Хай Марату згадають про кожну з провин.
Пророк і дбає зазвичай про таких, як він.

— Сергій Жадан.

Про мого переслідувача

Оригінально публікація на WordPress від 25.08.2022.

Це дуже дивна ситуація, коли здобуваєш переслідувача раніше, ніж хоч якусь популярність.

Приблизно два роки тому мав необачність критично прокоментувати у ЖЖ орфографічні експерименти однієї людини. Тоді мені здалось, що я навіть трохи заступаюсь за фрика, пояснюючи критикам принципи його екзотичного письма. Однак безумець не оцінив. Він зачепився за мене чи не сильніше, ніж за своїх первинних і прямих опонентів.

Він переслідує мене на форумах, у блогах, у Вікіпедії. На багатьох платформах цей добродій отримав баніцію, адже неспроможний писати зв’язно і без образ. Не знаю, чи слід пояснювати, наскільки спотворено він розглядає мої слова, наскільки його рване цитування моїх висловів глибоко поза контекстом часу написання і навіть сусідніх слів, умисно ігнорованих ним. Видається мені, що легше і доречніше пояснити, хто пише про мене.

Мого переслідувача звуть Марат Губаєв (нік Repl1). Він, як і я, харків’янин і програміст. Колись Марат був звичайним обивателем, вів собі непримітний російськомовний фотографський ЖЖ, однак згодом зацікавився політикою. Надворі був початок 2010-х — часи всевладдя Кернеса і Януковича. Спершу Марат просто робив репости заяв “Зеленого Фронту” (харківські природоохороці, яких пов’язували з Аваковим). Можливо, Губаєв був серед активістів, що виступали проти будівництва дороги, яка відмежувала Саржин яр від Центрального парку. Знаю точно, що він, як і я, брав участь у харківському Євромайдані. Навіть більше: Губаєв був на горезвісному форумі регіональних євромайданів.

Мені не відомо, у який самий момент Маратова психіка не витримала напруженого політичного життя. Уже за нової влади Губаєв почав учиняти абсурд, як-от петиції за заборону дідів-морозів, знищення собак за гавкіт і за обов’язкову наявність досвіду бджільництва у кандидатів у президенти (фора для переобрання Ющенка?). Українська політична думка ніколи не буває окремою від питання мови, тож Марат скоро перейшов на екзотичну етимологічно-морфологічну орфографію для української мови (і йому тепер емоційно тяжко писати нормативно). Будучи татарином, також намагався скласти словник кримськотатарської мови. Вимагав державного статусу для лемківської говірки, за що, до речі, отримав догану від самих лемків.

Заява Всеукраїнського товариства “Лемківщина” за посиланням.

Губаєв глибоко ненавидить так званих “порохоботів”, позаяк ототожнює політичні фігури Кернеса і Порошенка. Водночас він прихильний до спадкоємного Кернесу Терехова і набагато менш націоналістичного президента Зеленського.

Підозрюю, що я не єдиний, кого переслідує Марат Губаєв, однак точно я у його ненависних фаворитах.

«Лемківщина» Марату Губаєву

Заява Всеукраїнського Товариства «Лемківщина»

На офіційному інтернет-представництві Президента України з’явилася електронна петиція, автор Марат Губаєв, про надання лемківській мові особливого статусу на загальнодержавному рівні.
Всеукраїнське Товариство «Лемківщина» заявляє, що дана петиція є провокацією, ворожою та спеціально надуманою. Лемки, як етнографічна група українського народу, мають говірку, діалект української мови, а не мову. Товариство «Лемківщина» відмежовується від цієї ганебної петиції та спроб посіяти міжетнічну ворожнечу.
— Колегія Товариства.
Марату Губаєву
Всеукраїнське Товариство «Лемківщина» вважає вашу петицію провокацією, вороже направленою на роздуття міжнаціональних відносин. Хто ви такий і хто дав вам право виступати від імені лемків? Лемки є етнографічною групою українського народу і має говірку, діалект української мови, а не мову.
ТОВАРИСТВО вимагає негайно зняти цю брехливу публікацію, інакше будемо вас вважати провокатором, і залишає за собою право звернутися до відповідних органів.
— Голова Товариства О. Венгринович.

Про дивацтва мого переслідувача

Оригінально публікація на ЖЖ від 30.06.2020.

Особливою рисою дописів цієї людини є авторська орфографія, котру добродій Губаєв використовує навіть у офіційних зверненнях до влади.

Губаєв написав більше десятка петицій Президентові України, на прикладі яких можна розглянути його «дужкопис». Ось кілька з них:

В разі поруше͡ння собакою громадського порядку, собака-порушник знищується, властник несе viдповідальність за дії собаки, як за свои властні…

Нищитель собак позначає протетичну В латинською літерою V, не спрощує збіги приголосних («власТні») і зберігає іншомовні подвоєння. Дужкою Марат позначає очевидне нерозривне читання довгих приголосних і диграфів-африкат.

…сучасний вулик був винаідений в Украині…

Також можна помітити розрізнення [йі] та [йи], що має як етимологічну та морфологічну підстави, так і орфоепічну («Україну» дійсно слід вимовляти через [йи]). У свою чергу І після голосної тут позначає йот.

Заборона тако ж стосується Кримських Татар на ок’купованому Криму себто Вкраинських громадян!!!

З префіксоїдами Губаєв поводиться непослідовно: виділяє апострофом іншомовні, однак майже не чіпає слов’янські. Користається англійськими правилами капіталізації.

Є й інші відхилення від нормативного письма, але через малу частотність прикладів про них важко судити. Помітив слобожанське кінцеве -рь, роздільне написання складних прислівників і сполучників («тако ж»).

Собаки без власника мають бути знищені.

Лютий 2022-го: Марате! І кожен з нас!

Оригінально публікація на ЖЖ від 27.02.2022.

Ми українці — у нас у всіх різні погляди з нюансами, але ми твердо єдині в думці, що Україна має бути незалежною, вільною і соборною. Нема життя у колонії тоталітарної держави — там животіння, страждання, очікування несправедливої кари і для багатьох, безумовно, певна смерть.

Хочу звернутися до всіх своїх читачів, а також до давнього мого переслідувача — Марата Губаєва з харківських П’ятихаток — до тих, хто зараз опинився у прифронтовій зоні або буквально на фронті, як цивільний або військовий. Я усім вам зичу уціліти й зберегти своє майно. Тримайтесь, і ми побачимо крах Путіна!

Путин — хуйло! Русский — иди нахуй!

Не вірю, а знаю: переможемо!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
М. М. Безрук
М. М. Безрук@UeArtemis

Аматор мовознавства

4.5KПрочитань
8Автори
32Читачі
На Друкарні з 18 квітня

Більше від автора

  • Росіяни вдарили по дитячому майданчику у Харкові

    Cьогодні, 8 травня 2024, росіяни вдарили по спортивному майданчику біля школи, куди ходила дочка мого товариша. Троє дітей поранено, двоє у тяжкому стані. Серед них і друг доньки мого товариша. Прохання за змоги допомогти гривнею сім'ї постраждалого: картка 5168752082558423.

    Теми цього довгочиту:

    Волонтерство
  • Катма масла

    “Дохуя масла” — один із хрестоматійних творів Леся Подерв’янського, у якому Митець живо й барвисто змалював реалії, чи прямо кажучи, визначальні риси злиденного животіння у пізньому Союзі: тотальний дефіцит і безгідне добитництво.

    Теми цього довгочиту:

    Митець
  • Загинув вікіпедист Юрій Лущай

    Під Бахмутом у кінці березня загинув український історик і адміністратор російськомовного розділу Вікіпедії Юрій Лущай, вояк ЗСУ.

    Теми цього довгочиту:

    Вікіпедія

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Про Марата Губаєва: https://site.ua/yaroslav.ivashyn/ipso-v-ukrayinskix-socmerezax-botoferma-repl-one-iygmv4w

Вам також сподобається