Сліпуче сяйво власної переваги

Автор: Музичук Олексій

На фото: нарциси (раптом хтось не в курсі)

Діалог №1

-        Пишаюсь твоїми досягненнями! Так тримати!

-        Спасибі, я приклала дуже багато зусиль! Коли всі  відпочивали – я тренувалася)

-        Правильно! Тепер маєш класний результат)

-        Хех, це точно! Я і форму підтягнула, і в змаганнях перемогла, аж не віриться)

-        Бажаю подальших успіхів, впевнена, що це не остання перемога!

-        Дякую тобі, мені цінні ці слова, старатимусь.


Діалог №2

-        Файні кроси, друже. Тобі вони нестерпно личать.

-        Теж мені новина, такі кроси і щоб не личили… До речі, без образ, але твої вже давно не в тренді)

-        Хех, та які є, я зараз більше роботою переймаюся…

-        Чесно кажучи, був би я на твоєму місці, першим ділом би подумав про свій зовнішній вигляд, а там і робота б налагодилась)

-        Дякую за пораду, колись прислухаюсь (мабуть).

-        Будь ласка! Що б ти без мене робив?


Від обох діалогів дещо тягне самозакоханістю, егоїзмом, почуттям власної важливості та іншими поняттями, які цілком вкладаються в одне слово – нарцисизм.

Але чому від одного діалогу хочеться відчинити вікно для ковтку свіжого повітря, а інший – без різких особливостей?

Річ у тім, що в першому діалозі співрозмовниця більше пишається собою і своїми досягненнями, що є цілком нормальним і вказує на вагомий рівень самоповаги до себе. Тоді як в іншому випадку проявляється нарцисичний образ особистості, що є стійкою патологією.

На фото: ще нарциси)

Трішки про нарцисизм

У своїй повсякденній діяльності ми досить часто звикли описувати поняттям «нарцис» тих людей, які самовпевнені, завжди балакають лишень про свої здобутки, нахвалюють себе та порівнюють власні досягнення з іншими. Але варто зрозуміти, що це поняття є досить складним і підганяти будь-які ярлики не зовсім правильно. Якщо ми хочемо поділитися своїми досягненнями, почути похвалу, а також бути впевненими – це не означає, що ми є нарцисами, це вказує на особливості характеру і є абсолютною нормою.

Саме нарцисизм полягає в тому, що людина сприймає себе як цілковиту не такусю, вважаючи себе кращою за інших. Це відображається у її бажанні викликати вдячність і захоплення, прагненні перебувати в центрі уваги та очікуванні особливого ставлення.

Однак, це не більше ніж акцентуація (розумний синонім вираженості або особливості) характеру. Причиною цього явища вважають насамперед неадекватне виховання дитини у вигляді недостатньої уваги, проявів агресії щодо нащадка та систематичним знеціненням його заслуг. Відповідно дитина у даному випадку або набуває компенсаторної переоцінки себе з уявленням про свою неодмінну важливість, або навпаки – абсолютне знецінення себе та оточуючих. Також про це можна прочитати у цій наук-поп статті (так, є і більш доказові джерела, вони будуть трішки нижче).

До речі, часто риси нарцисизму проявляються у підлітків, оскільки для них характерною є поведінка “винятковості”. Це пояснюється бажанням відмежування себе від батьків задля усвідомлення власної ідентичності, що тільки підтверджує нормальність подібної моделі поведінки.

На фото: ну ще трішечки нарцисів)
На фото: ну ще трішечки нарцисів)

Нарцисичну особистість найчастіше оцінюють за допомогою опитувальника NPI-40 (Narcissistic Personality Inventory), розробленого у 1979 році. Цей інструмент є найбільш поширеним способом вимірювання даної риси. Оцінки на NPI можуть варіюватися від 0 до 40. Люди, які набрали трохи більше половини максимальної кількості балів, можуть справляти враження надзвичайної привабливості, особливо на першому етапі знайомства. Однак, у довгостроковій перспективі вони можуть здаватися занадто впертими. Такі індивіди можуть відчувати незручності або стресові ситуації у відносинах, але водночас вони володіють здоровою основою своєї особистості.

Пройти опитувальник NPI можна тут

У мене більше 20 балів! Я – нарцисична особистість?!

Якщо Ваш результат незначно перевищує 20 балів – це не страшно, тому перейматися не варто!

Усі подібні опитувальники не підтверджують діагноз, а лиш відображають імовірність чи схильність його виникнення. Тим більше, що такий числовий показник лиш вказує на нарцисизм, який є не більше, чим акцентуацією характеру і цілком може компенсуватись іншими рисами особистості при бажанні людини, що не скажеш про нарцисичний розлад особистості, який здебільшого потребує втручання фахівця.

«Метаморфози Нарциса» Сальвадор Далі, 1937

НРО: підводні камені

Нарцисичний розлад особистості (НРО) – це психіатричний діагноз. Ця риса характеризується закоханістю у вигаданий, грандіозний образ самого себе. Такі особи вірять у цей образ, бо він допомагає їм відчувати себе захищеними від внутрішньої нестабільності.

Саме у явищах вигаданості та грандіозності лежить межа між нормою і патологією.

Проте підтримувати цю манію величі - завдання важке. Це може змушувати людину іти на маніпуляції та токсичні відносини з оточуючими. Особи з НРО зазвичай ставлять себе на перше місце, не виявляючи співчуття до інших та ігноруючи їхні потреби. Вони шукають постійну похвалу та захоплення, і можуть вражати своєю зухвалістю та маніпулятивністю.

Важливо! Такий спосіб мислення та поведінки проявляється в усіх сферах життя - на роботі, у дружбі, у сімейних стосунках та відносинах. Сьогодні виділяють різні типи НРО, деякі підтверджені науковими дослідженнями, інші запропоновані практикуючими психіатрами.

Психіатричний поділ

Пропонуємо ознайомитись із основними типами НРО і підкріпити їх цікавими прикладами)

·       Здоровий нарцисизм: має позитивний перебіг і не дає ускладнень. Згідно із висновками Американської психіатричної асоціації, щоб поставити пацієнту діагноз «НРО», він має мати щонайменше 55% найпоширеніших ознак нарцисизму. Тобто, якщо Ви наберете 54%  –  це зовсім не означає, що у Вас НРО (тому і трохи більше, ніж 20 балів за NPI ще ні про що не говорять).

Приклад: Друже, я нарешті назбирав кошти і купив омріяну машину! Тепер відчуваю себе набагато впевненіше! Недоспані ночі однозначно вартують того кайфу! Підвезти?)

·       Грандіозний нарцисизм: ці особи мають властивість переоцінювати свої здібності, відчувати завищене почуття власної гідності та нереалістично вірити у свою перевагу над іншими. Грандіозні нарциси можуть бути дуже привабливими особами, однак у них часто бракує співчуття до інших. Їх приваблює увага, і вони відчувають задоволення, спостерігаючи інших в незручному становищі або відчуваючи чужу невдачу.

Приклад:

-        Я подавалась в омріяний ВНЗ, але, на жаль не пройшла на бюджет. Сім’я не зможе оплатити контракт, прийдеться йти хоч кудись

-        Теж мені проблема, от я вчора батькову машину вдарила, а вона між іншим не дешева. Тепер мені забути про новий айфон. А твої університети це таке, сьогодні є – завтра немає

-        Легко тобі казати, коли вчишся там де й хотіла

-        Мені легко, а от моїм батькам, які вчилися для того, щоб оплачувати моє навчання точно було не легко)

·       Прихований нарцисизм: у протилежність грандіозним нарцисам, представники цієї групи, як правило, виявляють сором’язливість та скромність. Їхнє поведінка може бути загальмованою, вони почуваються пригніченими та гіперчутливими до оцінок оточуючих. Ці люди також страждають від хронічної заздрості. Вони відчувають надзвичайну потребу в оточенні визнання та захисту від критики. Нерідко, такі "приховані нарциси" вважають себе найбільш нещасними людьми на планеті.

Приклад:

-        Ой тобі так добре, у тебе така хороша пам'ять, круті гени маєш! А я забуваюся чим снідав

-        Ти що, я її треную змалечку, батьки мене ще в 3 роки на заняття водили

-        Ой повезло тобі, мої батьки лишень критикують мою забудькуватість. Чому я такий безтолковий?

-        Та чого ти, перестань, це ж все виправляється!

-        Всі ви так говорите, а я давно в це не вірю. Мабуть і правду мені географічка казала – моє місце не в нашому класі..

·       Злоякісний нарцисизм: правду кажучи, вони отримали приписку "злоякісні", щоб уникнути грубого вживання терміну "злі". Але, насправді, ситуація саме така: ці люди маніпулюють, мають негативні наміри, виявляють риси садизму та агресії. Цей підтип є найбільш небезпечним та шкідливим для оточення. Протягом життя, особи, які страждають від цього розладу, набувають вміння в маніпуляціях, тому вони можуть проявляти дуже приємне та доброзичливе враження під час першої зустрічі.

Приклад: Привітний, самодостатній кавалер із першого побачення перетворюється на аб’юзивного  маніпулятора із пекельними докорами. В його інтересах лишень власні потреби, які переростають в почуття «мені повинні».

