Роздуми про заборону української мови та культури, наслідки цього для українців за чашечкою кави

Всім привіт!

Найперше хочу звернути увагу, що цей пост з моїми думками є продовженням думок з іншого поста. Якщо ви не читали, то все ж таки варто прочитати. Залишаю вам посилання нижче.

Перший довгочит тут.

А тепер до моїх думок.

Мені здається перед тим, як почати говорити саме про російську пропаганду потрібно згадати що було з українською мовою протягом всіх цих років. А точніше про заборону української мови.

Взагалі, українська мова колись називалася зовсім інакше і звичайно, що протягом всіх цих століть було багато змін та навіть розгалужень в мові. Але тут немає нічого страшного чи навіть дивного. З англійською все так само відбувалося. Крім дечого, а саме заборони на мову.

Все це із забороною почалося дуже давно, аж з XVIII століття. Тобто понад чотири століття українську забороняли та намагалися викорінити різними методами на території України.

Так, в СРСР начебто затвердили на державного рівні українську мову, проте то було насправді тільки прикриття. Це робилося для того, щоб заспокоїти населення та удати, що все добре, проте насадження російської мови замість української мови продовжувалося і це було зроблено тільки для того, щоб українська зникла. Просто інші методи вже використовувалися. Тому я пишу, що це не 376 років (до 1990 років) викорінювалася українська мова, а набагато довше. Адже навіть, після того, як була Україна, як самостійна держава, зміни майже не було. І навіть зараз на окупованих територіях росія все робить для того, щоб знищити українську мову. І навіть намагається просувати свої наративи в українському суспільстві — одна із цілей яких, як мені здається, це знищення мови. І звичайно мова знищується, коли просто вбивати українців, що зараз і роблять росіяни. Або викрадати дітей та перевчати їх на російську мову. Так, так — це все також знищення української мови.

Тому так, знищення української мови триває вже понад чотири століття. Понад 400 років. І це божевілля для мови. Мало з мов можуть вижити в такому тиску.

Щоб ви розуміли наскільки насправді це багато, приведу в приклад інші історичні події.

У 1776 році було проголошено незалежність США. Це під кінець 18 століття. А початок офіційного знищення української мови почався на початку 18 століття, коли Петр перший заборонив друкувати українською мовою релігійну літературу. Це було неймовірно погано, бо в ті часи релігія була дуже важливою частиною життя людини. І завдяки цій забороні староукраїнська літературна мова силоміць витіснялася російською. Тобто поки створювалася одна із сильніших на цей час держав, українці намагалися вижити та зберегти свою мову, літературу та культуру.

Насправді це неймовірно що українці змогли протриматися всі ці роки, бо багато культур, які ось так поглинали вони зникали. Ті ж індійці в США. І проти них також було застосовані різні методи в минулому, щоб знищити їх як культуру та як мову. І можна сказати, що це вдалося.

Також пізніше, під час того ж СРСР російська влада знищувала не тільки український народ. Наприклад чурки. Так, вони існували. Колись. Проте їх знищено. І насправді таких народів дуже багато. Ті ж зараз буряти. Вони вже втратили свою ідентичність, як на мене, та стали якимись росіянами. Або білоруси. Мені здається, що їм вже нічого не допоможе. Бо навіть їхня їх типу президентка, а не диктатор, не мають потрібної ідентичності. Все втрачено.

Повернемося до української мови. Отже, російську мову насаджують вже понад 4 століття серед українців. Про іноземців я поговорю пізніше. Намагаються замінити українську мову — російською. І це досить ефективно. Я б навіть сказала, що на 80% це є ефективно.

Просто зрозуміти наскільки це ненормально приведу в приклад інші мови. Наприклад шведська та норвезька мови схожі між собою на 84%. Проте чомусь ці люди не вважають свої мови подібними та автоматично не спілкуються один з одним, чи не читають літературу один одного без перекладу. Це повністю різні мови.

Або англійська схожа з голандською схожа на 63%. І так ситуація така ж сама. Проте можна заперечити, та сказати, що тут всього-на-всього 63% схожості, тому люди один одного і не розуміють.

Тоді як же українці можуть легко розуміти російську? Можливо, тому що вона на 90% схожа з українською? Ні. Тому що росія насаджувала російську мову та знищувала українську мову.

Але ж російська мова та українська схожі? Знову відповідь ні. Нам так здається. Це знову відбулося через росіян.

Так який процент схожості між російської та української мови? 62%. О, так, це навіть менше на один процент ніж між англійською та голандською. І якщо вони зовсім не розуміють один одного без перекладу, то тоді й українці та росіяни насправді ніколи б не розуміли один одного без перекладу.

