Огляд Cardboard Town: Збудуй місто мрії з картону

Cardboard Town – це карткова гра про будівництво міста, яка вийшла на Steam 18 серпня 2023 року (в ранньому доступі з 12 квітня 2023 року). Ця гра була розроблена та видана Stratera Games, інді-компанією з Туреччини.

В ході гри ви маєте забудовувати ігрове поле та заробити якомога більше балів, правильно розпорядившись своїми ресурсами. Отримані бали дозволяють підвищувати свій рівень мера: відкривати нові карти та збільшувати початкові ресурси. З виходом 1.0 версії гру стало можливо виграти :) Тепер ви можете виконати ланцюжок зіркових завдань та використати отримані карти, щоб збудувати мегапроєкт, і таким чином отримати відповідне досягнення та задоволення від досягнутого результату.

Cardboard Town має декілька режимів, які відкриваються поступово. Кожен режим має свій розмір ігрового поля, кількість початкових ресурсів та частоту катастроф. Ігрове поле збільшується, як тільки наявний простір стає заповненим.

Вибір режиму гри

Розміщувати на полі можна будівлі та дороги, витрачаючи карти на руці та відповідну кількість монет. Кожен об'єкт займає певну кількість клітин на полі. Більшість будівель повинні мати вихід до дороги, тому ігровий простір треба заповнювати уважно та рівномірно.

Кожен хід до руки додається одна карта, але якщо в руці вже є десять карт, то отримана карта відправиться одразу до скиду. Коли колода закінчується, карти зі скиду утворюють нову колоду.

Якщо ви не маєте чим зіграти, ви можете витратити кошти на натискання кнопки мера, яка може мати різні ефекти. Початковий ефект – це добір нової карти.

Поле гри створюється випадково, і таким чином на мапі з'являються ліса (при знищенні лісу знижується ваш рівень довкілля), гори та озера. Деякі будівлі можна будувати тільки поряд з відповідними об'єктами чи поверх них.

Початок гри

Також існують карти з різними ефектами, які, наприклад, дозволяють отримати нові карти чи впливають на кількість ресурсів. Інколи дія карти буде залежати від кидка монети.

Вибір нової карти до колоди

Карти можуть змінювати ресурси та населення вашого міста. Існує чотири початкових ресурси – вода, електрика, безпека та довкілля. У ході гри ви можете відкрити два додаткових – освіту та промисловість. В залежності від відкритого додаткового ресурсу змінюється і мегапроєкт.

За кожне від'ємне значення ресурсу ви отримуєте червоне попередження, якщо ви досягнете максимальної кількості попереджень (зазвичай трьох), ви програєте. Якщо від'ємне значення стає надто низьким – ви також програєте.

Ще один ризик отримати попередження: якщо ви не зможете побудувати червону будівлю. Ці карти не можна скинути чи знищити, ви маєте обов'язково розіграти їх, поки йде зворотний рахунок ходів.

Приклад червоної будівлі

Кожен хід ваш рівень халепи збільшується на один, через сім днів (для стандартної гри) ви отримуєте катастрофу. Катастрофа має той чи інший негативний ефект, який буде діяти певну кількість днів. Ви можете пожертвувати ресурсами або офіцерами поліції, щоб позбутися катастрофи, але кожна наступна пожертва буде потребувати більших затрат.

Опис катастрофи та можливість позбутися її

Деякі будівлі впливають на клітки довкола них. В залежності від кольору (червоного, зеленого чи блакитного) будівництво на цих клітках матиме певні наслідки: зменшення чи збільшення кількості людей, яку ви отримаєте при будівництві, або зменшення рівня халепи.

Зі збільшенням населення збільшується і кількість монет доступна кожен хід (а також ви отримуєте покращення на вибір).

Оновлення на вибір

Окрім покращень, ви також можете отримати можливість провести фестиваль, який матиме одноразовий або тимчасовий позитивний ефект.

Фестиваль на вибір

Cardboard Town мені дуже сподобалася, в неї цікаво грати знову і знов, оскільки кожна нова гра не схожа на попередню. Завдяки періодичним оновленням, є шанс, що гра вас здивує, навіть коли ви вивчите всі можливі карти та комбінації. Також в грі існує фактично нескінчений режим (утопія), де неможливо програти.

Гра не вимагає швидкої реакції, над кожним ходом можна подумати – наступний день настає тільки, коли ви натискаєте на відповідну кнопку. Також в грі є навчання, яке познайомить вас з усіма доступними механіками.

Візуальна складова дуже приємна, ніби місто дійсно намальоване на картоні на вашому столі. Простір навколо дошки інтерактивний, можна поклацати по чашці (найкращого мера), щоб покрутити її, чи поїсти печивко. І ще цікаве, при триманні лівого Alt вмикається режим POV, де ви наче мандруєте по вашому місту з точки зору одного з жителів.

З мінусів, попри те що Steam показує повну підтримку української мови, переклад позначений як "в процесі" та не знаходиться на достатньому рівні, тому я грала англійською. Сподіваюся, в майбутньому переклад буде закінчено.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Дар'я Пидоренко
Дар'я Пидоренко@venkadaria

Оглядачка-початківиця

244Прочитань
9Автори
5Читачі
На Друкарні з 28 липня

Більше від автора

  • Створюємо слова із літери I – огляд Word Factori

    Word Factori – це гра на складання слів. Вона була розроблена інді-студією з США та вийшла на Steam 3 серпня 2023 року. Головна задача гри – скласти задане слово, змінюючи літеру "I" таким чином, щоб утворити нові літери (або символи).

    Теми цього довгочиту:

    Огляд Гри
  • Star Fluxx – настільна гра з мінливими правилами

    Star Fluxx - це карткова гра для 2-6 гравців, яка належить до серії Fluxx. Оригінальна Fluxx була винайдена у 1996 році невеликою ігровою компанією Looney Labs з США. До 2024 року Looney Labs створила вже більше ніж тридцять варіацій й ряд доповнень...

    Теми цього довгочиту:

    Настільні Ігри
  • Філологічні загадки у Chants of Sennaar

    Chants of Sennaar – це гра-головоломка від інді-студії з Франції. Вона вийшла на Steam 5 вересня 2023 року. В ході гри вам треба розшифрувати символи п'яти мов, подорожуючи світом, який був натхнений міфом про Вавилонську вежу.

    Теми цього довгочиту:

    Огляд Гри

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається