Створюємо картини з настільною грою Canvas (Живопис)

Canvas — мальовнича настільна гра від Road To Infamy Games (США). Вона мала успішну кампанію на Kickstarter та була видана у 2021 році. Українську локалізацію гра отримала завдяки компанії Ігромаг. Це сімейна гра для 1-5 гравців на 20-40 хвилин.

Гра відповідає своїй ціні. Все, починаючи від коробки до деталей малюнку на картах виконано дуже якісно. Коробка відкривається для мене незвичним чином, як висувна полиця. В комплекті є килимок (ігрове поле), зіппакети для картонних токенів-нагород та протектори для карт, що мене приємно здивувало.

Комплект гри

Уявіть, що ви художник, який бере участь у конкурсі. Ваша задача — створити три картини за певними правилами та отримати найбільшу кількість нагород.

З чого ж почати? Спершу треба приготувати ігрове поле — розгорнути приємний на дотик килимок. Він виготовлений з полотняного матеріалу, що мені сподобалося, таким чином його буде складно пом’яти чи порвати. Після гри килимок також легко згорнути та сховати в коробку. Коробка навіть розмічена всередині, щоб було зрозуміло, що й куди складати.

На килимок потрібно викласти 4 карти умов з 12. Карти виготовлені з щільного картону (як і коробка гри), їх можна вкласти в протектори. З одного боку карт є опис умови, а з іншого — детальне пояснення та приклади. Правила гри пропонують декілька можливих сценаріїв різної складності, але грати можна будь-якою комбінацією карт умов, навіть відсутньою в правилах.

Зверху над ігровим полем розміщуються стрічки (нагороди) поруч з відповідними кольорами. Ви будете отримувати ці стрічки, виконуючи завдання з карт умови під ними.

Карти малюнків треба перетасувати та помістити в спеціальну коробку. Карти прозорі та захищені плівкою, яку можна прибрати згодом. На кожній карті можна побачити унікальний малюнок, слово (частину назви майбутньої картини) та іконки у нижній частині карти.

Опис карт малюнків

У іконок є 5 можливих позицій, які позначаються різними кольорами. Однакові кольорові мазки на різних картах будуть перекриватися один одним. Це треба враховувати, бо тільки видима іконка може виконувати умову. На одній позиції одна карта може мати одну чи дві іконки елементу — коло, трикутник, квадрат чи сонце (назви елементів мої) — або бонусну іконку. При завершенні картини комбінації елементів приносять бали за виконання умов, а бонусна іконка показує за який елемент ви отримаєте сіру стрічку (один чи декілька разів).

5 перших (будь-яких) карт малюнків викладаються на килимок горілиць зліва від коробки з колодою. Ця коробка єдине, що мені здалося недостатньо надійним, якимось чином вона в мене вже пом’ялася з одного боку. З іншого боку складати та діставати карти малюнків вельми зручно.

Далі гравці обирають собі по 3 карти фону (будь-які з 20) та 4 токени натхнення (у вигляді палітри). Карти фону, як і карти умов, можна помістити у протектори. Невикористані карти та токени повертаються в коробку.

Гравці приготувалися до початку гри

У свій хід ви повинні виконати одну з двох дій: взяти карту малюнку з ігрового поля або завершити картину. Кожна картина має складатися рівно з 3 карт малюнку, при цьому на руці можна мати не більше ніж 5 карт.

Першу карту зліва ви можете взяти безплатно. Якщо ви хочете взяти якусь з наступних карт, ви маєте викласти 1 токен натхнення на кожну карту малюнку перед нею (з лівого краю). Якщо ви берете карту, на якій вже лежать токени натхнення, ви забираєте їх собі.

Хід гри. У одного з гравців є завершена картина. На деяких картах малюнків лежать токени натхнення.
Хід гри. У одного з гравців є завершена картина. На деяких картах малюнків лежать токени натхнення.

Якщо на початок хода у вас вже є три карти, ви можете завершити картину — викласти обрані карти на карту фону перед вами у певному порядку та залишити видимими саме ті іконки, які вам потрібні. Порівняйте іконки з картами умов і візьміть відповідну стрічку за кожну виконану умову (одна умова може бути виконана декілька раз за кожну картину), а також за кожен елемент на бонусній іконці, якщо вона присутня на картині. Ви не зобов’язані завершувати картину одразу, як отримаєте три карти.

Малюнки на картах дуже гарні, картини виходять гармонійні та цікаві (й інколи несподівані), особливо якщо ви підберете вдалий фон. Як тільки всі гравці завершать три картини, гра закінчується. Кожна отримана стрічка приносить певну кількість балів. Гравець з найбільшою кількістю балів перемагає.

Завершені картини

В Canvas можна грати навіть наодинці. В правилах гри є окрема сторінка з поясненням двох соло-варіантів.

Правила гри нескладні, всі терміни та пояснення мені були зрозумілі, проблем з перекладом чи неоднозначних формулювань я не помітила. Папір правил також щільний та приємний.

Також в грі є досягнення, які ви можете відмічати на останній сторінці правил. Наприклад, отримати 7+ стрічок за одну картину чи зібрати п’ять однакових елементів на одній картині.

Сценарії та досягнення

В першу чергу гра мене захопила візуальною складовою, але і сам процес гри мене не розчарував. Буде цікаво зіграти різні сценарії та спробувати заробити рекордну кількість балів (рекорд автора гри — 47).

В Canvas можна пограти й онлайн на Board Game Arena. Тому тим, кого ця гра зацікавила, рекомендую спробувати.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Дар'я Пидоренко
Дар'я Пидоренко@venkadaria

Оглядачка-початківиця

244Прочитань
9Автори
5Читачі
На Друкарні з 28 липня

Більше від автора

  • Створюємо слова із літери I – огляд Word Factori

    Word Factori – це гра на складання слів. Вона була розроблена інді-студією з США та вийшла на Steam 3 серпня 2023 року. Головна задача гри – скласти задане слово, змінюючи літеру "I" таким чином, щоб утворити нові літери (або символи).

    Теми цього довгочиту:

    Огляд Гри
  • Star Fluxx – настільна гра з мінливими правилами

    Star Fluxx - це карткова гра для 2-6 гравців, яка належить до серії Fluxx. Оригінальна Fluxx була винайдена у 1996 році невеликою ігровою компанією Looney Labs з США. До 2024 року Looney Labs створила вже більше ніж тридцять варіацій й ряд доповнень...

    Теми цього довгочиту:

    Настільні Ігри
  • Філологічні загадки у Chants of Sennaar

    Chants of Sennaar – це гра-головоломка від інді-студії з Франції. Вона вийшла на Steam 5 вересня 2023 року. В ході гри вам треба розшифрувати символи п'яти мов, подорожуючи світом, який був натхнений міфом про Вавилонську вежу.

    Теми цього довгочиту:

    Огляд Гри

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається