Психологія болю.

50% візитів до лікарів пов‘язані з болем без медичної причини (Mark Grant).

Люди з хронічним болем страждають від дискримінації та нехтування через те, що біль не має загальноприйнятих пояснень. Це підсилює їх страждання і змушує сумніватися в реальності, яку вони відчувають. Тому найкраще, що ви можете зробити для людини, яка страждає від болю — визнати її почуття. 💔

Біль відокремлює від того, що відбувається навколо нас, відрізає від інших (є дисоціативним досвідом) — одне з допоміжних тут може бути практика mindfulness.

Біль — це вид пам‘яті і того, як інформація про досвід болю або травми зберігається психікою людини.

(Майже) завжди у болю є психологічний компонент. Але ми ніколи не стверджуємо, що біль повністю психологічного походження. «Тому що це не так, і навіть якби це і було б так, клієнт повинен сам відкрити це для себе» (Mark Grant).

Наше завдання як психотерапевтів, коли медичні потреби задоволені, — це  створення безпеки для знайомства з психологічними факторами, які сприяють болю:

“Я заслуговую на страждання”

“Не мати болю небезпечно”

“Це моє покарання”.

Психологічні фактори хронічного болю можна змінити, на відміну від деяких видів фізичних пошкоджень тіла.

Лікування психотерапією EMDR.

Автор EMDR протоколу роботи з болем Mark Grant зазначає, що найчастіше цей протокол застосовується у таких випадках:

Втома / Головні болі / Шлунково-кишкові проблеми / синдром подразненого кишківника / Біль у м‘язах / Біль у спині, у нижній частині спини / Тремор / Параліч / Шкірні розлади: свербіж, екзема, кропив‘янка / Дихальні розлади, астма / Метаболічні розлади / Гіпер/гіпотиреоз /Серцево-судинні розлади.

Тобто якщо ви припускаєте, що проблема може бути психологічною, “в голові”, якщо лікарі нічого не знаходять, якщо біль не має медичного пояснення, якщо біль сильніший, аніж передбачається медично (тоді можемо робити припущення про психологічну травму), якщо біль є хронічним, фантомним, пов’язаним зі стресом, психологічною травмою - у всіх цих випадках можемо використовувати протокол роботи з болем.

Формування мішені психотерапії по роботі з болем.

1️⃣ Біль, пов‘язаний із психологічною травмою — моно і комплексною. Тоді мішенню є власне спогад травми, або робота з частинами особистості.

2️⃣ Якщо травми немає, то мішенню може бути біль в теперішньому моменті.

3️⃣ Якщо біль не актуальний і не відчутний на сесії, то мішенню може бути стан в майбутньому. І тоді наша ціль звільнитись від болю з життя (Прибрати біль з життя).

Мішень в психотерапії EMDR — це 4 компоненти:

🏞️ Образ (картинка) — це 5 оргнів чуття: бачу, чую, відчуваю смак, запах, дотик.

💭 Негативне переконання про себе (думка) — Я роблю недостатньо/ Я поганий.

✨ Емоція — страх/сором/сум.

☁️ Відчуття (тіло) — здуття живота, навантаження у плечах, напруження в шиї, тремор в кінцівках.


*Психотерпія EMDR (Eye-movement desensitization and reprocessing) — десенсибілізація та переопрацювання інформації рухом очей, метод травматерапії, лікування наслідків психологічної травми.

За мотивами навчання роботі з хронічним болем в EMDR від Mark Grant💚

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Лілія Проценко
Лілія Проценко@ss.psy

Клінічний психолог

1.6KПрочитань
1Автори
11Читачі
На Друкарні з 10 липня

Більше від автора

  • Хочу бути лідером. Як поводяться групи?

    Лідер базової групи - найбільш травмований її учасник, завжди стає цапом-відбувайло, і для цього має хорошу причину. Це можливе отримання уваги через сором і самотність у травмі. Теорії групового психоаналізу, про роль лідера в робочій, а не базовій групі.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія
  • Ознайомитись перед стартом роботи

    Щоб можна було одразу переходити до роботи та заощадити ваш час, гроші та ресурси для терапії, а не для розповідей про неї, я зібрала у цю статтю всю інформацію, яка надається на перших зустрічах.

    Теми цього довгочиту:

    Психотерапія
  • Про мене, досвід і освіту

    Мене звати Лілія, я клінічний психолог, психотерапевт у процесі навчання методам IFS, EMDR, груповий аналіз, застосовую Mindfulness. Допомагаю вирішити психологічні проблеми в повсякденному житті та кризових ситуаціях, отримати бажаний результат та змінити те, що не подобається.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається