Новорічна і різдвяна музика. Raskasta Joulua. Фінські рок-колядки

До Нового Року і Різдва залишились лічені тижні, тож це гарний привід поговорити про відповідну тематичну музику. І розпочати цей міні-цикл варто з унікального фінського явища: щорічного проекту, що збирає топових місцевих виконавців для виконання різдвяних пісень в рок обробці.

Raskasta Joulua - Tulkoon joulu

Можна сказати що Фінляндія була приречена стати домівкою для подібного проекту. Країна, де рок музика протягом останніх кількох поколінь мала шалений успіх і за деякими дослідженнями має найбільший відсоток поціновувачів відносно власного населення серед усіх країн світу. Культура, де традиційні різдвяні мотиви є доволі меланхолічними і місцями навіть похмурими за своїм настроєм. Перше гарантувало запит і бажання зробити щось подібне, друге формувало можливість, спрощуючи таку адаптацію.

Joulu, Juhla Parahin

І от в 2004 році такий проект виник. Він отримав назву "Raskasta joulua", що значить “Важке Різдво” (де “важке” описує не долю, на відміну від більшості української шкільної програми, а музичний напрям).

Перший альбом було випущено того ж року. А вже наступного, в грудні, відбувається 3-х концертний перед-Різдвяний міні тур. Він забезпечує домашню популярність проекту і перетворюється на щорічну традицію.

Raskasta Joulua - "Little Drummer Boy"

Це не можна назвати гуртом в традиційному для рок-музики сенсі. Це ближче до концепту “супергурту”, тимчасового проекту, що об’єднує успішних виконавців з інших гуртів заради спільної мети. Тільки збираються вони щороку під конкретні дати і часто доволі різноманітним складом.

Тут можна побачити і почути представників таких відомих фінських гуртів як наприклад Nightwish, або Sonata Arktica. Та і не тільки фінських, оскільки серед виконавців можна згадати наприклад шведку Еліз Рюд з Amaranthe.

Elize Ryd - Stjärnan I Min Hand (Raskasta joulua 2021)

На сцені “Важкого Різдва” відбувались і певні знакові музичні події, як наприклад перше після 12-річної паузи возз’єднання оригінальної вокалістки Nightwish Тар’ї Турунен з багаторічним басистом і бек-вокалістом гурту (наразі вже з приставкою екс-) Марко Хієталою.

Перший за 12 років спільний виступ Тар’ї і Марко

Окрім сценічних виступів, гурт періодично записує нові збірки пісень. Наразі таких вийшло 9. Я не буду зупинятись на кожній, просто залишу список і відмічу 2 які дещо вибиваються з загального ряду: Ragnarok Juletide (єдиний англомовний альбом, решта фінською) і Tulkoon joulu (акустичний).

RASKASTA JOULUA - TÄHTI, TÄHDISTÄ KIRKKAIN

Весь же список виглядає отак:

  • Raskasta Joulua (Heavy Christmas) (2004)

  • Raskaampaa Joulua (Heavier Christmas) (2006)

  • Raskasta Joulua (Heavy Christmas) (2013)

  • Raskasta Joulua Kaksi (Heavy Christmas 2) (2014)

  • Ragnarok Juletide (2014)

  • Tulkoon joulu - akustisesti (2015)

  • Raskasta Joulua IV (2017)

  • Viides Adventti (2022)

  • Raskasta Joulua 10-vuotisjuhlaversio (2023)

Якщо ж говорити про окремі пісні, то мій однозначний фаворит це “Tulkoon joulu” (наведена на початку тексту), вона ж “Christmas has come” в англійській версії (оскільки англійській я можу осмислено підспівувати, то ця версія улюблена в дещо більшій мірі :) ):

Raskasta Joulua - Christmas Has Come

Останніми роками вони урізноманітнили репертуар, і до фінських пісень додали і кавери на деякі традиційні різдвяні пісні з світового золотого фонду, як наприклад “White Christmas”. Але навіть вони в їх виконанні мають особливу енергетику і настрій, які виділяють їх серед всіх новорічно-різдвяних рок-каверів.

Raskasta Joulua - White Christmas Feat. Jarkko Ahola & Bernie Shaw

Як можна помітити, всі їх пісні не веселі і легковажні (до чого ми звикли по західним “джингл беслам” і нашим колядкам), а глибока і наповнена певної печальної, але величної краси. В певному сенсі, це “доросла” різдвяна музика, зі своїм власним унікальним шармом.

Не думаю що в Україні багато людей знайомих з цим цікавим, можна навіть сказати, екзотичним явищем. Тож сподівають що для когось цей короткий текстик вперше привідкриє віконце до такого незвичного в наших краях феномену. Бо така музика варта щоб про неї знати.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
РОКова скарбничка
РОКова скарбничка@ROKova_skarbnychka

Про маловідомий рок і метал

1.3KПрочитань
2Автори
23Читачі
На Друкарні з 20 вересня

Більше від автора

  • Коли трава була зеленіше. Рок з патлатих 80их. Формуємо плейлист. Частина 1

    Рок 80их... Золота доба цього жанру. Купа яскравих гуртів і хітів які знає кожен. Я довго думав з якого боку підійти до цієї теми. Якщо писати окремо про кожного, то можна закопатись на роки. Тож давайте спробуємо так: новий плейлист, по мірі його наповнення коментарі на додане.

    Теми цього довгочиту:

    Рок
  • Рок і метал з важливим соціальним посилом

    Якщо подивитись на більшість пісень, то ви побачите що не так багато з них чіпає проблеми дискримінації, ветеранів, хвороб Не ті теми якими продаш музику. Та і важкі це роботи, як для створення, так і часом ознайомлення. Але є ті, хто готові співати про це. Про них і піде мова.

    Теми цього довгочиту:

    Рок
  • Рок проти цензури. Twisted Sister проти сенату

    В сьогоднішньому тексті я пропоную трошки відступити від огляду гуртів, музикантів і напрямів, а натомість зануритись в глибини музичної історії. А точніше в один з її найколоритніших епізодів. 1985 рік. Золота пора рок музики. І слухання сенату з виступом що увійшов в історію.

    Теми цього довгочиту:

    Історія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається