«Може, як Бог поможе, побачимось в Харкові»: як Ше до Ха їхав (у листах)

У жовтні 1839 року в журналі «Отечественные записки» було надруковано нарис Григорія Квітки-Основ’яненка «Головатый». Прочитавши його, Шевченко написав своє послання «До Основ’яненка» й відіслав його листом (цей лист не зберігся). Так почалося листування двох письменників.

Тарас Григорович Шевченко не раз висловлював бажання відвідати Харків, яке проніс із собою з молодих років і до останніх місяців життя. На жаль, через різні життєві обставини йому так і не вдалося побувати у столиці Слобожанщини, на малій батьківщині Григорія Квітки-Основ'яненка, у посланні до якого писав із С.-Петербурга:

Тяжко, батьку,

Жити з ворогами!

Поборовся б і я, може,

Якби малось сили;

Заспівав би, — був голосок,

Та позички з'їли.

Отаке-то лихо тяжке,

Батьку ти мій, друже!

Блуджу в снігах та сам собі:

«Ой не шуми, луже!»

Не втну більше. А ти, батьку,

Як сам здоров знаєш;

Тебе люде поважають,

Добрий голос маєш;

Співай же їм, мій голубе,

Про Січ, про могили,

Коли яку насипали,

Кого положили.

Про старину, про те диво,

Що було, минуло —

Утни, батьку, щоб нехотя

На ввесь світ почули,

Що діялось в Україні,

За що погибала,

За що слава козацькая

На всім світі стала!

Утни, батьку, орле сизий!

Нехай я заплачу,

Нехай свою Україну

Я ще раз побачу,

Нехай ще раз послухаю,

Як те море грає,

Як дівчина під вербою

Гриця заспіває.

Нехай ще раз усміхнеться

Серце на чужині,

Поки ляже в чужу землю,

В чужій домовині.

Водночас поет-слобожанин Володимир Александров присвятив Шевченкові вірша, у якому писав:

Ще ти, брате, й тим щасливий,

Що живеш в чужині;

Що не бачуть твої очі,

як на Україні.

Про наміри Шевченка приїхати до Харкова дізнаємося з його листів від різних років:

«Тілько й рідні, що Ви’дні... Не цурайтеся ж, любіть мене так, як я Вас люблю, не бачивши Вас зроду. Вас не бачив, а Вашу душу, Ваше серце так бачу, як може ніхто на всім світі: Ваша “Маруся” так мені Вас розказала, що я Вас навиліт знаю. Далебі правда, Частенько сижу собі один в чужій хаті та й думаю: гора з горою не сходиться, а чоловік з чоловіком спіткнеться. Що то, якби благословив милосердии[й] Бог нам з Вами зустрінуться.

Ото б побалакали! Ух, аж душно! Авжеж, коли не вмремо, то діждемо, хоч і не швидко, матері його ковінька, а колись та буде. Я, не Вам кажучи, пустився в малярство. Трошки пізненько, а коли, каже, взявся, то вези до краю. 

Не хочеться, щоб москалі насміялись. Ради цього самого я Академію не швидше покину, як через два годи. Через два годи, як прочитаєте в якім-небудь журналі, що якийсь то Шевченко намалював картину дуже доладу, а за таке малювання Академія його (мене б то) посилає в Італію в самий Рим... весело, батьку, дуже весело! Тоді запряжу коні та прямісінько в Харков. А поки те буде, я сього літа повинен намалю[ва]ть для Академії картину, як наша чорнобрива дівчина молиться Богу, лягаючи спать. Так от, бачите, лебедику: все є, і модель — чи по-тутешньому натурщиця — і справа всяка, а одежі нема, та й де її тут взять? Кругом москалі та німота, ні одної душі хрищеної, просив би кого-небудь. щоб прислали з України, так, єй-богу, окроме Вас, не знаю нікого. Пришліть, будьте ласкаві, тілько сорочку, плахту і стрічок зо дві, а я Вам за те намалюю, яку зумію, картину, звичайно, нашу — або Марусю, або сердешну Оксану (її вже дрюкують), або панну Сотниківну, як вона, богобоязлива, сидя у вікна, орар лагодить. Намалюю, єй-богу намалюю!

І дуже буду дякувать. Написав би до Вас ще що-небудь, та нема паперу, і перо зопсувалось. Так, як я Вас люблю, любіть і Ви мене хоч половину, коли є за що» (з листа до Г.Ф. Квітки-Основ’яненка від 19 лютого 1841 року, С.-Петербург)

«На той рік, як доживемо, то, дасть Бог, побачимось: я буду в Вашому Харкові» (з листа до М.А. Цертелєва від 23 вересня 1844 року, С.-Петербург)

«… літом, якщо не пустять у пітер, то чкурну в Харков, а з Харкова, як Бог поможе, то і на Чорноморію. Я до неї коли-небудь, а таки доберусь, до тієї Чорноморії» (з листа до Я.Г. Кухаренка від 16 лютого 1858 року, Нижній Новгород)

«... об весні, якщо не дозволять мені жити в столицях, поїду до Харкова, до Києва, до Одеси та за кордон. Бог із ними, з столицями! Грошенят тепер уже стілько назбиралося, що, не бідуючи, років зо три за кордоном прожити можна, а там, що Бог дасть. Не загинув у неволі, не загину й на волі, як каже українська пісня» (з листа до І.О. Ускова, 17 лютого 1858 року, Нижній Новгород)

«... весною, як не буде мені якої ради з тими поганими столицями, то чкурну в Харків або в Київ, а може й дальше, як Бог поможе» (з листа до М.М. Лазаревського, 22 лютого 1858 року, Нижній Новгород)

«Ми з вами, неначе і не бачились у цім смердячім Петрограді, Цією зимою, може, як Бог поможе, побачимось в Харкові. А як же не поможе, то я пришлю вам 50 або 100 екземплярів свого Кобзаря, а ви передайте на комісію під час ярмарки харковським книгарням» (з листа до А.С. Болдіна, 5 листопада 1860 року, С.-Петербург)

Останню телеграму Шевченкові надіслали за шість годин до його смерті саме з Харкова, із привітаннями від П.Л. Трунова, громадського діяча та члена харківської «Громади», на яку поет устиг дати вдячну відповідь.

О.П. Лазаревський у спогадах «Останній день життя Т.Г. Шевченка» так написав про це: «У цей час йому прочитали вітальну депешу з Харкова, від П. Трунова. “Спасибі”, — тільки й міг вимовити хворий. Потім попросив відчинити кватирку, випив склянку води з лимоном і ліг».

Те саме читаємо у біографічній книжці Олександра Кониського «Тарас Шевченко-Грушівський: Хроніка його життя»: «Тоді саме принесено йому телеграму з Харкова. Петро Трунов поздоровляв його з іменинами. Коли йому прочитали телеграму, він на превелику силу ледві спромігся промовити: “Спасибіг!”. Трохи згодом він казав відчинити у вікні кватирку, випив шклянку води з цитриною і ліг».

Нині в Харкові Кобзарю присвячено чимало цікавого: сад, театр, вулицю, перший в Україні пам’ятник і найбільший мурал, створений десять років тому, до 200-річчя поета. А айдентику до нинішніх, 210-х, роковин із дня народження Тараса Шевченка для Мінкульту розробили харків’яни.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Літред і кулемет
Літред і кулемет@Litred_i_Kulemet

(Українська) мова й література

55Прочитань
0Автори
4Читачі
На Друкарні з 2 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається