Таки рубрика #8 — перша гостя, психологія на Друкарні, оновлення платформи та котики

Зміст

Таки вітаю вас. Сьогодні будуть цікаві дописи, цікаві новини та все цікаве, що ви любите. І навіть щось нове та незвичне. Прошу вітати спеціально запрошену авторку.

Гостя: Вітаю, я — сироманка! Незважаючи на те, що тема “Психологія” вважається одною з найпопулярніших на цій платформі, в Таки рубриці вона з’явилася лише в останній частині, і то — розглядаючись скоріше з точки зору історії психології. Така популярність цієї рубрики пов’язана з тим, що психологія стала надзвичайно популяризованою, через що під її рупором говорять багато людей як з освітою та реальними компетенціями, так і “мимокрокодили”. Я поважаю рішення Таки Романа не додавати найкращі довгочити з теми “Психологія” в Таки Рубрику, так як для визначення їхньої якості потрібен певний рівень компетенції. І саме тому в цьому випуску я тут: виокремимо основні сфери, що зустрічаються в цій темі, авторів, що пишуть в цих сферах, та дійсно якісні довгочити, які можна поставити на поличку “must-read”.

Я розділю допис на дві частини: мою та Сироманки, щоб було краще зрозуміло хто розповідає про той чи інший допис. Тож, поїхали до рекомендацій!

Частина Таки Романа

Оновлення друкарні та думка про це користувачів

Хоч це уже і не актуально трохи, але я зібрав кілька довгочитів про нові зміни та розповім свою думку з теми цього оновлення (можливо і Сироманка щось напише). Почнемо зі позитивного відгуку — Переглядаю оновлення Друкарні за чашечкою чаю з печивом від Старк. Почнемо зі справжніх, дитячих радощів. Тут в більшості захоплення від нового функціоналу, який полегшує життя. З цим не можна не погодитись, бо збереження версій мені розв'язало проблему зі стиранням частини довгочиту час від часу.

Є ж інша, але набагато менша сторона. Друкарня! Поверніть старий дизайн! написана саме прихильником такої думки. Саме рішення в дизайні можуть понести за собою гейт, але, на мою думку, він буде беззмістовним. Саме зараз дизайн та вирішення реалізації функціонала повністю прийнятний. Думка про друкарню залежить від звички та смаку. Тим більше це все буде змінюватися й покращуватися з часом. Я повністю довіряю розробнику та дизайнеру.

Емблеми бригад ЗСУ

Приклад емблеми 72-гої ОМБр

А тут ви можете знайти значення емблем різних військ України. Від повного домінування української розвідки над російською до історичного екскурсу битв та військових формувань. Ось вам і цей довгочит Що означають 10 найяскравіших емблем бригад ЗСУ.

Чим зайнятися у вільний (або не зовсім) час

Я знаю, що у вас точно є багато справ для прокрастинації, щоб, наприклад, не писати довгочит. Щось жизу спіймав від цього. Але я не про це. В мене є для вас заняття, щоб провести вільний час. Створіть свою мову. Так, цілу мову власноруч. Будь-які правила, звуки, складнощі та логіка, яку ви можете придумати самі. Найімовірніше, для екстравертів це буде надзвичайно нудно та нецікаво, а от інтроверти із задоволенням посиділи разом зі своїми ідеями та пробували б зробити щось складне та цікаве. Як це зробити? Що можна придумати? Як це все упорядкувати? Відповіді на ці питання та ще трохи мотивація ви можете знайти в Як вигадати мову? автора Результат пошуку. Добре вам провести свій вільний час.

How many languages are there in the world? | Linguistic Society of America
Вкрадена картинка

Естетична насолода та мітологія

От і нарешті новий допис про слов’янську міфологію з реалістичними ілюстраціями до них. BLCK DMTR уже далеко не вперше попадає до мене в Таки рубрика та з кожним разом автор покращує свої довгочити в якості. На цей раз весь текст написаний автором на основі джерел (я так думаю). Ілюстрації, як завжди, на висоті.

Приклад ілюстрації, що зображує Болотяника з довгочита
Приклад ілюстрації, що зображує Болотяника з довгочита

Деякі створіння для мене були відкриттям, тому думаю, що й ви знайдете щось нове для себе в Мітологічні духи води: Водяник, Русалки, Криниця, Бродниця, Болотяник, Болотниця та Морські люди. Ну і, звісно, це база.

Секрети буденного та милого

В мене тут подарунок для всіх котолюбів та Сироманки особливо. Чи ви знаєте, чому коти муркочуть? Більшість скаже, що коти так реагують на задоволення і матимуть рацію, але не повністю. Така реакція проявляється в кардинально різних ситуаціях: прохання їжі, дослідження нових місць, після отримання стресу і навіть під час приспання або смерті.

Все залежить від кота. Одні муркочуть частіше, а інші рідше.В будь-якому випадку науковцям прийдеться розгадати ці загадки природи та з часом ми дізнаємося набагато більше про походження цього звуку та його використання котами у природі. Більше цікавого ви можете прочитати в Ми думаємо, що знаємо, що значить котяче муркотіння. автора Максим Валін.

undefined
Він просить вас поставити оплески та підписатися

А і ще, можна було б більше котів додати ;)

Частина Сироманки

Йасс, котики це файно! Я рада, що вони знову повертаються в тренди, вже не сприймаючись як “фу бумерські приколи”. Але повернемось до рубрики “Психологія”, де я, в силу відсутності репрезентації цієї рубрики раніше, розгляну як нові, так і досить обвіяні часом довгочити, які заслуговують на вашу увагу.

Прикладна психологія

Логічно, що найпопулярнішим форматом у темі “Психологія” є доступні практичні поради по тому, як справлятися з певною психологічною проблемою, як зарадити собі в тяжкі моменти та як знайти мотивацію, аби рухатися далі. Тому першим, кого хочу згадати, є автор Олександр, який має психологічну освіту та займається просвітою в цій сфері. У нього є чудовий довгочит Тривожність та способи роботи з нею, який доступно пояснює, у чому проявляється тривожність, які є типи тривожності, та, що головне - пропонує список вправ та технік, які допоможуть справитися з тривогою.

Іншою продуктивною авторкою у сфері психопросвіти є казкотерапевтка Таня. Вона прямо зараз здобуває психологічну освіту та багато пише про популярні й актуальні запити: чому варто звертатися до психолога, чи дійсно продуктивність є настільки важливою, чому питання профорієнтації важливе не лише не для підлітків, але й для дорослих. Також вона публікує свої авторські казки для роботи з соціальною тривожністю, виходом з зони комфорту, агресією та ін. Почати рекомендую з довгочиту Пережиті труднощі як виклик: Як травматичні події формують наші життєві шляхи: авторка розповідає про захисні механізми психіки, використовуючи чудові наочні приклади, аби донести суть.

а ще у її довгочитів є свій шарм завдяки ось таким векторним ілюстраціям
а ще у її довгочитів є свій шарм завдяки ось таким векторним ілюстраціям

Звісно, також сюди варто включити Проєкт “Довідка”, який зараз не активний на платформі, але який займається психпросвітою та випускав чудові інформативні довгочити (чекаємо на їхнє повернення на Друкарню). «Говорити словами через рот» - це їхній довгочит і це навичка, яку варто розвивати для покращення взаєморозуміння у відносинах з іншими людьми.

Непостійним гостем у цій темі є вже згаданий вище автор Максим Валін, який не має конкретно психологічної освіти, але який робить глибокий research, перш ніж зачіпати якусь тему. Чому після п’янки буває соромно і ми відчуваємо провину? - довгочит, який через фізіологію та психологію пояснює природу почуття сорому після випитого алкоголю. І ні, справа не завжди лише в тому, що у стані сп’яніння ви зробили якийсь страшний кринж. Також там є поради, як можна впоратися з безпричинним почуттям вини у такій ситуації.

Автор smyiss розглядає досить складну та табуйовану тему в нашому суспільстві - явище самоушкодження, або, як його ще називають, селфхарм. А Ви знали, що селфхарм, це… - перший довгочит на цю тему, який найбільше підкріплений джерелами та є досить інформативним вступом в це поле. Наступні довгочити стали більше зосереджуватись на представленні прикладів того, про що говорить автор, аніж на посиланнях на авторитетні джерела, тому раджу їх читати з гуглом під рукою. Таким чином можна дізнатися навіть більше, ніж є описано в самому довгочиті.

Психологія управління

Ця рубрика більше зосереджена на застосуванні психологічних знань в управлінні та комерції. Тут частіше зустрічаються автори, які не присвячують цій темі увесь свій акаунт, а просто одноразово пишуть крутий довгочит і рухаються далі. Почну з автора Ілюшин Ігор, який присвятив темі психології три з п’яти своїх довгочитів, усі з яких вийшли досить непоганими і теоретично обґрунтованими. Найкращим з-поміж них я назву Канібалізм - норма? Вся сутність «Вікна Овертона», хоч вікно Овертона і вважається більше політологічною концепцією, аніж психологічною. Тут автор чудово розбирає як “народне” трактування цієї концепції, так і оригінальне, спростовуючи міфи та домисли на цю тему. Канібалізм не легалізують, ґайз((

Також варто згадати довгочит Теорія поведінки, або Як змусити користувачів робити те, що вам треба авторства Віталія Дуленка. Хоч сам автор й присвячує більшість своїх довгочитів новелістиці та власним художнім оповіданням (які, до речі, майстерно написані, раджу почитати!), це ніяк не вплинуло на якість цього довгочиту. Автор розбирає підхід Б. Ж. Фогга до теорії поведінки: з яких трьох компонентів складається поведінка, чому саме ці компоненти та як їх облаштувати штучно, аби змусити користувачів слідувати вашим планам по захопленню світу.

Ну й звісно, який бізнес без гарної обгортки? Alex Design, який вже майже два роки займається веб-дизайном, написав довгочит-дилогію про психологію дизайну. У першій частині - Психологія дизайну - частина 1: когнітивні спотворення, про які має знати кожен. - автор розглядає наявні в людей когнітивні упередження, про які повинні знати дизайнери при створенні веб-сайту чи просто будь-якого дизайну. Ці знання необхідні як для того, аби випадково не напоротися на якесь упередження, так і для того, аби використовувати ці упередження на свою вигоду.

“Хороший дизайнер має бути психологом” - цитата і пікча з довгочиту Алекса, з якою я хоч і не зовсім згодна, але яка звучить досить гарно, тому най буде
“Хороший дизайнер має бути психологом” - цитата і пікча з довгочиту Алекса, з якою я хоч і не зовсім згодна, але яка звучить досить гарно, тому най буде

Теоретична психологія

Сказано гучно, але тут я вирішила виокремити ті довгочити, які зосереджені на теоретичних аспектах, які досліджує психологічна наука. Почну з авторки А.К. та довгочиту, який наробив досить-таки багато шуму - Дофамін – такий «гормон щастя/задоволення» у людей, як я – балерина. Цей довгочит в результаті став повноцінною трилогією, яка розвінчує народне сприйняття дофаміну як гормону, що несе задоволення. Багато мемів, жартів та нейронауки, яка подана досить зрозуміло навіть для необізнаного в цій сфері простого смертного юзера.

Чим саме люди відрізняються одне від одного в психологічному плані? Автор Kruasan змусив мене пригадати своїм довгочитом більшість тої теоретичної бази про особистість, яку ми зубрили на перших курсах бакалаврату. Основи Особистості - це не довгочит, це довжелезночит з конспектом купи теоретичних моделей та емпіричних досліджень того, з чого ж, все таки, складається наша особистість, як саме ці компоненти впливають на наше життя і що ж, все таки, важливіше: генетичне чи соціально набуте?

І останнім в цьому параді психологічних довгочитів буде автор oitanavishchotobi (якщо що, читається як “ой-та-навіщо-тобі”, я теж не одразу розібрала вхвх) та його довгочит Когнітивні спотворення - база на якій грунтуються всі методи інформаційно-психологічного впливу на людину. Вже згадані раніше когнітивні упередження/спотворення, якими активно користуються дизайнери, тут розглядаються саме як явище. Чому ці спотворення взагалі виникають? Яка функція у цих спотворень та які проблема вони здатні вирішувати? Довгочит поданий простими словами, тому суть цієї складної когнітивістської теми буде зрозуміла незалежно від вашого попереднього досвіду.

Звісно, це далеко не все, що є в темі “Психологія”, і це не означає, що не згадані мною довгочити чи автори стають автоматично неякісними та поганими (врешті-решт, власні довгочити я теж не згадувала). Найкраща звичка, яку ви можете собі виробити на Друкарні, - читати довгочити з відкритим поруч гуглом. Це не зробить довгочит, який ви читаєте, гіршим; навпаки, можливо, він виведе вас на цілу кротову нору, окрему галузь науки, про існування якої ви раніше навіть не здогадувалися. Фактчекінг - це чудова річ, завдяки якій ви зможете як і поглибити знання, отримані внаслідок прочитання самого довгочита, так і попередити можливі вкиди та фейки, які є повсюди. А я щиро дякую Таки Роману за запрошення до його Таки Рубрики, відкланяюсь перед вами та бажаю вам чудового, мирного й продуктивного літа!

Слей 💅

Післямова

Я повернувся до вас. Одразу дякую Сироманці за її частину випуску та допомогу в створенні такого унікального допису. Довгочит вийшов набагато більшим, ніж минулі та, на мою думку, змістовніший. Мені подобається такий формат рубрики, тому чекайте більше колаборацій та інтертейменту. В кінці процитую класика психологічних наук друкарні — “Слей 💅”.

Якщо що там десь знизу є оплески, коментарі та посилання на buymeacoffee (там ви могли прочитати допис на день раніше), а вище підписка на сторінку. Ви знаєте, що робити 😉.

Найголовніше це донатьте на ЗСУ та гуманітані фонди.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Мелодист або Таки Роман
Мелодист або Таки Роман@Falsend

Любить писати щось цікаве

3.7KПрочитань
8Автори
101Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

  • Куди я пропав і хто я

    Таки всім привіт. Ого давно я уже так не вітався. Не знаю чи ще хтось мене пам’ятає, все-таки багато нових людей прийшло на Друкарню і багато, хто пішли з Друкарні. Тому для більшості буде цікаве питання, що за нн з’явився.

    Теми цього довгочиту:

    Письменництво
  • Відбиток смерті

    Всім знайомий той момент, коли вас проймає неочікуваність та жах. І особливо це стається, коли смерть зачіпає близьких.

    Теми цього довгочиту:

    Божевілля
  • Божевільні види мистецтва

    Я думаю більшість з нас пробувалися в різних видах мистецтва: малювання, писання прози та віршів, творення музики та будь-що інше. Тому хочу показати вам витвори мистецтва, якими можна захоплюватися або ненавидіти, але ніхто не заперечить, що для них потрібна справжня впертість.

    Теми цього довгочиту:

    Щось Цікаве

Вам також сподобається

Коментарі (8)

Можемо зібратись усією Друкарнею і спробувати зробити канібалізм нормою, чому б і ні, ахахах

Вам також сподобається