Традиції українського Різдва

Свята вечеря, пост, колядки… Усе це в кожного з нас асоціюється лише з одним – святкуванням Різдва! Це час дива, народження першої зірки, теплої зустрічі з рідними та смачної куті. Згадаймо Різдвяні традиції? Або, можливо, порівняймо їх із сучасними трендами?

Піст

Піст – це така собі 40-денна аскеза, що передує Святій вечері. Правила прості, лишилось тільки не зірватись, аби важливе диво таки сталося. Ніякого м’яса, молочних продуктів або яєць – як вам таке? Думаємо, не так уже й складно, адже прості обмеження гарантують духовне очищення та внутрішню гармонію.

Святий вечір

Радуйся, земле! Син Б-жий народився… Це один із улюблених родинних вечорів українських сімей. Господині виходять із чату, бо готувати 12 страв на стіл – справа не з легких, але необхідна. Після аскези-посту ми нарешті можемо насолодитися улюбленими смаколиками. А королевою різдвяного столу буде кутя – солодка пшенична каша з медом, маком, родзинками та горіхами. До речі, не знаємо, звідки такі дані, але кажуть, що саме ця страва є символом єднання, згадки про предків і знаком достатку й врожаю.

Дідух

Перед тим, як почнемо розповідати про нього, спитаємо: чи є дідух героєм Різдва у вашій родині? Якщо не в курсі, повідомляємо: дідух – це пучок пшениці або іншого злаку, що є символом душ предків та зв'язку з родоводом. Дідух охороняє дім і забезпечує родинне благополуччя, тому якщо раніше не ставили – спробуйте! Кажуть, у давнину оберігав та очищував ауру краще, ніж будь-які пахощі чи пало санто.

Колядки

Коляд-коляд-колядниця – пам’ятаєте цей минулорічний тренд із Тік-Тока? Так от, його охоплення вражали ще до появи будь-яких соціальних мереж. Від Святої вечері й до самого Водохреща до вашого будинку може завітати колядник (або цілий вертеп, як це було прийнято раніше!). Усі ці пісеньки – далеко не жарти й не просто веселощі: колядки, що лунають від дверей до дверей, створюють неповторну атмосферу свята. Колядники благословляють господарів та їхні домівки, а взамін отримують подарунки, тож не забудьте підготувати і їх.

Ворожіння

Загадковий ритуал, що з’явився раніше за захоплення астрологів чи тарологів. Це цікава традиція, яка дозволяє зазирнути в майбутнє. За повір’ям, різдвяна ніч – це час, коли здійснюються мрії та відкриваються таємниці, тому дівчата й не пропускають можливості покласти каблучку під подушку, побачити майбутнє в коридорі відображень або передбачити важливі події, розглядаючи форму застиглого воску.

Ось такі традиції зібрали ми. Звичайно, це далеко не всі різдвяні звичаї, і ми впевнені: вам є що додати! Тому чекаємо на ваші думки в коментарях або… Як щодо ваших дописів із хештегом #РіздвоІзСоловій? Продовжуйте ланцюжок традицій, адже вони – завжди в тренді. 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
soloviy
soloviy@soloviy

Застосунок про єднання 🇺🇦

900Прочитань
1Автори
7Читачі
На Друкарні з 19 квітня

Більше від автора

  • Не лінуйтеся бути українцями / soloviyteam & VictoryЯ ©️

    Не лінуйтеся бути українцями. Говорити мовою своїх предків. Вони точно знали трохи більше, ніж ми з вами зараз. Ми покоління, понівечене мовною окупацією та зросійщене по самі вуха.

    Теми цього довгочиту:

    Мова
  • МОВА, ЯКУ ЛЕДЬ НЕ ЗАБРАЛИ

    Історію становлення мови варто пам’ятати. Варто розуміти, яку ціну платив наш народ за можливість використовувати свою мову у побуті та мистецтві. А після – думати: “Якою мовою я обираю спілкуватися сьогодні?”

    Теми цього довгочиту:

    Українська Мова
  • Позбуваємось росіянізмів у мовленні

    Ох уже ж ці росіянізми… Якщо бути чесними одне з одним, можемо ствердити: російська сидить так глибоко в нашій свідомості, що іноді підібрати рідний відповідник до певних слів здається завданням не з легких, чи не так?

    Теми цього довгочиту:

    Антисуржик

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається