Як автору витримувати критику?

Будь-який автор стикається з критикою своєї роботи. Як на це реагувати та як розпізнати конструктивну критику від простого хейту.

Як тільки автор завершує свою роботу та наважується її опублікувати, його рожеві окуляри, щодо очікування дуже швидко дають тріщину. На диво не кожен читач сприймає позитивно його роботу , і взагалі, твір відстій, а ти бездара! Що з цим робити?

Для початку - критика це круто. Це то правило, яке ви маєте зарубати собі на носі. Однозначно без критики, ви як автор не зможете розвиватися та будете топтатися на одному місці. Будь-які зауваження потрібно брати до уваги, не сприймаючи їх близько до серця. Я, як автор розумію, що це, коли твою роботу критикують, але це звичний робочий процес, який йде в сукупності з вашою роботою. Так, це може бути не приємно, так інколи важко це читати, але ви повинні переборювати себе. Людині властиво робити помилки і це нормально.


Потрібно зрозуміти, що навіть найкращі письменники піддаються критиці. Яким би не був бестселер у автора, він обов’язково комусь не сподобається. І це нормально. Всі ми різні. Кожен по різному сприймає прочитане та керується власними критеріями у оцінці. І якщо навіть найкращі письменники світу, що мають колосальний досвід у написанні, набили руку в своєму стилі до досконалості, знайшли свого читача та стали признаними, можуть комусь не сподобатися, тоді що можна сказати про молодого автора, який тільки став на цей шлях?

Звісно йому почнуть робити зауваження, і що після цього йому просто опустити руки та завершити кар’єру? Відмовитися від хобі та мрії, через пару коментарів? Це навіть звучить абсурдно, але насправді, деякі так і роблять, зневірюючись в своїх силах. Вони справді починають вірити в те, що вони невдахи, яким ніколи не стати серед кращих.

Отож, то як розпізнати цю вашу конструктивну критику? Все дуже просто - читач наводить конкретні аргументи, чому ваша робота має слабкі сторони та, що йому особисто не сподобалося. Якщо він це зробив, ця критика має право на життя, але є нюанс до якого я перейду трішки пізніше. Якщо ж читач написав “ фу, робота відстій, не можливо читати “ , “ купу помилок “ , “ бездара “ і тд. - автоматично ігноруйте такі повідомлення. Вони не принесуть у вашу роботу конструктиву, не покращать процес написання, а тільки зіпсують настрій та навіють негативне уявлення про вашу роботу. Головне правило - не має прикладу помилки, не має об’єктивності. Знову ж таки, кожен по різному буде сприймати вашу роботу, до цього треба бути готовим, але якщо це відвертий хейт заради хейту, він не має право на життя. Ці люди не допоможуть вам стати кращими.

Читачі, які вказали культурно, ,без зайвої агресії та жовчі на ваші слабкі сторони мають бути вислуханні. Як мінімум, ці люди приділили власний час для прочитання вашої роботи та написання зауважень по ній. Вони заслуговують на те, аби вони були почутими. Такі читачі хочуть покращити вашу роботу та бачать картину з іншого боку, і речі, на які б ви не звернули уваги. Читайте таку критику, дослуховуйтеся, але витримуйте власні кордони. Якщо об’єктивний читач хоче повністю переробити вашу роботу, слід замислитися. Можливо ваші підходи до написання просто відрізняються. Не слід дослухатися до всього. Знайдіть золоту середину, зверніть увагу на що найчастіше роблять зауваження та продовжуйте викарбовувати власний стиль. Корисні поради та пропозиції беріть на озброєння, експериментуйте, пробуйте різні підходи, розвивайте свої навички, відштовхуючись від фітбеку.

Візьміть до уваги, що у вас є свій унікальний почерк, ваш стиль, який не повинен розмиватися до однотонної сірої маси.

Приймайте з гідністю критику, це лише частина вашої роботи. Будь-яка публічна особа отримує шквал зауважень. Не реагуйте агресією на агресією, ігноруйте. Дякуйте читачам за час, який вони вам приділили, аби вказати на помилки. Не робіть правки через кожну конкретну людину, витримуйте дистанцію між отримання фітбеку та початком роботи над помилками. Не догоджуйте кожній людині, постарайтеся залучити більше читачів до обговорення ваших помилок. Складіть загальну картину і продовжуйте писати.

Головне у гонитві за ідеалом, не втратьте себе та ваш основний задум роботи. Краще, ніж ви ніхто не бачить. Корегуйте, але не переробляйте під корінь. Будьте сильними, адже з вашою впізнаваністю критика буде лише рости.

Люди мають завищені очікування від вашої роботи, можливо за плечами в них десятки прочитаних книг, що сформували їхнє власне уявлення про стовпи хорошого твору. Слід зрозуміти, що початківці не можуть одразу писати добре, вони не можуть зробити роботу одразу на рівні знайменого письменника, що має за плечима десятки роботи за пером. Навіть Толкіна критикували та казали, що його “Хобіт” не вписується у загально прийняті рамки, Стівена Кінга теж спочатку завертали з видавництв, не вірячи у його потенціал, але врешті-решт, вони не здалися та залишили свій слід у історії. Вони розвинули жанр та розказали про дивовижні світи, що назавжди вбилися у масову культуру.

Не сприймаєте критику на свій рахунок. Вона спрямована на вашу роботу, а не на особистість. Ви не стаєте гіршою людиною помиляючись.

Не здавайтеся, жодна критика не варта того, аби скласти руки на півдороги. Не відмовляйтеся від власної мрії тільки через осуд людей, живіть, як вам подобається, творіть та робіть цей світ кращим!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Storm
Storm@ratel

Письменник.

3.1KПрочитань
1Автори
20Читачі
На Друкарні з 28 червня

Більше від автора

  • Що могло замінити Call of Duty? 2.

    Продовжую розповідати про ігри, які хотіли у свій час повторити успіх всім відомої Call of Duty.

    Теми цього довгочиту:

    Ігри
  • Total War Warhammer - половина гри одразу, половина в DLC

    На свій жаль помітив, що в нашому сегменті не має жодного висвітлення про гру Total War Warhammer ( 2016 ), тому вирішив це виправити і зробити огляд на цю фентезі стратегію.

    Теми цього довгочиту:

    Warhammer

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається