Пірати Карибського моря: загублена франшиза

Текст-ретроспектива на честь двадцятиліття “Чорної перлини”

Ніколи не дивувались, як у багатьох моментах перші три стрічки франшизи “Пірати Карибського Моря” збігаються з оригінальною трилогією “Зоряних Війн”? Наприклад, сюжет. Хлопець-сирота після нападу на рідне поселення заручається допомогою харизматичного мерзотника і поспішає рятувати красуню благородних кровей, а до того ж в сюжеті є полювання на макгаффін. А ще між головними героями є щось схоже на любовний трикутник. І це тільки про перший фільм.

Другий фільм серії, по суті, одна суцільна гонитва. Головний герой з першої частини все більше схиляється до темної сторони, а крім того дізнається, що його покійний батько зовсім не покійний, а перебуває на службі у хтонічного лиходія. Між мерзотником і красунею проскакує іскра. Крім того, у другій частині красуня вже не діва в біді, але й сама може кого завгодно врятувати і взагалі стає вагомою рушійною силою. А у фіналі мерзотник опиняється у полоні у лиходія.

У третій частині все логічно рухається до фіналу: мерзотника рятують із злодійського полону на початку стрічки, далі відбувається збір сил до фінальної битви з головним лиходієм. Головний герой жертвує собою, рятує батька, і все це на тлі масштабної битви. Підступний лиходій, що плів усі інтриги гине під час вибуху.

Звичайно, може все це може здатися трохи притягнутим за вуха, але багато елементів в обох історіях дуже схожі. Якщо з першою частиною все зрозуміло — це прямо класичний шлях героя, все по канону Джозефа Кемпбелла, то збіги в сіквелах, як на мене, далеко не випадкові. Втім, щоб створити успішну трилогію не гріх надихнутися іншою успішною трилогією.

Але різниця між “ЗВ” та “Піратами” все ж суттєва. У Піратах вся ця історія приправлена нескінченною кількістю зрад та інтриг, а сторін конфлікту буває більше ніж дві, особливо у другій частині. Також в трилогії Гора Вебрінскі немає чогось на кшталт Сили із “Зоряних війн”. Магія, містика, прокляття є, але за ними немає якоїсь ідеологічної основи — це просто фентезійний елемент.

В чому ж “Пірати” співпадають із “Зоряними війнами” так це феноменальні екшен-сцени та спецефекти. Звісно, в 2023 році спецефекти “далекої галактики” вже не є настільки вражаючими, проте вони все ще проходять перевірку часом. Теж саме можна сказати і про спецефекти в “Піратах Карибського Моря” — не дивлячись на те, що вони більшою мірою згенеровані на комп’ютері, сам продакшен все ще вражає, а Білл Наї в ролі Дейві Джонса знаходиться цілком на рівні Енді Серкіса та його Голлума з Володара Перстнів.


До того ж, в “Піратський трилогії” є дуже винахідливий та енергійний екшен. Кожен із трьох фільмів дарує щонайменше дві-три екшен сцени, що врізаються в пам'ять назавжди. Перший бій Вілла і капітана Джека Спарроу, підводний похід мертвяків на корабель британців, бій на купах золота острова Ісла-де-Муерте, божевільна тристороння дуель на колесі, біганина від індіанців, бій Чорної Перлини і Летючого Голандця врізаються у пам'ять навіть, навіть якщо останній перегляд був десять років назад.

Більше того, у “Піратах” екшен не просто існує заради ефектності, а й рухає історію вперед. Вступна сутичка Джека і Вілла не тільки віртуозно поставлена і грамотно використовує оточення кузні, а ще й розкриває героїв набагато ефективніше, ніж простий діалог, хоча Вілл і Джек все-таки передражнюють один одного в запалі сутички.

Ну і остання думка щодо Піратів пов'язана трохи з альтернативним поглядом на цю франшизу. У нульових було досить очевидно, чому з першого фільму вирішили зробити цілісну трилогію, а все тому, що трилогії тоді були в моді. “Блейд”, “Матриця”, “Володар Перстнів”, “Людина Павук” та багато інших. Трилогію намагалися зробити з усього, тому “Пірати” не стали винятком. Але якщо “Володар Перстнів” – це трилогія, яка такою і замислювалася із самого початку, то “Пірати” знову напрошуються на порівняння із “Зоряними Війнами”. І там, і там сіквели не планувалися, а їхнє виробництво запустилося лише після касового успіху першої частини. І вже після цього навколо першого фільму будувалася ніби цілісна трилогія.

Ось тільки “Піратам” цілком імовірно підійшов би і інший підхід до продовжень, подібний до того, який застосували Лукас зі Спілбергом у фільмах про Індіана Джонса. Адже, історія Вілла та Елізабет була завершена у першій частині, і на цьому місці героїв можна було б легко залишити. У той час як Джек Спарроу – ідеальний герой для серії, де кожен фільм буде абсолютно новою пригодою. І хоча “Піратська трилогія” зрештою вийшла цілком непоганою, мені завжди було цікаво, якби ця кіноісторія розвивалася в іншому ключі. Це, до речі, таки сталося в четвертій і п’ятій частинах, але в них вже не було ані запала перших трьох серій, ані класного екшену, ані зрозумілого сюжету.

Але чи є у серії майбутнє? Голлівуд як ніколи зараз любить повертати до життя старі історії та не любить ризикувати. Тож, не здивуюсь, якщо шоста частина “Піратів” може колись вийти. Та чи потрібна вона комусь? Враховуючи те, наскільки глядачі зараз є втомленими від франшиз, я б сказав, що ні — не потрібна. А якщо ми візьмемо до уваги схильність сучасних студій робити мінімальні ризики у виробництві нових блокбастерів, то скоріш за все нові “Пірати” будуть провальними. Та і Джонні Деппу хотілося після всіх судів та скандалів побажати нових та цікавих ролей, бо вже в останніх двох фільма він виглядав відверто втомленим від ролі Джека Спарроу.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Кирило Пищиков
Кирило Пищиков@kpyshchykov

Кінокритик

1.7KПрочитань
8Автори
43Читачі
Підтримати
На Друкарні з 16 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається