Правила креативного письма і драматургії від Earlham College

ЧАСТИНА ПЕРША: ЗАГАЛЬНІ ПРАВИЛА

Стаття базується на публікації «General Rules ‒ Creative Writing» від Earlham College.

Звичайно, всі розуміють, що креативне і художнє письмо ‒ справа не з легких, і кожен її робить по-своєму. Проте загальні правила варто знати хоча б для того, щоб подвоїти задоволення від прочитання вашим читачам та полегшити собі креативний процес!

1. Дотримуйтесь правил граматики та пунктуації.

Банально, проте все ж: не варто нехтувати основними правилами української мови. Читачі будуть вдячні вам за полегшення читання та грамотний текст. Не забувайте, що пунктуація може навіть змінити сенс речення!

2. Старе як світ правило: «Показуй, а не розказуй».

Зробіть свою мову конкретною, а не абстрактною; Багато авторів використовують деталі зовнішності як підказки до опису характеру персонажа: «Лицар носив одяг, забруднений іржею від його броні» (Джефрі Чосер). Не використовуйте узагальнення, постарайтеся «бити» при описі точно в ціль, використовуйте штрихи та деталі.

3. Витримуйте стиль і тон.

Якщо ваш оповідач ‒ шестирічний хлопчик, не використовуйте слова, яких він не міг знати. Якщо персонаж ‒ наркозалежний тінейджер, він не буде говорити, як діва вікторіанської епохи. І так зі всіма. Якщо ви пишете елегію або оду, некоректно вжиті слова можуть зіпсувати пафос поетичного тексту. Зважайте на це.

4. Дозовано вживайте прикметники та прислівники.

Вони швидко починають звучати штучно. Наприклад: «Витончені білі чайки ліниво зависали над мерехтливим синім морем, в той час як блискуче, золотаве сонце світило яскраво в очі перехожих». Або: «Він узяв свій гаманець зі свого дерев’яного, подарованого ще його прапрадіду столу, протер свої очі іншою своєю долонею». Вловили?

5. Відповідально ставтеся до жаргонізмів, арго та нецензурної лексики.

Особливо щодо останнього: очевидно, що подекуди це виправдано характером персонажа або ситуації, однак вульгарність заради вульгарності здебільшого просто відвертає увагу від загального сюжету.

Ось і все! Ми впевнені, що ви вже давно знали ці правила, однак повторити ніколи не буває зайвим!

А які загальні правила вивели для себе ви?

Авторка: Софія Гудовсек

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
UWURead
UWURead@uwuread

Книжкова платформа

661Прочитань
1Автори
31Читачі
На Друкарні з 6 січня

Більше від автора

  • Герої: від “супер” до не дуже

    Сьогодні на нашому виставковому столі архетип, який найбільше звинувачують у «пластиковості» – це архетип героя!

    Теми цього довгочиту:

    Письменництво
  • Текст заради тексту чи текст заради змісту

    Написати десять, двадцять авторських аркушів – справа нехитра. Насправді, написати ті самі десять авторських аркушів набагато простіше, ніж розповідь на двадцять тисяч символів. Проте, для багатьох авторів набагато простіше замість оповідання написати сцену.

    Теми цього довгочиту:

    Письменництво

Вам також сподобається

Коментарі (2)

смішно))) на пишному превью “правила креативного письма і драматургії”, 1 правило: “Дотримуйтесь правил граматики та пунктуації” xD насправді 1 правило має бути: увімкніть комп’ютер та відкрийте текстовий редактор

Вам також сподобається