·       Сексуальний нарцисизм: ці індивіди дуже захоплені власною сексуальною майстерністю, навіть якщо вона тільки в їхній уяві. Вони можуть бути цілковито поглинуті своєю сексуальною активністю та потребою у еротичних пригодах з іншими. Сексуальні нарциси є маніпуляторами та можуть використовувати статеві відносини для контролю над іншими. Їхнє поводження в ліжку також може бути агресивним та домінантним.

Приклад: Особа, яка неодноразово описує свої статеві зносини в найменших деталях, розхваляючи свою майстерність та вправність. Зі слів таких людей вони є досить витривалими, бажаними зводячи партнерів з розуму.

·       Соматичний нарцисизм: соматичні нарциси базують свою самооцінку на своєму фізичному стані. Вони вірять, що виглядають привабливіше, сильніше або здоровіше, ніж інші. Такі особи часто переймаються своєю вагою та зовнішнім виглядом, і часто виражають критику щодо зовнішності інших.

Приклад: Юнак в спортивному залі зовсім «випадково» оголює свій прес у дзеркалі чи розглядає біцепси, коли ловить Ваш погляд на собі.

·       Інтелектуальний нарцисизм: вони отримують відчуття власної важливості зі свого інтелекту. Це означає, що вони глибоко вірять у свою розумову перевагу перед іншими. Для того щоб підкреслити свою гордість, вони можуть спрямовувати зусилля на те, щоб інші почувалися менш розумними.

Приклад:

-        А скільки тобі поставили за контрольну з математики?

-        7

-        Ого, нічого собі! У мене 11, там ж усе елементарно! Ти недовчила? А що у тебе за самостійну з біології?

-        За самостійну 10, а математика просто не моє)

-        Біологія теж не моє, але мені це не мішає самостійні на 12 писати))) А що Яні поставили, ти не знаєш, бо я недочула…

·       Духовний нарцисизм: ці особи часто використовують свою духовність, щоб виправдовувати свою шкідливу поведінку. Вони намагаються накласти на себе ауру обізнаності, вживаючи спеціальний жаргон, щоб зображати себе кращими, ніж є насправді, і виявляти свою зверхність. Вони часто використовують вразливих людей, щоб спонукати їх вірити у власну безглуздість, а також у вищу духовність самого нарциса.

Приклад:

-        Я сьогодні прочитав відому книгу: «309 причин, чому потрібно медитувати», такої енергії давно ніде не черпав! Якщо в твоєму щільному графіку знайдеться хвилина, раджу приділити увагу

-        Ти ж знаєш, що читати – то не моє, я ліпше перегляну щось

-        Але ж без читання ти не оволодієш базових навичок роздумів. Світ, який ти уявляєш читаючи –  набагато більший від реального.

-        Хаха, та вже якось переживу

-        Я тобі наполегливо раджу приділити час своєму розвитку! Манера нашого світогляду – найцінніше!

Заключення

Я прочитав(ла) приклади, це що, кожен другий має НРО? Як мені знати?

Насправді – ні. Звертаємо увагу, що подібна поведінка має мати постійний характер. Такі люди спілкуються із згаданою манерою стабільно і не приділяють цьому особливого значення, оскільки для цього розладу, як і для більшості психіатричних патологій характерною є порушення самокритики.

Більш детально про причини, симптоми, можливості діагностики та лікування нарцисичного розладу особистості радимо прочитати за посиланням.

Наостанок залишаємо вам коротенький перелік ознак, які Американська асоціація психіатрів виділяє при НРО:

·       Переконання в власному переважанні над іншими.

·       Використання маніпулятивної поведінки.

·       Висока потреба у захопленні.

·       Відсутність емпатії.

·       Прояв зарозумілості.

·       Фокус на власній особі у спілкуванні.

·       Надмірна оцінка своїх можливостей та досягнень.

·       Відчуття необхідності у приниженні інших.

·       Вразливість до критики.

Насправді, поняття акцентуацій характеру та психічних розладів є вкрай завуальованим і в якомусь сенсі ефемерним. Так вже сталось, що психіатрія одна з найменш чітких наук через відсутність об’єктивних симптомів багатьох розладів, включаючи і нарцисичний.

Якщо вас чи ваших близьких турбує проблема надмірного егоїзму, замозакоханості чи інших рис нарцисизму, варто звернутись до професійного психотерапевта, який допоможе впоратись з конфліктом у вашій голові. Бо, раз вже і бути нарцисом, то тільки, як квітка, невимушено радувати око і розум свою прекрасністю)

На фото: останні нарциси цього довгочиту.
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Cerebroom
Cerebroom@cerebroom

Палай!

858Прочитань
0Автори
11Читачі
На Друкарні з 16 липня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Цікавий допис. У нашому суспільстві, мені здається, багато прихованих нарцисів. Все у них не так, постійно в меланхолії і самокритиці… а як копнути глибше, то ще й купа прихованих претензій до інших, які вони “приховують з благородства”..)))

Вам також сподобається