Чому Катерина II не є засновником Одеси?

Посилання на оригінальний пост

Автор: Георгій

Опубліковано 28.05.2023

Ладиженський Г. А. "Хаджибей". 1899 рік. Масло, полотно. Одеський художній музей.

Коли та ким була заснована Одеса? Багато одеситів можуть сказати, що наказом Катерини ІІ у 1794 р. Деякі назвуть конкретний день — 2 вересня, як день міста. Проблема в тому, що не одна із цих подій не пов’язана саме із заснуванням населеного пункту. Рескрипт Катерини ІІ датується 7 червня (27 травня за старим стилем) 1794 року, що ко дню заснування міста відношення не має.

Ще одна особливість полягає в тому, що в наказі нема жодного слова про заснування саме міста. У документі наказується заснувати біля фортеці Гаджибєй військову гавань та торговий порт. Авжеж, можна сказати, що фортеця не є містом і історію міста слід проводити саме із заснування цивільної інфраструктури. Проте, наприклад, на росії історію Санкт-Петербургу офіційно починають із заснування Петропавлівської фортеці. Вигадана роль Катерини як засновниці міста — це інструмент спочатку російської імперії, а вже і сучасної росії для узаконювання завойованих земель і виправдання агресії.

undefined
План Одеської фортеці (ліворуч) та нових міських кварталів (праворуч) у місті, 1797 рік.

Дату 22 серпня (2 вересня) 1794 р., було запропоновано істориком Аполлоном Скальковським.) в книзі «Первое тридцатилетие истории Одессы» 1837 р., як день, коли відбулося освячення перших одеських храмів. Як чиновник та співробітник М. Воронцова, Скальковський виходив з пануючої, на той час, офіційної традиції — починати історію міст від часу їх переходу під російську владу. До того ж, день заснування Одеси запропонований А. Скальковським — 22 серпня збігався з днем коронації чинного імператора Миколи І.

Цю дату неодноразово піддавали сумніву інші автори, зокрема, Костянтин Смольянінов у статті 1852 р., заперечив факт закладення храмів Одеси у день названий Скальковським. В другій половині ХІХ ст. професійні одеські історики В Яковлєв, В. Надлер, О. Маркевич вказували на необґрунтованість офіційної дати заснування Одеси з наукової точки зору.

Загалом історія Одеси значно давніше, ніж вигадане «заснування Катериною». Це і грецька Гавань Істріан, і фортеця Коцюбеїв часів князя Литви Вітовта. Пізніше Коцюбеїв стає османською фортецею Хаджибей, навколо якого знаходилися невеликі поселення, в тому числі і козацькі. Прямуючи трамваєм від Пересипського моста до Хаджибейського лиману можна побачити давній козацький цвинтар, найстаріші ідентифіковані поховання якого датовані ще 1691 р.

undefined
Пам'ятний хрест на місці битви 1691 року запорізьких козаків під проводом Семена Палія та османсько-татарського війська на Лузанівці

Окремий абзац слід адресувати тим, хто все ще проти демонтажу «історичної спадщини міста». Сучасний пам’ятник Катерині був встановлений у 2007 р. Чи слід вважати карго-культ і відмивання грошей за історичну спадщину — вирішуйте самі. Але встановлення пам’ятників є насамперед ідеологічним кроком, а не історичним.


Дякуємо за перегляд!

🇺🇦 Єдність в Дії

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Єдність в Дії
Єдність в Дії@unityinaction

Офіційний акаунт

735Прочитань
0Автори
13Читачі
На Друкарні з 20 липня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (3)

Нині всі знають, що Коцюбіїв згадувався ще за литовського правління.

Вам також сподобається