Опитування: зірка Зеленського згасає серед країн НАТО - Responsible Statecraft

Після двох з половиною років війни дедалі більше людей замислюються, чи «правильно» чинить український лідер.

Організація Північноатлантичного договору, яка відзначатиме своє 75-річчя на саміті наступного тижня у Вашингтоні, зберігає сильну підтримку серед її складових націй, згідно з новим опитуванням 13 держав-членів, оприлюдненим у вівторок Дослідницьким центром Pew.

У середньому 63% респондентів у 13 країнах сказали, що вони позитивно ставляться до НАТО, тоді як у середньому 33% сказали, що мають негативну думку про брюссельську організацію. Найбільше позитивних відгуків було виявлено в Польщі (91%), Нідерландах (75%) і Швеції (72%), які приєдналися до альянсу лише в березні, зробивши його найновішим членом організації.

Найбільше негативних оцінок виявлено в Греції (37% позитивних) та Іспанії (45%). Лише 42% турецьких респондентів сказали, що вони позитивно ставляться до НАТО, але це вдвічі більше, ніж рівень підтримки альянсу з моменту останнього опитування Pew в країні у 2018 році.

Нове опитування, яке проводилося з січня по травень у рамках значно більшого багатонаціонального опитування понад 44 000 респондентів у 35 країнах НАТО та поза НАТО по всьому світу, також виявило помітне зниження довіри до президента України Володимира Зеленського «чинити правильно» у світових справах» порівняно з минулим роком.

Після вторгнення Росії в Україну майже два з половиною роки тому країни-члени НАТО надали десятки мільярдів доларів економічної та військової допомоги для підтримки військових зусиль Києва, і керівництву Зеленського було віддано значну заслугу в згуртуванні цієї підтримки.

Але коли стало зрозуміло, що довгоочікуваний контрнаступ України не виправдав сподівань і Росія, здавалося, знову взяла верх, довіра до лідерства Києва серед громадськості НАТО, особливо в Європі, здавалося, похитнулася.

Це падіння було найбільш разючим у сусідній Польщі, де довіра до Зеленського «вчинити правильно щодо світових справ» впала з 70% до 48%. Менш драматична, але все ж примітна, довіра до Зеленського впала приблизно на сім процентних пунктів у Нідерландах (з 73% до 66%), Німеччині (61% до 54%), Іспанії (55% до 48%), Франції (50%). до 43%) і Швеції (86% до 80%).

Опитування в чотирьох країнах показали розбіжності у поглядах щодо того, чи надає їхня країна надто багато, надто мало чи правильну підтримку Києву у війні. Можливо, відображаючи зниження підтримки Зеленського, лише шість відсотків польських респондентів сказали, що їхній уряд надає «недостатню» підтримку. Решта польських респондентів порівну розподілилися між «потрібною кількістю» і «занадто багато».

Респонденти з Угорщини та Туреччини, які, на відміну від більшості членів НАТО, зберегли відносно дружні стосунки з Росією з початку війни, також розділилися. В Угорщині, яка надала дуже мало допомоги Україні, 61% респондентів сказали, що їхній уряд надав «приблизно потрібну суму», а ще 21% сказали, що це «занадто багато». У Туреччині, яка надала критично важливі безпілотники Україні на початку війни, 46% сказали, що це «приблизно в потрібній кількості, 16% сказали, що це занадто багато, а 20% сказали, що це «недостатньо».

Щодо США, які надали найбільшу військову допомогу з усіх членів НАТО, думки розділилися приблизно порівну – 24% респондентів сказали, що підтримка була «недостатньою», 25% сказали, що «приблизно в потрібному обсязі», а 31 % сказали, що це забагато. З тих, хто сказав, що це «забагато», 51% назвали себе «консерваторами», тоді як лише 13% лібералів сказали, що Вашингтон дав «забагато».

Ця різниця також відобразилася на поглядах на НАТО. Майже чотири з п'яти лібералів у США сказали, що вони позитивно ставляться до альянсу, тоді як лише 41% консерваторів погодилися з цим.

Навпаки, у Греції та Іспанії, двох країнах з найменш сприятливим ставленням до НАТО, виявили, що люди, які політично ідентифікували себе з правими у їхніх країнах, набагато частіше, ніж ті, хто був лівосторонніми, казали, що їхні погляди на НАТО були позитивними. Така ж картина застосовувалася до шведських респондентів.

Джерело

Друзі, допоможіть нам забезпечити подальшу роботу каналу!

Ваша підтримка надзвичайно важлива для нас. Будемо вдячні за ваші ДОНАТИ, які допоможуть нам розвиватися та надавати вам ще більше цікавого контенту.

Дякуємо за вашу підтримку!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70.1KПрочитань
4Автори
248Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

  • Коли Україна та Молдова вступлять до ЄС? - DW

    Переговори про вступ України та Молдови до ЄС розпочинаються, але навряд чи завершаться незабаром. Чому? DW проаналізувала основні причини.

    Теми цього довгочиту:

    Єс
  • Обіцянка центризму в поляризованому світі - Project Syndicate

    Центристська політика надії, сповнена співчуття та прагматизму, стане різким відходом від нинішнього напряму глобальної політики. Це наша найкраща альтернатива політиці страху та відчуження, яку пропагують сучасні популісти.

    Теми цього довгочиту:

    Політика
  • Чому саміт ШОС в Астані вже став тріумфом Сі Цзіньпіна - Deutsche Welle

    В Астані пройшов черговий саміт Шанхайської організації співробітництва. Основні заходи відбулися 4 липня, а першого дня на інформаційному полі явно домінувала китайська сторона.

    Теми цього довгочиту:

    Брикс

Вам також сподобається

Коментарі (1)

То вони ще не знають за травневі шашлики.

Вам також сподобається