Останнє королівство — Бернард Корнвелл

На початку в мене з книгою склалися непрості стосунки. Я не могла призвичаїтися до стилю автора, його виклад видавався мені кострубатим, перевантаженим складними іменами та описами битв. Події неслися “галопом по Європах”, а роки минали сторінка за сторінкою. Враження таке, наче читаєш не художню книгу, а літопис. Тож назва циклу “Саксонські хроніки” цілковито цьому відповідає.

Десь із другої третини текст став мені цікавий. Його врятували гумор і пригодницький сюжет. А чим ближче до фіналу, тим швидше я гортала книгу та занурювалася у вир подій. Перша частина циклу закінчилася, але прялі, що прядуть нитки долі під деревом Іґґдрасіль, поки не визначили шлях Утреда. 

Автор розповідає про реальну історію Англії Х століття. Тамтешні королі не завжди співіснували мирно. Їхніми чварами та слабкістю армій скористалися загарбники-дани, які припливли на кораблях, щоб підкорити Англію. 

У книзі діють як реальні особи (король Альфред, полководці Убба та Івар), так і вигадані персонажі, якими є юний нортумбрієць Утред Беббанбурзький і данський ярл Раґнар. Коли Утред у 10 років потрапив до полону, саме Раґнар взяв його під свою опіку, навчав його битися, як дан, і полюбив, наче сина.

За цих обставин Утред намагається зрозуміти, хто він: англієць чи дан? Хлопець захоплюється потужним пантеоном богів, у яких вірять “погани”, тоді як віра в Господа наганяє на нього нудьгу. У 12 років Утред зневажав англійців, які моляться замість того, щоб битися за свою землю. Проте вже в 14 років підліток отримав свого першого меча, і коваль Ельдвульф передбачив, що колись Утред убиватиме ним данів. 

8/10

Книгу рекомендую, особливо якщо ви підліток, який любить читати про вікінгів, пригоди та битви, цікавитеся історією та хочете дізнатися більше про Англію. 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Катерина Василенкова
Катерина Василенкова@katerynav

Блог про книги

717Прочитань
25Автори
11Читачі
На Друкарні з 7 червня

Більше від автора

  • Активні спільноти для письменників

    Вітання всім, хто пише! Хочу порекомендувати дві письменницькі спільноти, де саме зараз відбувається крутий двіж, і до яких я також долучилася зі своїми творами.

    Теми цього довгочиту:

    Письменництво
  • Володарі півночі — Бернард Корнвелл

    Утред допоміг Альфреду повернути владу у Вессексі та відвоювати захоплені землі. Здавалося б, тепер Утред зможе заявити свої права на замок Беббанбург, який в нього підступно відібрав дядько. Але (спойлер) — не в цій книзі.

    Теми цього довгочиту:

    Саксонські Хроніки

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Вам також сподобається