Хоча почекайте! Не правильно. Насправді росіяни не розуміють української мови без перекладу, а ось українці чудово все розуміють. Тому якби не було всього цього в історії, то росіяни й так не розуміли б нас, тільки ось вже ми ніколи б не розуміли росіян.

Але зараз, що є, то є.

До чого я веду? Російська мова зараз існує в українському суспільстві тільки через одну причину — це все відбулося тільки через те, що українцям цю мову насаджували протягом 400 років. І це все відбулося штучно. Та з агресією зі сторони росії.

Ось тому зараз хтось говорить російською мовою, а не українською. Це невіть не ваш вибір говорити російською, це сталося тільки тому, що забрали вибір говорити українською.

Ще одна із форм знищення української мови, яку навіть зараз використовується — це просування думки, що “українською говорити не круту”, “це мова селян”, “російська мова — це велика мова”, “російська мова — мова культури та інтелігенції”, “українська мова походить від російської”.

О так, я з цим стикалася навіть у 2019 році! Коли я шукала роботу, то мені відмовляли в роботі, бо я не знаю російської, щоб розмовляти нею з українцями! Для чого це в Україні? Компанії навіть не було на російському ринку.

Або в школі з мене сміялися в школі, бо коли вчителька зарубіжної літератури (яка була росіянкою) пропонувала говорити на уроці тією мовою, якою учням було зручно, я говорила не як всі російською, а українською. І так далі. Насправді про деякі моменти я вже розповідала в першому пості.

І найбожевільніше, що навіть зараз, у 2023 році, такі думки розповсюдженні серед українського суспільства. Окей, ви не бажаєте переходити на українську. Окей, російська для вас це рідна мова. На жаль це нормально, через те, що, як вже написано, понад 400 років намагання знищити українську мову та перевести українців на російську мову. Проте не нормально оправдувати себе такими словами чи думкою “російська мова — міжнародна мова” (міжнародна мова тільки англійська). Просто признайте, що вам чи то не хочеться вивчати українську мову, чи то вам важко. Це набагато краще, чим просувати російські наративи.

Також, я б хотіла ще сказати деяку особисту думку, яка можливо повністю не підтверджена фактами. Мені здається, не зважаючи на все — це неймовірно, що українська мова та культура вижили. Бо насправді, не кожний народ може витримати такий тиск та залишитися існувати. Адже зараз кожні два тижні зникає якась мова. І все починається так само — хтось когось захоплює, насаджає свою мову, потім батьки перестають навчати своїх дітей рідної мови, також рідну мову витісняють з повсякденного вжитку і можна сказати, що перестає створюватися контент рідною мовою.

Так ось. Насправді у 21 столітті, якби росіяни не вторглися на територію України і якби проявили терпіння, а українці нічого не змінили, то мені здається, що українська мова почала б все зникати й зникати з інфопростору, а потім і з повсякденності, а потім взагалі її б не існувало. Можливо на це знадобилося і 200 років.

В будь-якому випадку, безслідне зникнення понад 400 років не можливе. І те що ми маємо на цей час — це все наслідки. Тому потрібно спершу викорінити причини наслідків — не дати російським наративам та пропаганді впливати, а також подолати наслідки. На жаль це швидко не робиться, проте все реально. І якшо мова вижила упродовж 400 років, то і зараз, якщо не складати руки, все буде добре.

Наступного разу я збираюся написати свої роздуми про дещо інше, а саме про російську пропаганду на іноземну аудиторію і не тільки. Проте це все наступного разу, а зараз я хочу ще надати декілька відео, які заставляють задуматися та переосмислити все про українську мову.

Отже, найперше, для кращого розуміння що таке репресії та як знищувалася українська мова.

По-друге, ще одна відео, яке заставляє задуматися.

І на останок, крутий та дуже пізнавальний проєкт від 1+1 — “Таємниці великих Українців”. Заставляє задуматися, а наскільки насправді росія бажала знищити українську історію, культуру та мову. Можливо деякі дії, які здавалися чудовими в контексті історії, насправді такими не були? Рекомендую дивитися всім, навіть якщо ви добре знаєте історію України.

На цьому закінчую набирати висловлювати свої думки. Зустрінемося наступного разу в новій темі.

Всім мирного неба!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Старк
Старк@stark

письменниця

7.7KПрочитань
31Автори
29Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Хочу виправити вас: Слово “заставляти” не є правильним у цьому контексті, варто замінити його на “змушувати”.

Вам також сподобається