We need to talk about musicals: Molière l'opéra urbain

«Molière l'opéra urbain» - французький мюзикл, який нарешті знову зміг.

Це зовсім свіжий приклад французького музичного театру – прем’єра вистави відбулася 7 листопада 2023 року в Парижі. Після трьох місяців у столиці «Мольєр» вирушив у турне, яке помалу триватиме до жовтня 2024 року та охопить не тільки півтора десятки французьких міст, але й Брюссель та Женеву – і, як знати, може й ще якісь нові локації, популярність вона така.

Якщо назва «Molière l'opéra urbain» вам щось нагадує та навіює явні або не дуже явні асоціації з відомим «Mozart, l'opéra rock», то вам не здається: автор один й той самий, Дов Аттья. Між цими двома мюзиклами 14 років та дві не дуже вдалих роботи: про Французьку революцію та про Короля Артура. А потім Дов Аттья вирішив зробити свого французького «Гамільтона» (тобто, мюзикл про важливу національну історичну постать, із сучасною музикою, репом та расово різноманітним складом). Ну тобто так, він особливо це не приховує – може тому, що нема куди правди діти, настільки ця подібність на поверхні, а може тому, що вбачає в цьому маркетингові можливості.

Але «Мольєр» - це «Мольєр», французький та самобутній. Тобто, саме такий, яким і має бути.

У 1643 році молодий Жан-Батист Поклен робить свій доленосний вибір, і замість того, щоб продовжити родинну справу та стати солідним буржуа, шпалерником самого короля, слідує за своєю пристрастю та стає актором.

Це перша пісня – «Je m'appelle Jean Baptiste» - «Мене звати Жан-Батист», яка одразу задає настрій та темп шоу.

Тут не з початку, але ближче

Після цього розпочинається історія тривалістю у 30 років, в якій, зокрема, є місце

Коханню

Гонитві за успіхом

Дія в мюзиклі знову розгортається не тільки на сцені, але й в глядацькій залі - просто додатковий шик

Переслідуванням

Глибоким внутрішнім переживанням

Коханню (забагато не буває)

Та пронизливому фіналу

Трупа «Мольєра» (вона ж і за сюжетом трупа під керівництвом Мольєра) здебільшого складається з молодих виконавців, більшість з яких на початку своєї кар’єри засвітилася на своєму локальному – хто у Франції, а хто в Квебеку – «Голосі країни».

Так, виконавець головної ролі PETiTOM – співак, репер, танцюрист, акробат з непереборною харизмою та непідвладною законам фізики дихальною системою, знову підтверджує, що без квебекуа французькі мюзикли практично неможливо уявити. Та й, що найголовніше, не потрібно.

І поки наші діячі культури ламають списи у дискусії про те, як заохотити молодь дізнатися більше про українську літературу, і чи помічні в цьому реп та мюзиклова форма, про «Мольєра» сперечатися не випадає: це хіт, успіх, фурор та найкраща реклама драматурга, який насправді-то реклами і не потребує.

Але, як і будь-яка легенда, періодично потребує переосмислення та свіжого не закостенілого погляду – а мюзикл і в цьому потрапляє в ціль.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Oleksandra Rodyhina
Oleksandra Rodyhina@owleksandra

255Прочитань
1Автори
2Читачі
На Друкарні з 3 червня

Більше від автора

  • Один день: одна книга, один фільм, один серіал

    Взагалі, не всякій історії щастить стати спочатку хорошою книгою, потім хорошим фільмом, а потім хорошим серіалом. Але «Одному дню» це вдалося.

    Теми цього довгочиту:

    Книги
  • We need to talk about musicals: “Giulietta e Romeo”

    Днями мюзиклу «Джульєтта і Ромео» виповнилося 16 років, і це не той мюзикл, на який спершу можна було б подумати. Тобто, не французький, де трійця шалопаїв співає «Les Rois du monde», а синьйор Капулетті має пронизливу арію «Avoir une fille».

    Теми цього довгочиту:

    Мюзикл

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається