Цікава легенда про Італійську принцесу, в честь якої назвали Замкову гору Бона, що на Тернопільщині

Часто можна зустріти на просторах інтернету різноманітні легенди, повір’я та міфи. Зараз я маю на увазі не Зевсів та богів Анубісів, а щось більш наближене до наших часів, пов’язане з місцями та історичними персонами.

На жаль, українці набагато більше знають про різних там загиблих наречених та шосе 666 з Америки, аніж про власні дивовижні історії рідної Землі. Це треба виправляти.

Трішки з історії

Напочатку я вирішив розповісти про Замкову гору Бона. Це унікальна фортеця, яка займає майже всю площу гори (тому так і називається). Замкова гора Бона (раніше була інша назва) - це фортифікаційна споруда, яка була побудована орієнтовно в 1064 році (точної дати не встановлено). На честь королеви італійського походження Бони Сфорца цю неймовірну фортецю було перейменовано в 1569 році (орієнтовно). Дивно те, що сама ж королева жодного разу не була в місці, яке згодом перетвориться на чарівне місто Кременець.

Кременецький замок "Бона", Кременець: інформація, фото, відгуки
Замкова гора Бона

Замкова гора Бона - це одне з найкращих фортифікаційних споруд за всю історію існування України. Прекрасне географічне положення, надміцні стіни здатні витримувати багаторічні облоги та штурми. Завдяки тому, що на території цього замку знаходився колодязь, в якому вода навіть при найнижчих температурах не замерзала, людям, які боронили фортецю не були страшні засухи, дефіцит питної води і так далі.

На сьогоднішній день, це одна з найбільш відомих історичних пам’яток Кременецького району. Щорічно сюди прибувають сотні тисяч туристів.

Але Замкова гора Бона прославилась не стільки своїми неймовірно продуманими будівними характеристиками, а неймовірною кількістю запам’ятовуючих і шокуючих легенд.

Смертоносна вічно молода Королева

Звичайно ж, навколо цього місця, а точніше навколо загадкової королеви блукає багато легенд та страшних билин. Серед них є простенькі на кшталт того самого колодязя, про який раніше згадував. Але зараз мова піде про саме Королеву Бону.

Подорожуємо Україною. Замок на горі, легенди про королеву Бону та інші  цікавинки Кременця | Новини Хмельницького "Є" | ye.ua
Гора Замкова гора Бона зі сторони Кременця

Існують підтвердження, що ця жінка, після переїзду з Італії до Польського королівства, мала надзвичайно складний та жорстокий характер. Незважаючи на красу та молодість, вона без вагань могла катувати та вбивати людей. За роки, жінка не зістарилась, а навпаки виглядала ще привабливішою та чарівнішою.

Через такі серйозні контрасти, почали виникати легенди. Говорять, що на Замковій горі, названій на її честь, пізно ввечері до королівської кімнати завітав справжній диявол. Він запропонував Боні Сфорці угоду, згідно якій вона буде приносити йому в жертву незайманих молодиць. Демон пообіцяв, що після вбивства-жертвоприношення, кров незайманих буде набувати магічної сили. Щоб завжди бути молодою, вона повинна збирати цю саму кров, та приймати з нею ванни.

Донька мистецької музи Леонардо да Вінчі королева Бона Сфорца та львівський  ренесанс
Бона Сфорца (хто не знав, це королева Польського королівства з італійським корінням, дружина короля Сигізмунда І Старого, історичний період 16 століття)

Демон розповів, які саме смерті найкраще і для нього, і для охолоджувальних ван. Треба періодично підводити незайманих дівчат до краю гори та скидати в прірву, де завчасно розставлені наточені дерев’яні коли.

Лише за такої умови душа відходила демону, а кров набувала цілющих властивостей.

Також її жахливий характер постійно пояснювався через тісний зв’язок з демонічними істотами.

Інколи в цій легенді молодих дівчат заміняли немовлятами, що виглядає більш жахливо.

Зізнавайтеся, хто був знайомий з цим дивовижним місцем та настільки жахливою легендою про італійську королеву?

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Євген Палашинський
Євген Палашинський@palash

24.3KПрочитань
3Автори
156Читачі
Підтримати
На Друкарні з 18 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (3)

Вітаю! Вашу роботу опубліковано в Twitter та на Facebook Друкарні.

🔸https://www.facebook.com/drukarniaua

🔸https://twitter.com/drukarniaua

Ваш довгочит дуже цікавий! 🫶

Вам також сподобається