Національний шрифт Рутенія - думка історика Вячеслава Корнієнко

"... ми зараз практично відвойовуємо простір української мови, але залишати її візуальний вигляд російським - це як взяти пам'ятник Леніна і наростити йому вуса і чуба і зробити Шевченка..."

"Гражданку" треба прибирати!" - вважає доктор історичних наук, старший науковий співробітник, заступник генерального директора з наукової роботи Національний Заповідник "Софія Київська" Вячеслав Корнієнко

Тези виступу:

- Відображення української мови у середньовічних пам'ятках і коріння в історії держави є ключовими аспектами при розробці нового шрифту.

- Можливі два варіанти створення національного шрифту:

-- копіювання старих рукописів і стародруків

-- синтезування графем на основі історичних та сучасних елементів.

Цитата: ".... Це, власне, той шрифт Рутенія, який ми бачимо і в графіті на стінах Софії, котрі теж лягли в основу розробок цього шрифта...."

Доктор Вячеслав Корнієнко вважає недоцільним змінювати гражданський шрифт та його елементи, роблячи візуально трохи відмінним, бо в основі це буде все та ж російська гражданка.

- Основні напрямки для впровадження нового українського шрифту:

-- впроваджувати новий шрифт на законодавчому рівні

-- поширювати в тих сферах, де ми працюємо, де кожен може і від нього залежить, який шрифт використати в тій чи іншій роботі, паралельно зі законодавчим підходом.

Цитата: ".. Я сподіваюся, що в досить швидкому часі вони таки з'єднаються, і ми отримаємо власний український шрифт, закріплений на державному рівні, і в такому разі, дійсно, вже ні в кого не виникне питання, що українська мова – це діалект якоїсь іншої мови, що це самостійна мова, яка налічує надзвичайно багато вже і сотень, і тисяч років, і яка володіє власним графічним її відображенням..."

- Готовий долучитися до обговорення в робочих групах і рекомендує своїх колег, котрі також готові долучитися до промоції, підтримки і до поширення цієї абетки ("Рутенія") в тих сферах, в яких вони працюють.

-------------------

Тези виступів спікерів «Національний державний шрифт – яким йому бути?» Дискусійна панель

.....

ІнфоВАРТА

#Опановуй_і_Плекай Рутенія. Графіка української мови

---

НІЩО НЕ ЗУПИНИТЬ АБЕТКИ, ЧАС ЯКОЇ НАСТАВ.

---

підписуйтесь на новини проєкту національної абетки «Рутенія. Графіка української мови» https://t.me/abetkarutenia

-------

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
інфоВАРТА
інфоВАРТА@infoVARTA

Громад. Ініціатива #інфоВАРТА

500Прочитань
4Автори
4Читачі
На Друкарні з 8 жовтня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається