Tyler, The Creator — «Wolf» | Концепція альбому

Wolf - �lbum de Tyler, The Creator - Apple Music

Настав час для другої частини трилогії — альбому «Wolf», а не «Goblin», бо в цьому насправді немає ніякого сенсу. Так, «Goblin» починається зі слів «ти б не зробив цього, Тайлере, не вбив би себе або когось іншого». Ну… поки нічого підозрілого. Втім, Dr TC продовжує: «минуло багато часу з нашої останньої сесії. Розкажи мені, що відбувалось». В якому сенсі минуло багато часу? Тобто терапевт немов би чекав цілий тиждень, аби відповісти Тайлеру на його спробу вчинити самогубство? Тут якийсь дуже великий розрив у часі. Ці два альбоми розділені певними подіями, які описані у «Wolf».

Головними персонажами цього альбому є Wolf Haley і Samuel. Вони зображені на основній обкладинці. Що важливо, позаду них блакитний фон, а як пригадуєте альбом «Bastard», червоний уособлює зло, а синій — щастя. Якраз альбом «Wolf» видається більш щасливим за «Bastard». 

Як розповів Тайлер, Wolf — це той хлопець, яким він хотів би бути насправді.  Що ж, в цьому є сенс. Хлопець щойно прийняв відсутність батька в його житті. Й тепер йому хочеться свободи, ні від кого не залежати. Схоже, цю зміну помітив Dr TC, тож терапевт вирішив записати хлопця до літнього табору Camp Flog Gnaw. Хороша ідея. Новий старт, нове життя, нові можливості. До того ж це місце, де можна знайти нових друзів. Щоправда до Camp Flog Gnaw відправляють проблемних дітей.

Camp Flog Gnaw | Wolf Haley Wiki | Fandom

Wolf: Одним з таких є раніше згаданий Samuel (коротко Sam). Він має свій гурт, з яким вони зараз виконують одну зі своїх пісень. Утім, їх перебиває Dr TC і просить привітатись з тільки-но прибулим хлопцем. 

The video for "Tamale" proves it's Tyler the Creator's world, we just live  in it

— Sam, це Wolf. Він тут новенький.

— Привіт, хлопче.

— Wolf, його звати Sam. Він разом зі своїм колективом виступають у Flog Gnaw вже доволі довго. Sam все тут покаже тобі, а я поки заповню тут квитки для екскурсії, добре? Веселіться

* * *

— Вам подобається джаз?

— Слухайно, Wolf, Prairie Dog, Ronzell, чи як там твоє в біса ім‘я. Ми не чіпатимемо тебе чи когось іншого, ясно? Ти відвалиш від нас, а ми не ліземо до тебе, зрозумів?

Одразу видно, хто антагоніст в цьому альбомі, себто Sam. І чим далі, тим гірші будуть їхні стосунки. В будь-якому разі, продовжимо з наступної пісні.

Jamba: У перекладі з креольської мови «Jamba» означає марихуана. А ще пісня довжиною в 4 хвилини і 20 секунд, що є сленговим позначенням марихуани. Тим більше, тут є слова «Hodgy, fuck this beat, nig*a, let's smoke weed», тож все сходиться. Оскільки в пісні згадується інгалятор, а саме Sam зображений з цією річчю на обкладинці, очевидно, в ній йдеться про нього. Хоч друзі й висміюють його за те, що він не курить, Sam — впевнений у собі, хвалькуватий хлопець, який дуже пишається своїм бейджиком — офіційним значком Vlog із зображенням кота посередині. В цілому, нічого страшного. Але він не та людина, з якою хотілось би водитись. 

Cowboy: А ось щодо цієї пісні є певні дискусії. Тобто, хто тут описується — Wolf чи Sam. Аргумент щодо першого: бо тут згадується його ім‘я, до того ж Sam ніколи б не сказав новачку щось на кшталт компліменту («Wolf Haley got more methods than Pinkman / I'm never civil, fuck Lincoln»).

Tyler, The Creator - Tamale (OFFICIAL VIDEO)

Аргумент щодо другого: в кінці «Jamba» є фраза «here come Samuel», після якої у «Cowboy» Sam мовбито відповідає: «knock knock motherfucks its me Mr.clusterfuck». Також Wolf не мав ніяких друзів у таборі, тому слова «I make a bunch of cheese / While my friends can't afford little pizzas», скорше, промовляє Sam.

У всякому разі, хто б це не був, він описується як ковбой, що не дивно. Цей персонаж — самотній. Він просто займається своїми справами і не переймається про те, де з часом опиниться чи як його вчинки вплинуть на інших. Ймовірно, десь так себе й повинна почувати людина після подій у «Bastard». Тобто, шукати щось нове, свій сенс життя. Або ж це Sam, який постійно подорожує штатами, пізніше зрозумієте чому. Так чи інак, Wolf, здається, знайшов свій сенс життя. Запитавши, хто та дівчина, яку він щойно побачив, Sam відповів: «Її звати Salem, вона моя дівчина. Ти тримаєшся від неї подалі, зрозумів?»

Навіть попри те, що Samuel попереджає хлопця не наближатись до його коханої, Wolf зацікавився нею. Адже він ковбой і хазяїн свого життя, чому б це йому когось слухати. Тим паче у нього є великий шанс отримати бажане, бо Salem і Samuel зараз не в найкращих стосунках. Про це говорить заголовок наступної пісні.

Tyler, The Creator - IFHY - YouTube

Awkward: Навіть у приспіві співається про те, які ці стосунки непрості, дивні, незграбні («As you rub on my ears / Then we awkwardly stare until our lips locked»). А втім, Samuel одержимий своєю коханою. Її ім'я — пароль до всього. І всупереч неприємностям у взаєминах, він підкреслює той факт, що Salem його дівчина, хочете ви цього чи ні. Простежується певна схожість між Samuel і Ace, чи не так?. Бо фразу «You're my girl / Whether you like it or not», ну приблизно таку ж, Тайлер говорив на альбомі «Bastard». Та все ж, рушаймо далі.

Domo23: Попри свою загадковість, назва пісні — це лиш те, як Тайлер назвав біт до неї. Тож тут нічого особливого. А ось приспів у ній виконував тоді ще 8-річний двоюрідний брат Тайлера. Досить кумедно, враховуючи що саме він співає: «Fuck that, Golf Wang». Так чи інак, пісня закінчується тим, що Тайлер говорить про салат («lettuce»). Зі сленгу це або гроші, або трава.

Thurnis At The Laundromat | Loiter Squad | adult swim

Менше з тим, на CD-диску цього альбому є ще скіт, де Wolf намагається додзвонитись до «Thurnis Haley — найкращого гольфіста у світі». Судячи з прізвища, Wolf дзвонив своєму батькові. Але той не бере слухавку, що веде до наступної пісні.

Answer: Її краще поділити на три частини: у 1 куплеті йдеться про батька Тайлера і про те, що б він сказав йому, якби була така можливість. А ще тут пояснюється перехід між альбомами «Bastard» і «Wolf»: «Fuck is an Okonma? / I'm changing my shit to Haley». Тайлеру настільки нестерпний образ батька, що він змінює своє ім‘я і прізвище (Tyler Okonma) на Wolf Haley.

У другому куплеті йдеться про бабусю Тайлера, яка померла у 2012 році. Отже, ці два куплети написані від лиця Тайлера (Wolf). Проте в останньому вже говорить Samuel («The last verse was about this girl, haha»). І звертається він до своєї дівчини. А чи почує він хоч якусь відповідь? Навряд чи. Позаяк, їхні стосунки досить мінливі.

48: Спочатку репер Nas говорить про негативний вплив креку на людей у 90-х роках. Потім зазначає, яким прибутковим був цей бізнес. Відтак, плавно переходимо до антагоніста. Sam, від лиця якого написана ця пісня, займається подібними речами — він продає наркотики. Назва 48 відсилає на 48 об‘єднаних штатів. Грубо кажучи, де б ви не були в Америці, Sam доставить вам свій товар. А втім, через продаж наркотиків, хлопець з часом почуває себе не у свої тарілці. Він знову і знову вибачається, хоч і не щиро. Авжеж Sam усвідомлює неправильність своїх дій, але гроші є гроші, вони також викликають залежність.

PartyIsntOver/Campfire/Bimmer: По суті це 3 пісні, об‘єднані в одну. Тож тут теж краще все розділити на 3 частини. У «PartyIsntOver» Wolf все ж таки насмілився познайомитись з Salem. Коли протагоніст каже «я не маю ритму», він має на увазі, що ніколи раніше не був у стосунках («We could still dance, but I don't have no rhythm / So fuck it, take a chance with me»). І так, це ризик, та все одно він пропонує їй зустрічатись. Відтак, їхні взаємини вийшли на новий рівень. 

Далі ми опиняємось біля багаття. Sam зараз відпочиває з друзями (зрозуміло, що це саме він через вихваляння своїм бейджиком: «my Flog Gnaw badge is looking good / On this brand new jacket». 

The flog gnaw badge had a glo up 🙌 : r/Golfwang

І знову повертаємось до тієї парочки. Wolf порівнює Salem зі старим добрим BMW, він хоче побачити її фари і завести ключ запалювання. Тобто Wolf і Salem зараз займаються сексом. Відтак, Wolf втрачає цнотливість, а Sam дізнається, що той хлопчина тусувався з його дівчиною.

— Не знаєш, куди вони пішли?

— Я востаннє бачив їх, як ті спускались до озера.

— Та якого біса!

Tyler, The Creator – “IFHY” Video

IFHY: Або ж — I Fucking Hate You — це пряма відповідь на зраду. Пісня показує усю токсичність їхніх стосунків і наскільки агресивний Samuel. Так, він відзначає ідеальність Salem, проте коли вони разом, у пари виникають проблеми. Та попри усю злість, Samuel все ще піклується про дівчину. А втім, як тільки антагоніст показує дрібну прихильність до неї, він одразу ж відповідає на це токсичністю. Показовий приклад: він хоче задушити її, але для того, аби решту свого життя шукати для неї повітря, щоб дівчина знову могла дихати. Направду Samuel так нагадує Тайлера з альбому «Bastard». Менше з тим, наприкінці пісні чути розмову між Wolf і Salem біля озера:

— Чому Samuel веде себе як придурок?

— Він не такий поганий як ти думаєш. Він у цьому таборі тільки тому, що втік з дому коли там щось трапилось. Хоча він тупий насправді.

— А що сталось?

Pigs: Відповідь на питання, чому Sam такий агресивний, знаходиться у цій пісні. Як виявилось, його булили в школі («And recently, them assholes been fucking with me in class»), а дівчина, яку він запрошував на випускний бал, відмовила йому («My prom date, she dismissed my offer)», що підштовхнуло хлопця до вбивства своїх кривдників. Власне через це він опинився у Camp Flog Gnaw. 

Звучить дуже схоже на історію з «Bastard». До того ж там теж є пісня зі згадкою свиней у назві («Pigs Fly»). Вона цікава тим, що у ній Тайлер згадує про продаж наркотиків («If you nig*as selling dope then you selling my shit»). Тобто, ймовірно, ті слова промовив Sam.

Parking Lot: Наступна ж пісня не розкриває багато деталей. Тут Тайлер просто тусується зі своїми друзями з Loiter Squad. Але вона цікава через аутро:

— Ей, Wolf

— Що? Чому ти біжиш?

— Sam іде за тобою

— За ким?

— За тобою!

— За що? Що відбувається?

— Він дізнався, що ти гуляв з Salem. Він вб‘є тебе.

— Не зможе, якщо я вб‘ю його першим.

Rusty: Тут Тайлер говорить про медіа і про те, як його намагаються відмінити за все підряд. Утім, це не так важливо. Тільки останній куплет від Earl Sweatshirt вартує уваги. Він нагадує передсмертну записку. Earl каже, що він вже «близько до краю» (в прямому і переносному значенні), в той час як Sam кричить йому нарешті стрибнути. Earl наостанок прощається, а Sam холоднокровно застрелює його.

— Закрий свій рот! (звуки пострілу)

— Samuel тут! А де Wolf? 

— Salem була моєю, потворо. Тобі сподобалось, боягузе?

Trashwang: Sam вбив Earl. У той же час Wolf і Salem гуляли біля озера. Вони розмовляли собі про своє доки їх не перебив звук пострілу («Click-click / What the fuck was that?»).

Treehome95: Проте дівчина переводить тему і просто каже: «Хочеш почути нову пісню, яку ми тільки-но записали? Правда, вона ще не закінчена».

Sam, якщо пригадуєте, має свій колектив, в якому грає Salem. Схоже, ця незакінчена пісня була присвячена її хлопцю. Але вона вирішила показати її Wolf, адже закохалась в нього. Відтак, дівчина прохає його втекти разом з нею («Let's just escape / You and me») 

Tamale: А тут Wolf застукали за мастурбацією («Up and down, friction make a *fap fap* sound»). Який в цьому сенс? Sam хоче вбити його, а він послухавши пісню просто закрився у своїй кімнаті, щоб насолодитись моментом? Можливо, взаємини між Wolf і Salem — це лишень його фантазія. І насправді після звуку пострілу Wolf закрився у своїй кімнаті, мріючи про зустріч з дівчиною. Хай там як, Тайлер вдруге знаходиться у кабінеті з Dr TC.

Lone: Попередній раз остання пісня з назвою альбому формувала фразу «Inglorious Bastard». Цього разу виходить «Lone Wolf», що натякає на самотність. Власне протагоніст альбому поводить себе так, наче все навколо його не стосується, він займається лише своїми справами, прокладає свій шлях. Паралельно роздумуючи про смерть бабусі й інші власні проблеми.

«Wolf» — повна протилежність альбому «Bastard». Більше немає того безумства, некрофілії, канібалізму. Wolf Haley не зробив нічого поганого. Тобто, як музикант говорив в інтерв‘ю — це ідеальна версія Тайлера. Тоді як Ace з «Bastard» — найгірша. Єдиний негатив, який спостерігається в альбомі — суперечка з Sam. 

— Що ж, як ти, Wolf? Поговори зі мною. Люди хвилюються, бо ти наче вляпався у якийсь конфлікт і усю цю непотрібну дурню. Це…Що…Про що ти думаєш? Давай поговоримо, я тут, поруч.

Знаючи про цей конфлікт, Dr TC спершу співчуває Тайлеру через втрату бабусі, а потім запитує, чи не бачив він Sam. На що Тайлер відповів: «ні, але якби я стрів його, то вбив би».

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
mak
mak@makmak

562Прочитань
9Автори
10Читачі
На Друкарні з 23 липня

Більше від автора

  • Tyler, The Creator — Bastard | Концепція альбому

    Дебютний альбом Tyler the Creator — «Bastard» — є діалогом з таємничим терапевтом, на ім'я Dr TC. Мабуть, у 2009 році слухачі не здогадувались, що це лише 1 частина.

    Теми цього довгочиту:

    Tyler The Creator
  • Tyler, The Creator — Bastard, Goblin,Wolf: розбір обкладинок

    Передусім відповім на питання «чому для альбому «Bastard» створили 2 однакові обкладинки, але різних кольорів?»: червона, більш демонічна, представляє зло, а синя, що є символом щастя — добро.

    Теми цього довгочиту:

    Хіп-хоп

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається