Настільні варгейми без мініатюр, чудова забавка для зацікавлених в історії і не тільки

В попередньому ознайомчому перекладі на тему варгеймів йшла мова про ігри з мініатюрами - https://drukarnia.com.ua/articles/sho-take-vargeim-z-miniatyurami-aQY9w.
В цій статті ж мова піде про жанр варгеймів, які не потребують фігурок для гри, натомість використовують фішки та блоки.

Ось так виглядає типовий блочний варгейм

Загалом, почати варто з історії варгеймів взагалі, навіщо коли вони виникли і навіщо. Варгейми, якими ми їх знаємо зараз, винайшов прусський математик Йоганн Крістіан Людвіг Хельвіг на початку 19-го століття, і з часом варгейми стали використовуватись для тренування офіцерів прусської армії та вдосконалення військової доктрини.
Основою цього варгейму стали шахи, але поле стало більше і відображало різний ландшафт: гори, ліси, ріки. Фігури представляли різні підрозділи: кавалерію, піхоту, артилерію та війська підтримки.

Поле для варгейму Хельвіґа
Модифіковані шахові фігури

Після перемоги Пруссії над Францією у війні 1870-го року варгейми поширились серед військових інших країн. Цивільні також грали в варгейми, але це було доволі нішове хобі до 90-их років 20-го століття.

Сьогодні ж важливо розділяти професіональні та розважальні варгейми. Перші використовуються військовими як серйозний інтсрумент для тренуваннь, другі ж, хоч іноді бувають доволі комплексними, все ж граються просто для задоволення, часто зі змагальною складовою.

undefined
Професіональний варгейм у Військовому коледжі морської піхоти в США

Загалом варгейми(як зрозуміло з їх назви) мають на меті висвітлювати той чи інший історичний, гіпотетичний чи фентезійний конфлікт з участю декількох сторін конфлікту. За масштабом вони можуть бути різними: невелика битва, окрема кампанія чи навіть ціла війна, з усією її комплексністю. Все залежить від конкретної гри, а їх існує дуже багато.
В варгеймах такого типу встрачається краса гарно пофарбованих мініатюр, ландшафту, але додається глибина неможлива в іграх з мініатюрами. Можуть відбуватись динамінчі зміни на полі. Дорога може стати непрохідною через дощ, через це може не прийти підкріплення та продовольство і т.д. Все це максимально наближує варгейми до історичних подій.

Storm in the west - варгейм з фішками про першу світову

Більшість таких варгеймів все ж стосується історії, але є й фентезі та сай-фай. Також не обов’язково варгейми будуть займати багато простору, існують і маленькі за розміром.

Game Contents
Olympica - сай-фай варгейм, який поміщається в брошурці.
Purple spent hundreds of kill points to turn a mine cart into a range 5 tank, this is the moment of stunned silence after I rammed it into a chasm
Сave Evil Warcults - варгейм у сетингу темного фентезі

Варгейми без мініатюр прекрасні тим, що в них можна грати без мініатюр, які ще треба збирати-фарбувати, тож можливо, буде легше знайти з ким пограти. Також для варгеймів нема якогось конкретного порогу входження. Завжди можна знайти якийсь легкий варіант навіть для тих, хто не знайомий з настільними іграми.
Не менш важливо знайти саму гру і купити її. На жаль, це хобі не дуже поширене в Україні, але є декілька способів пограти.
Рекламувати магазин з варгеймами я не буду, але можу сказати, що він є і там можна замовити, чого душа забажає. Посилання на магазин буде в чатику варгеймів в ТГ: https://t.me/WargamesUA
Також є можливість спробувати це все діло в електронному форматі.
Є як і комп’ютерні адаптації от як Strategic Command: World War I, Fields of Glory, Blocks!: Julius Caesar та інші. Просто загугліть PC wargames:)

2020 07 26 1
Blocks!: Julius Caesar

Також є два способи отримати трушний досвід варгеймів на комп’ютері: це програма VASSAL та Tabletop Simulator. Обидві вони чудово підходять як для гри в варгейми, так і для інших настільних ігор.

Vassal
Vassal - 2D програма
Created a Tabletop Simulator mod | BoardGameGeek
Tabletop Simulator - повністю 3д

І найголовніше, якщо вас лякає кількість таблиць, фішок, деталей на полі - не переживайте, варгейми не такі складні, як вам здається і можуть подарувати вам багато чудових годин гри з друзями. А також допоможуть більше дізнатись про історію, та розвинути тактичне і стратегічне мислення(не дарма ж військові вивчають це в коледжах).
А також вони гарно підходять для соло гри, якщо у вас немає друзів. Або коли вимкнуть світло взимку, коли кацапи знову вдарять по енергетиці. Сподіваюсь, що все ж таки ні.
Тож підтримуйте Збройні Сили України, щоб ми не переживали жахи війни в реальному житті. І якщо зацікавились варгеймами - долучайтесь до групи в ТГ. https://t.me/WargamesUA

Галичина 1918-1919 | Tesera
Варгейм “Галичина” від українського видавництва. На неї скоро теж буде огляд.
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Taras
Taras@voncarstein123

Викладаю тут свої переклади

2.8KПрочитань
13Автори
29Читачі
На Друкарні з 20 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається