Як пережити редагування творів?

(той самий творчий процес)

Для багатьох письменників-початківців найважчим є час, коли чернетка твору вже повністю дописана, усі розділи, глави і сцени. Тоді попереду чекає страшний сон кожного - редагування.

Якщо ви видатний письменник, який має напрацьований метод, величезний досвід за плечима, сформовану команду бета-рідерів, редакторів у видавництві, в якому видається, то проблем нема. Однак поки початківці доходять до такого рівня, варто працювати над своїми текстами самостійно. Тим більше на більшість літературних платформ люди публікують твори написані власноруч без участі редакторів чи коректорів.

Але насправді варто лиш виробити конкретну стратегію редагування, тоді й всі страхи вивітряться.

Порада 1:

Прописувати детальний план

Всі ми чули, що треба або писати з максимально детальним планом, або навпаки. Писати без жодного уявлення, просто як піде. Я є прихильницею першого. Оскільки за допомогою плану(не супер детального) ми можемо визначити:

-імена більшості героїв, особливо головних (бо потім важко розбиратись хто є ким і чому наша героїня має одночасно троє імен)

- найважливіші сюжетні повороти (таким чином ми можемо підводити читача до них, а не робити це надто різко, після чого усе виправляти)

- характер персонажів, побудову світу, логічність перебігу подій і т.д.

Порада 2:

Не починати роботу до повного закінчення написання твору.

Можливо для декого банально, але це важливо. Під час написання в вас можуть виникати тисячі думок про виправлення. Краще їх відкласти, зробити собі нотатки на ноутбуці чи в блокноті і повернутись до них вже після написання кінця.

Порада 3:

Дати пару тижнів ,,відлежатись,, вашому тексту

Тут у кожного може бути різний термін, в середньому автори для себе визначають 2-4 тижні. Це допоможе в подальшому приступити до редагування вже з холодною головою. Отже ви зможете добитись певної об’єктивності в оцінюванні свого же твору.

Порада 4:

Прочитати твір вголос

Першим читачем маєте бути ви самі. Не друзі, колеги чи підписники - ви. Це допоможе виявити багато неочевидних помилок у тексті.

Порада 5:

Розділяти редагування на декілька днів

Навіть якщо там пару сторінок - краще не робити все за один раз. За допомогою розподілення ваша об’єктивність знов-таки підвищиться, а втоми через таке виснажливе заняття буде в рази менше.

Порада 6:

Допомога бета/альфа рідерів

Якщо ви не впевнені в своїй спроможності побачити зараз усі неточності в тексті, то цей варіант вам ідеально підійде. Ще зовсім нещодавно люди не чули про такі поняття як бета чи альфа рідери, однак зараз ними користується все більше і більше сучасних письменників.

На україновному полі ви знайдете велику кількість статей і відео про різницю між різними читачами. В кінці будуть посилання)

Порада 7:

Не ставитись до себе критично

Звісно, ми не маємо свій текст виставляти шедевром, важливий баланс. Не варто вважати твір лайном тільки тому, що не вийшло написати ідеально, як це ,,змогла зробити,, якась інша людина. Оскільки по-перше - ідеального в цілому у світі не існує. А по-друге - дивіться на себе, порівнюйте себе з собою ж. Тоді, обіцяю, результат буде фантастичним.

Порада 8:

Ніколи не здаватись

Не важливо, скільки спроб в вас вже було, 2, 10 чи 50. Не зупиняйтесь. І тоді на вас неодмінно чекатиме успіх.

Що ж, мої вітання! Ви отримали декілька важливих порад, щоб успішно пережити редагування. А все виявилось і не таким страшним, як здавалося на початку. Як доробите, дайте собі повноцінний відпочинок, перед наступним, не менш важливим етапом - публікацією.

А тепер мої рекомендації, що почитати/подивитись про редагування:

  • Відео Влада Сторітелера ,,плануємо редагування першої чернетки,,. На ньому коротко розказується про важливість тих самих бета/альфа читачів. Також там знайдете велику кількість питань до вашого тексту, щоб успішно його закінчити з якомога кращим результатом.

  • Випуск двох письменниць на каналі Юлії Кубай ,,як редагувати власні тексти?,,

  • Стаття від medialab ,,як редагувати свій текст,, розкаже вам про загальні аспекти роботи, без сильного заглиблення . Також в них на розділі <<то-сьо>> - як писати тексти, можна знайти багато цікавих матеріалів на дуже різні, більш вузькі теми для письменників і журналістів. Наполегливо раджу ознайомитись

  • Англомовна стаття thewritepractice ,,how to edit a novel,, є на мою думку, досить цікавою і пізнавальною. Кожен пункт розписаний максимально детально, обгрунтовуючи кожен важливий крок процесу редагування.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ярема з божевільні
Ярема з божевільні@knuzhkovistuchki

140Прочитань
2Автори
1Читачі
На Друкарні з 26 жовтня

Більше від автора

  • Місто загублених

    на світі є стільки різних міст. але таке місто я побачила на свої очі вперше. і це ще й в нашій країні. люди ніби збожеволіли. як в дитячому, проте з глибоким сенсом мультику

    Теми цього довгочиту:

    Життя
  • Перформенс Олексія Гнатковського

    Це мій відгук про відвідування перформенсу "Розстріляне відродження" від улюбленого актора - Олексія Гнатковського🫀

    Теми цього довгочиту:

    Гнатковський
  • Боюсь осуду людей.

    Так, боюсь. Можете мене критикувати за це. Я потім аналізуватиму ваші слова знов і знов, намагатимусь з'ясувати, як зробити так, щоб людина не починала більше палких дискусій зі мною, не звинувачувала ні в чому.

    Теми цього довгочиту:

    Есе

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається