НЕЗАМІННІ КНИГИ ДЛЯ БАТЬКІВ

Ми багато чуємо про втрачене покоління. Також батьки кажуть, що їх не вчили бути батьками дітей цифрового покоління. У навчальних аудиторіях теж не все гаразд. У школах та університетах навчають методами минулого століття, готують студентів до життя у світі, якого більше не існує.

 Багато досліждень дітей свідчать про критичну необхідність побудови якісної те “околочігної” комунікації між батьками та дітьми.

Освітня модель, коли викладач знає все, а студент зобов'язаний слухати без суперечок, записувати лекцію та складати іспити, все ще найпоширеніша у світі, хоча давно вже з'явилися технології, що дозволяють знайти необхідну інформацію самостійно та дуже швидко, адже у кожного в кишені лежить телефон , а ньому – ціла бібліотека.

 

Учні освоюють теоретичні дисципліни, причому практичний компонент, заснований на їхніх власних інтересах, майже відсутній.

За даними Національного інституту психічного здоров'я, приблизно 31,9 % американців у віці 13–18 років страждають на тривожні розлади, а якщо поглянути на статистику захворюваності за 2016 рік, приблизно два мільйони підлітків пережили принаймні один значний депресивний епізод.

Проведене того ж року в Бразилії дослідження показало: майже 40 % дівчаток і понад 20 % хлопчиків підліткового віку хворі на тривожний розлад і депресію.

В Індії клінічні симптоми тривожного розладу виявляються у третини старшокласників. Норвезький інститут громадської охорони здоров'я провів опитування і з'ясував: понад 50% 14- та 15-річних регулярно відчувають «сум і пригнічення», майже половина респондентів повідомляє про відчуття «турботи».

Йдеться вже про епідемію світових масштабів, а отже, настав час діяти. Але зовсім необов'язково, щоб було так.

Просто ми дивимося на виховання дітей як надскладне заняття, в якому не можна довіритися інтуїції і батьки постійно чогось бояться та сумніваються у собі.

Щоб їх легко запам'ятати, можна використати просту формулу складових  успіху – 5С:

САМОДОВІРА

САМОПОВАГА

САМОСТІЙНІСТЬ

СПІВПРАЦЯ

СЕРДЕЧНІСТЬ

САМОДОВІРА: У світі криза довіри. Батьки бояться, і страх передається дітям. Ми не наважуємося бути самими собою, йти на ризики, протистояти несправедливості. Потрібно бути впевненими у собі. Людина, впевнена в самій собі, довіряє своїму батьківськім почуттям, дозволить дітям самостійно приймати важливі та необхідні рішення, щоб стати по-справжньому незалежними.

САМОПОВАГА: Повага до себе та інших – найважливіша якість батька, коли мова заходить про самостійність та особливості дитини. Всі діти обдаровані та талановиті по-своєму, а талант – дар усьому світу; батьки повинні виростити можливості, хоч би якими вони були. За такого підходу мама з татом не вказують чаду, ким бути, яку професію освоювати і як взагалі жити; навпаки, підтримують дитину в її починаннях, у спробах досягти його власних цілей.

САМОСТІЙНІСТЬ: Самостійність стоїть на міцному фундаменті довіри та поваги. Дитина, з дитинства привчена тримати себе в руках та нести відповідальність за вчинки, зможе набагато краще справлятися зі складнощами та викликами дорослої життя, приймати новаторські рішення та мислити творчо. По-справжньому самостійні діти справляються з усіма негараздами, невдачами, нудьгою, усіма тими неминучими, нехай часом не самими приємними сторонами життя. Вони повністю контролюють ситуацію, навіть коли здається, ніби довкола хаос.

СПІВПРАЦЯ: Допомога, співпраця, коаліція. Слово, мабуть, каже саме за себе. Співробітництво в сім'ї, у класі, на робочому місці. Батьки зобов'язані спонукати дітей брати участь у дискусії, прийняття рішень, забезпечення дисципліни. У XX столітті найважливішим навичкою було вміння підкорятися правилам, тому батьки повністю контролювали нащадків. У XXI столітті так справи не робляться. Не можна просто вказувати дітям, потрібно їх цікавити думками, допомагати шукати рішення.

СЕРДЕЧНІСТЬ: Дивно, але до найдорожчих людей ми часом ставимося без співчуття, сердечності, доброти та уваги, стороннім, що дістається. Звичайно, кожен батько любить дітей, але сердечність стає чимось само собою зрозумілим у його очах. А ось про те, щоб показати на своєму прикладі гарне ставлення не тільки до членів сім'ї, а й до всього світу, мови часто не йде. Справжня доброта – це подяка та вміння прощати, бажання та готовність допомагати іншим, усвідомлення: світ не обмежується одним тобою. Важливо показати дітям, наскільки цікаво та корисно допомагати іншим, добре до них ставитися.

5С - основа основ у по-справжньому благополучній сім'ї, рішення освітніх проблем. Якщо педагог справді хоче чомусь навчити, він насамперед прагне довіри та поваги, заохочує самостійне мислення, включає у свої заняття проектну роботу, схожу завдання реального світу.

 

 

 

Як говорити, щоб діти слухали і як слухати, щоб діти говорили

Головна книга від Адель Фабер та Елейн Мазліш – експертів № 1 з спілкування з дітьми протягом 40 років. Як донести до дитини свої думки та почуття і як зрозуміти її?

Ця книга – доступний посібник про те, ЯК правильно спілкуватися з дітьми (від дошкільнят до підлітків). Жодної нудної теорії! Тільки перевірені практичні рекомендації та безліч живих прикладів на всі випадки життя.

Як перетворити свою дитину на фінансового генія?

Дотримуйтесь порад фінансового експерта Бет Коблайнер, і вона допоможе вам на пальцях пояснити дитині, що таке інфляція та гра на біржі. А заразом підкаже, як дітям найкраще зберігати (чи інвестувати?) подаровані бабусями та дідусями гроші. Нехай ті нескладні правила, яким ви навчите дитину сьогодні, стануть для неї опорою у дорослому, незалежному житті!

Правила розвитку мозку вашої дитини. Що потрібно малюкові від 0 до 5 років, щоб він виріс розумним та щасливим

Книга відомого американського вченого, дослідника мозку адресована не лише батькам дітей віком від 0 до 5 років, а й усім, хто будь-коли планує народження дитини. Рекомендації та поради автора засновані на останніх досягненнях нейрофізіології та нейропсихології, але звучать зрозуміло та цікаво навіть для людей, далеких від науки. Дж. Медіна пояснює, що і як слід робити батькам до і після народження малюка, щоб виростити розумну, цілеспрямовану, щасливу, етично заможну людину.

Хлопчики є хлопчики. Як допомогти синові стати справжнім чоловіком

Чому хлопчики поводяться зухвало? Як міф про «справжнього чоловіка» призводить до проблем і який «справжній чоловік» насправді? Настав час позбутися вікових стереотипів! За останні два десятиліття нейробіологія та психологія помітно розширили наші знання про те, як хлопчики думають та відчувають. Книга Майкла Райхерта – це путівник з виховання цілеспрямованих та великодушних чоловіків у новому складному світі.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Валентина Гарбузюк
Валентина Гарбузюк@ValentinaAtlant

консультант, тренер, менеджер

83Прочитань
0Автори
0Читачі
На Друкарні з 27 листопада

Більше від автора

  • Як продавати задля Клієнта?

    Головне, що притаманне усім компаніям, це комунікація задля продажу, а не задля вирішення проблем, завдань та потреб Клієнта. Головне має бути саме це, тому що якщо ми врахували всі запити, то пропозиція буде унікальною.

    Теми цього довгочиту:

    Продажі
  • Гранти для переробних підприємств

    Бізнесу сьогодні вкрай складно… лунає дуже часто така думка. Але все  ж таки є виключення. Хтось вийшов на зовнішній ринок, хтось відкрив виробництво, а хтось релокувався та знайшов нові ресурси.

    Теми цього довгочиту:

    Гранти На Бізнес

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Корисні книги по вихованню

Вам також сподобається