Українська мова — друга за милозвучністю

вступ

У кожній розмові коли вона заходить на тему нашої мови, не рідко можна почути від когось тезу — друга за милозвучністю у світі. Але мало хто запитував: звідки пішла ця теза і хто її автор?

Заставка.

пояснення

Від багатьох Ви мали чути такі слова:

«УКРАЇНСЬКА МОВА в 1934 році на конкурсі краси мов у Парижі була визнана, як найкраща, наймилозвучніша й найбагатша мова світу, і зайняла друге місце після італійської

Уся проблема полягає у тому, що ніяких джерел щодо існування цього паризького конкурсу немає, а цьому міту років не більше пару десятиліть. Ресурс «По той бік новин» який спростовує фейки та маніпуляції — підтвердив, що ніякого паризького конкурсу краси мов НЕ БУЛО.

Париж. Можливо столиця Франції ;)

звідки пішов цей міт?

Згадка про це пішла від емігрантів українців(русинів) в США, які заснували свою власну газету «СВОБОДА». В одній із статтей є речення:

Нашу руска мова якъ каже одинъ ученый прфесоръ Бантишъ-Камҍнскiй есть второю по италіяньской що до звучности, що до солодкости, що до придатности подъ безсмертни ноти всесвҍтных музикальних композиторовъ
Цитата. Чиста крапля води

Висновок

Як виявилось, увесь цей міт пішов від газети українських емігрантів з США, де запам'яталась усім відома теза “українська мова друга за милозвучністю після італійської”. Через що, згодом її перетворили у віруючий міт, який вказує рейтинг, складеним нібито Паризьким конкурсом.

Джерело на газету (pdf-file| 3,6MB)

стаття в газеті “СВОБОДА”
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
KOGUT
KOGUT@Czervony

Ранковий півень

1.3KПрочитань
5Автори
12Читачі
На Друкарні з 13 червня

Більше від автора

  • Росія — слов'янська держава?

    Багато кого цікавить це очевидне питання, яке приходиться роз'яснювати кожному.

    Теми цього довгочиту:

    Україна
  • Галицька гідність та п’ємонт чи іноземний вплив та реґіон?

    Галичина — перша асоціація з цим словом спадає на її культуру, яка трохи відрізняється від загальноукраїнської. Галичина відома ще своїм своєрідним діялектом, який від інших українських говірок відрізняється кількістю та різноманіттям словесних слів.

    Теми цього довгочиту:

    Україна
  • Чому українці не є нащадками сармат та інших «пращурів»?

    Не рідко можна почути тезу про “великий войовничий народ — сарматів”, а разом з цим додають до «пращурів» ще й скіфів(скитів), кімерійців, та інших. Ця псевдотеза мене дуже обурює та вибішує, що я вирішив написати ось цей довгочит.

    Теми цього довгочиту:

    Історія України

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається