Розподілене місто (переклад)

Торі Майлз

Газові гіганти – найцінніша нерухомість у будь-якій сонячній системі. Їхні кільця, місяці та троянські астероїди – нескінченне джерело легкодоступних і легкодобувних ресурсів – всього, що необхідно для створення постійної колонії. Ціна в дельта-V – невисока, є купа летких речовин і ядерного пального, а ще є зручне джерело гравітаційного сприяння поруч. Якщо сонячна система має яке-небудь постійне поселення, навіть якщо це лишень автоматизована станція перезаправляння, то таке поселення перебуватиме на орбіті навколо газового гіганта.


Це переклад допису з англомовного блогу “Throne of Salt”. Посилання на оригінал – у кінці. Приємного прочитання.


Землеподібні ж світи є більш-менш даремними: на них ви були б у змушені запускати матеріали нагору з гравітаційної ями, щоб будувати інфраструктуру, необхідну для існування колонії, і таку інфраструктуру куди легше та дешевше будувати з астероїдів. Дешевим способом, доцільним способом є розпочати зовні та рухатися всередину – спершу орбітальні поселення, а тоді поверхня – особливо якщо в планах є тераформування.

Для міжзоряної цивілізації, штибу тих, що зустрічаються у кожного в саморобках для Mothership, це призводить до цікавого подвійного суспільства: панівні культурні групи зосереджуються в місячних і орбітальних поселеннях навколо газових гігантів, адже ці поселення служать за комерційні вузли як для внутрішньосистемної, так і міжсистемної торгівлі. Внутрішньосистемні землеподібні світи (ті, що можуть бути тераформовані) будуть відносною глушиною, а їхнє населення буде якщо не на правовому рівні, то принаймні на практичному відділене від загалу міжзоряної спільноти, просто через те, що йому дорожче, як щодо часу, так і щодо грошей, дістатися до місця призначення. Уявіть, що ви перенесли сучасну систему штатів США на Середземномор’я бронзової доби, а газові гіганти служать містами, де перетинаються шляхи. Отак.

Для ігрових персонажів, що подорожують між зорями, будь-який з торгових центрів на газових гігантах буде відносно однаковим. Компанії, фракції та люди все ж відрізнятимуться від сектора до сектора, проте від системи до системи все буде знайомим. Якщо зустрілася одна з ознак, то зустрінуться і решта. Саме на землеподібних світах усі диваки, саме там усі бідняки, саме там захват, конфлікт і розмаїття. Відносно міста газового гіганта землеподібний світ — це підземелля.

Секрет тут полягає в тому, що оскільки торгові центри на газових гігантах є варіаціями одного й того ж міста, то не слід перейматися наповненням їх барвами. Ви граєте в Mothership! Ваші ігрові персонажі – бідняки, які відвідують космопорт, щоб поїсти в “Великій череватій хаті” та поспати ніч у капсульному готелі, перш ніж повернутися до праці.

Вихід на берег у Розподіленому місті

Звичні відвідини Розподіленого міста відбуватимуться якось так:

  • Ваш корабель виходить з гіперпростору. Якщо все минає добре, ви прибуваєте купи та з мінімальною часопросторовою помилкою. Ключовий персонал виходить з кріосну.

  • Офіцер-зв’язківець корабля (або інший індивід, що його замінює) зв’язується з релейним буєм у стрибковій точці та оголошує про місце призначення. Буй сповіщає публічному реєстру кораблів і Орбітальному контролю інформацію про корабель.

  • Минають дні чи тижні, поки ваш корабель дістається від стрибкової точки до місця призначення.

  • Ввійшовши до магнітосфери планети, ваш корабель розряджає заряд екзотичної енергії зі свого варп-ядра.

  • Коли місце призначення в полі зору, Орбітальний контроль веде вас до відкритого крила стикування. Це повільний, делікатний процес, на завершення якого дуже неприємно чекати.

  • Коли корабель стиковано, всі, хто прямує на берег, залізають до маленького рушія людей і вистрілюються по магнітній рейці до головної станції. Зазвичай з собою багато не беруть – не більше ніж невелику сумку. Корабель розвантажують, поповнюють запаси, перезаправляють і лагодять, поки ви відсутні.

  • Ви висаджуєтесь у секцію знезараження, де проводите кілька наступних годин, де вас ретельно чистять і миють, а також перевіряють на захворювання. Якщо знаходять хоч щось підозріле, то вас або повертають на корабель, або кидають у карантин. Ваше майно проходить безпекову перевірку, а не лише очищення (якщо в вас є кібернетика, то її перевіряють після знезараження. Все роблять за планом.), перш ніж повернуть вам. Більшість станцій проводить поверхневе сканування комп’ютерів, принесених на борт, щоб перевірити на зловмисні програми.

  • Після знезараження та безпекової перевірки – митниця. Активують кредитний рахунок відвідувача, вас реєструють як тимчасового жителя, ви вільні. Космічний порт до ваших послуг.

Середній космопорт Розподіленого міста буде зрозумілим кожному, хто раніше був у аеропорті, якщо аеропорт сильно стиснути. Це простір для того, щоб ним пройшли, а не щоб у ньому довго жили. Є вузький прошарок крамниць, ресторанів, готелів, затьмарений машинами та інфраструктурою, що підтримує життєдіяльність місця – космічні станції розміщені в просторі завдяки своїй масі, врешті решт.

Більш ніж імовірно, що вас розмістять позмінно в одному з громадських капсульних готелів, якщо ви не витратите частину своєї платні на розкішні апартаменти. Їжа обмежена закладами великих мереж (за надмірні гроші), проте після місяців корабельних раціонів жирна бурда без смаку дуже тішить – а якщо хочете чогось справді доброго, то доведеться переплатити або готувати самотужки. Чим далі ви від головних переходів (тобто Ядра), тим більше розмаїття, тим більш обжитою буде місцевість, коли йти від самого порту до місць, де люди саме живуть (якщо є люди).

Завжди є чимало способів знизити рівень стресу, а якщо ви винахідливі, то можна винайти ще кілька. Психологічна втома – причина антропогенних нещасних випадків у космосі №1, тож навіть корпорації згодні, що слід розважатися. Це зменшує страхові премії.

Якщо ви справді хочете відвідати іншу станцію Міста, або попрямувати на поверхню, якщо таке можна, то треба стрибати до човна чи ліфта. Ваші довідки знезараження та безпеки діятимуть, але це все ж ваш транзитний час, що зараховується до часу відпустки.

Вихід на берег завжди кінчається занадто швидко, і коли цей кінець настає, ви йдете зворотним шляхом. Проходите митницю та зону безпеки (ймовірно, страждаючи від похмілля через вечірку перед запуском напередодні), знову через знезараження – й назад на корабель. У вас обмежений бюджет маси на особисті речі, тож все фізичне, що ви купили, повинно вписатися в бюджет або лишитися позаду. Орбітальний контроль проводжає вас геть, а тоді до стрибкової точки, де ви лягаєте в кріосон та стрибаєте вдалину.

А тоді все повторюється, і ви прибуваєте до нового вузла Міста, такого-ж-але-інакшого.

Як щодо землеподібних світів?

Хоч землеподібні світи не дуже важливі для всесвіту, вони дуже важливі для самої гри в Mothership: людям подобаються дивні планети, жахи обожнюють ізоляцію, і враховуючи все, про що я теревенив вище, ви отримаєте і перше, і друге. Все завжди повертається до космічного іржавого поясу. (Іржавий пояс – північна частина Середнього заходу США, де на початку постіндустріальної епохи занепала величезна кількість промислових об’єктів – прим. пер..)

До землеподібного світу ви прибудете так само як до Міста, проте потрібно більше часу, враховуючи відстань між внутрішньою системою та стрибковою точкою. Можливо, ви вже зупинилися в Місті, або щонайменше пройшли крутою орбітою для розряджання ворп-ядра та зміни швидкості. Буде станція для стикування (зазвичай), човни або ліфт униз до поверхні (залишається сподіватися), і всі ті самі процедури перед виходом на берег. Лишень усе менше та бідніше – якщо це не так, то це знак того, що вам, імовірно, не раді.

При розробці планет для сценаріїв майте на увазі, що вони найімовірніше заселені через одну з наступних причин:

  1. Сюди хочуть приїздити багатії.

  2. Багатії хочуть висилати сюди бідняків.

  3. Бідняки хочуть втекти від багатіїв.

  4. Бідняки вважають, що розбагатіють, чи багатії вважають, що стануть ще багатшими.

  5. У цій системі немає кращих варіантів.

  6. Це колонія 1 покоління, заселена в роки до того, як розквітло Місто.

Незалежно від того, як саме з’явилась така колонія, ви будете за тижні від Міста кораблем, і будь-який зв’язок (якщо у вас є щось для міжпланетних передач) матиме затримку від десятків хвилин до більш ніж години. Незручно подорожувати вниз або вгору. Там менше людей, розкиданих по більшій кількості простору. Ви зайдете в економічну та культурну тінь Міста.

Почніть записувати конкретику, додайте щось дивне, і все практично напишеться само.


Посилання на оригінал:

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Віталій Перегончук
Віталій Перегончук@negativo_ua

1.2KПрочитань
5Автори
19Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається