Відносини між США та Індією зміцнюються, але альянс поки що неможливий


Поїздка Джо Байдена до Індії на саміт G-20 викликала нові припущення про альянс між двома країнами. Але Сполученим Штатам було б мудро керувати очікуваннями. Індія може бути союзником, який потрібен Америці, але Нью-Делі навряд чи буде союзником, якого хоче Вашингтон. Зв'язки між двома країнами зростали протягом багатьох років, багато в чому ґрунтуючись на спільній стурбованості щодо зростання Китаю. Протягом останніх двох десятиліть американські адміністрації обох політичних партій культивували кращі відносини з Індією. І здебільшого це був рідкісний двопартійний успіх.

Індія та США неухильно нарощували співпрацю в галузі оборони, включно з надзвичайно важливою технологічною сферою. Вашингтон і Нью-Делі оголосили про індійсько-американську співпрацю в галузі нових технологій, яка підтвердила, що США будуть ділитися високоякісними технологіями з Індією. Було започатковано й інші зусилля, зокрема Індійсько-американська екосистема прискорення оборони, яка спрямована на «зміцнення зв’язків між нашими екосистемами оборонної промисловості, щоб зробити їх більш інноваційними, доступними та стійкими». Згідно з нещодавньою заявою Білого дому, Індія також стане «центром для технічного обслуговування та ремонту засобів передового розгортання ВМС США та інших літаків і суден».

Дві країни разом проводили військові навчання навколо лінії фактичного контролю, яка межує з Китаєм і десятиліттями була джерелом конфлікту між Пекіном і Нью-Делі. Індія та США, а також Японія та Австралія відновили Чотиристоронній діалог з безпеки в рамках стратегії Вашингтона в Індо-Тихоокеанському регіоні. А індійські військові розробляють плани на випадок китайського вторгнення на Тайвань, згідно з нещодавнім звітом Bloomberg Нью-Делі робить це на прохання Вашингтона. Це надзвичайний прогрес, враховуючи, що оборонні зв’язки між двома країнами сягають лише 2005 року, і між ними немає офіційного альянсу з безпеки. Під час боротьби Індії за незалежність від Великої Британії багато індійських лідерів сподівалися, що США нададуть більшу підтримку. Холодна війна лише посилила відчуття спільного розчарування. США були підведені, коли Індія очолила Рух неприєднання, який, хоча номінально нейтральний, насправді був прорадянським. Підтримка США Пакистану — ворога Індії, поглибила розкол між країнами.

Під час війні з тероризмом Сполучені Штати знайшли Індію більш надійним союзником, ніж Пакистан. Нарощування військової сили та войовничість Китаю сприяли висхідній траєкторії відносин. Проте, Вашингтон помилявся б, якби думав, що формальний альянс у сфері безпеки стоїть на карті. Індія традиційно зосереджувалася на внутрішньому розвитку та уникала таких союзів. Десятиліттями американські лідери культивували Індію, зазначаючи, що обидві країни є демократичними та мають спільну спадщину як колишні рудименти Британської імперії. Але США повинні бачити Індію такою, якою вона є: зростаючу державу зі своїми інтересами та турботами, багато з яких поділяються, а деякі – ні. Ключем до побудови успішних відносин США та Індії є реалізм, а не проєктування.

Джерело: Restoring America

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (9)

Гасло американців: відкормили Китай відкормим і Індію.

Вам також сподобається