США за відносно безпечний проїзд до Європи. Ці перевізники та кримінальні організації часто були пов'язані з представниками міжнародної злочинності, зокрема з італійською мафією.

Image

У 2021 році Білорусь, маріонетковий режим Росії, запустила власну міграційну бомбу проти Польщі та країн Балтії. Ця криза була спровокована загостренням відносин між Білоруссю та ЄС після білоруських президентських виборів 2020 року та протестів 2020-2021 років у Білорусі.

У липні 2021 року білоруський диктатор Лукашенко пригрозив "наводнити" Європу "наркотиками та мігрантами". Невдовзі після цього білоруські турагентства почали розміщувати рекламу на Близькому Сході, пропонуючи безпроблемний в'їзд до ЄС та його країн з хорошою системою соціального забезпечення. Мінськ швидко подвоїв кількість рейсів з Багдада, а іракські туркомпанії організували масові рекламні акції, пропонуючи дешеві авіаквитки до Мінська. Чимало "туристів" прибували, а потім намагалися потрапити до Європи через Литву, Польщу чи Латвію. Білорусь навіть забезпечувала їх кусачками та сокирами.

Можна сміливо стверджувати, що Росія зараз веде подібну гібридну війну проти Фінляндії, найімовірніше, через нещодавнє членство Фінляндії в НАТО та військову допомогу Україні. Процес, швидше за все, відбувається наступним чином: Російські спецслужби пропонують можливість потрапити в Європу через територію Росії з дешевими авіаквитками і перевезенням до кордону. Ці пропозиції також рекламуються в соціальних мережах. Потім їм надають інструкції про те, як отримати статус шукача притулку, їх саджають в автомобілі, які відвозять їх до кордону, після чого вони намагаються перетнути кордон до Фінляндії велосипедами. Їм не дозволяють зупинятися в жодному з міст перед кордоном, а російські чиновники не роблять нічого, щоб перешкодити їм перетнути кордон до Фінляндії.

Image

18 листопада 2023 року Фінляндія вирішила закрити чотири пункти перетину кордону і зробила можливим пошук притулку лише у двох пунктах перетину на півночі країни. Міністр фінансів Ріікка Пурра заявив у четвер, що Фінляндія готова закрити всі пункти пропуску на кордоні з Росією, якщо це буде необхідно.

Image

Сторони, які отримують вигоду від цих гібридних операцій, - це Росія, кримінальні організації та незаконні перевізники, які експлуатують людей у бідних регіонах Близького Сходу та країн Північної Африки. Вони також використовують європейську політику щодо біженців та імміграції.

Але це також допомагає прокремлівським, антиімміграційним політичним партіям, таким як німецька AfD, які потім використовують антиімміграційну риторику і популізм, щоб здобути більшу популярність. В опитуванні, проведеному в серпні 2023 року, 20% німців заявили, що проголосували б за ультраправу AfD.

Росія вже використовувала закриття прикордонних переходів як пропагандистську зброю, і 19 листопада 2023 року росіяни, які проживають у Фінляндії, організували акцію протесту проти закриття. Цікаво, скільки проукраїнських мітингів відвідали ці "добрі росіяни", живучи у Фінляндії?

Крім того, ми не повинні забувати, що Росія створила оригінальну європейську імміграційну кризу в 2015 році своєю участю в жорстокій, кривавій і тривалій громадянській війні в Сирії, в якій вони бомбардували лікарні та цивільні об'єкти, і навіть вбивали людей за допомогою хімічної зброї.

Pekka Kallioniemi

Оригінальний текст

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ksamax
Ksamax@ksamax

189Прочитань
1Автори
2Читачі
На Друкарні з 21 листопада

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається