Залізо для честі, золото для перемоги

У 1813 році Наполеон Бонапарт зазнає фіаско в Російській кампанії. Ця поразка стала прологом до його падіння. Французька революція та кампанії Бонапарта пробудили в Німеччині національний дух. Пруссаки, саксонці, баварці, ганноверці почали себе відчувати німцями як єдиною нацією об’єднаною спільними рисами та ворогами. Наполеон, не хотячи пробудив німецьку націю. Король Пруссії звернувся до своїх підданих як до німців, вперше в історії. Патріоти об’єднувалися у добровольчі загони - фрайкори. Багато громадян записували в ландвер та ландштурм (місцевий аналог тероборони). 42% усіх добровольців складали ремісники(представники середнього класу). Найбільший порив був серед студентства. За оцінками Петера Брандта близько 50% німецького студентства брало участь в боях з Наполеоном.

undefined
Є́нські студенти виступають у похід на визволення Вітчизни. Фреска з актової зали університету в Єні

Проблемою визвольної боротьби була проблема з ресурсами. Пруссії не вистачало коштів аби оснастити свої полки та армії. Війна завжди вимагає від держави багато ресурсів. Тому серед патріотів панувала думка, що війна може бути програною. Поштовхом до змін стала акція дружина принца Вільгельма Прусського, Маріанна. Вона обміняла свої золоті прикраси на каблучку з підписом: “Золото я віддала за залізо”. Принцеса звернулася до кожної жінки-патріотки, щоб вона підтримала націю в боротьбі за свободу. У суспільстві стало модно носити залізні прикраси як символ підтримки національної боротьби. Отримані кошти від пожертв були витрачені на оснащення армії та купівлі озброєння. За короткий час Пруссія змогла зібрати сили аби чинити ефективний супротив Наполеону. 

undefined
Маріанна Прусська була не тільки патріоткою, а й меценаткою

Дух національного підйому повпливав на військові нагороди. Легендарний Залізний хрест виготовляють із заліза. Ця нагорода була першою в Європі, яку вручали незалежно від походження та виключно за бойові заслуги.

Germany, Eisernes Kreuz, iron cross second class 1914, w… | Drouot.com
Естетика та форма ордену стала міцно асоціюватися з прусською, а потім з німецькою армією. Нацизм теж спробував експропріювати цей оредн як “націоналсоціалістичниц”. Зараз зображення цього хреста є на техніці Бундесвера, а інколи й на українській технці.

Звісно, що пожертви патріотів зіграли важливу роль в піднятті бойового духу та фінансуванні визвольної війни, але для справедливості слід згадати роль Великобританії в боротьбі з французами. Відомо, що британці були основними ворогами Наполеона. Саме Туманний Альбіон був основним донором Австрії, Російської імперії, Пруссії. Британські війська відкрили другий фронт в Іспанії проти Бонапарта. Для розуміння обсягу допомоги ми оголосимо “ленд-ліз” за декілька місяців 1813 року: 8 000 000 фунтів у срібних та золотих монетах, 200 гармат, 120 000 мушкетів, 18 000 000 патронів, 23 000 барелів пороху, 30 000 шабель та палашів, 150 000 комплектів форми, 175 000 пар чобіт, 1 500 000 фунтів продуктів та 23 000 галонів міцного алкоголю. Фактично титанічна допомога Сполученого Королівства була базою для перемоги. 

undefined
Великобританія станом на 1815 рік. Потуги Британії змогли повалити видатного корсиканця.

Вдруге акція обміну золотих прикрас на золоті відбулася під час Першої світової війни. Німецька імперія потребувала валютних ресурсів для боротьби з Антантою. У суспільстві знову з’явився запит на патріотичність. Тому закликали добровільно жертвувати гроші для потреб війська. Хоча акція мала волонтерський характер, суспільство негативно дивилося на носіння золотих прикрас, як на непатріотичний акт. Для прикладу мер міста Магдебург обміняв регалію бургомістра на залізний аналог - усе аби принести вітчизні перемогу. У той період фраза видозмінилася й звучала так: “Золото віддав на зброю, залізо взяв за честь”. Паралельно з німецькою традицією пожертви грошей на залізні відзнаки з’явилася австрійська традиція “залізного воїна”

undefined
Такі значки давали особам, які пожертвували золоті прикраси на благо перемоги

У 1915 році в Австрії було встановлено фігуру лицаря з дерева. Кожен охочий міг внести кошти на підтримку сиріт та вдів. Жертводавці в залежності від суми могли забити залізний чи срібний цвях у фігуру. Схожі події практикувалися у школах. Це була масштабна акція по підтримці бойового духу нації. Хоча вилучені кошти були малими, вони створювали відчуття єдності в спільній боротьбі за перемогу. Також дані поцвяховані фігури відігравали роль меморіалів, які мали вшанувати полеглих за Батьківщину. Практика забивання цвяхів у дерево практикувала ще з часів Середньовіччя. Селяни забивали його на знак обітниці чи як оберіг від хвороб. Дуже швидко фігури поширилися Німеччиною. Містяни забивали цвяхи у герби міст, колони, фігури лицарів-захисників (Роланд, Генріх Лев). У місті Корнвестхайм двері до ратуші були оббиті цвяхами. Цікаво, що дерев’яних лицарів були й на наших землях. 

Der Wehrmann in Eisen | Ein Zeitzeuge des 1. Weltkrieges in Wien
Перший “залізний лицар” з Відня

У квітні 1916 році було встановлено фігуру лицаря з мечем, який мав вшанувати звільнення Львові від московської окупації. Статуя розміщувалась на Гетьманських валах у спеціальному павільйоні. На честь закінчення збору над Львовом пролітали військові літаки. Зараз фігура зберігається у холі “Чорної кам’яниці” на площі Ринок.

Лицар у Львові | Міський Медіаархів
Листвіка зі зображенням Львівського лицаря

Схожа статуя була встановлена у нафтовій столиці Галичини - Дрогобичі. У перший же день було зібрано астрономічну суму в 400 000 австрійських крон. На постаменті лицаря була написана фраза “Pro Patria”(за Вітчизну). Пожертви українців становили: "Народний дім" в Дрогобичі – 3000 корон; "Українська християнська громада" в Бориславі – 5000 корон; громада в Тустановичах – 10 000 корон: громада села Губичі – 1000 корон. Окрім цього, значні пожертви склали й окремі громадяни, імена яких були вигравіюваний на цвяхах, що вбивалися в палю біля Лицаря. Купівельна спроможна корони тоді становила: 1 кг картоплі коштував 0,07 корони; гречки – 0,4 кор., живої риби -2,3 кор., пшеничної муки – 0,44 кор., свіжого масла – 2,8 кор., меду – 1,5 кор., телятини – 1,46 кор., пара яєць – 0,18 кор., пара качок – 6,2 кор., літр сметани – 0,58 кор., житній хліб – 0,34 кор. Це – ціни станом на 1909 рік. Станом на 1916 рік купівельна спроможність однієї корони у зв’язку з військовими подіями була дещо меншою, ніж у 1909 році, але оскільки в 1916 році ще карбувалась срібна корона, то інфляція не набула на той час значних розмірів. Так що сума у півмільйона корон була досить значною… Всі пожертви поділялися по половині: одна – для вдів і сиріт по полеглих з Галичини, а інша – для вдів і сиріт по полеглих, які були родом з інших повітів.

Дрогобицький Лицар волі – українська Статуя свободи? - Дрогобич Інфо
Дрогобицький лицар зі цвяхів

Останню таку фігуру було встановлено в 1916 році в Чернівцях на честь визволення міста від росіян. Це було зображення імперського орла, який колись прикрашав ратушу й був знятий за наказом московитів. 

Хоча ця традиція до нас прийшла з Австрії, вона була відроджена у 2014 році, коли було анексовано Крим, а полум’я війни на Донбасі тільки починало горіти. Тоді ми вступили у боротьбу, що триває досі. 30 липня 2014 року у Львові було встановлено статую Юрія Змієборця. Кожен охочий міг забити цвях у його щит, задонативши на суму від 100 гривень. За час акції українці пожертвували близько 1 500 000 гривень. Зібрані кошти були направлені на закупівлю прицілів та тепловізорів. 

Львівський лицар» збиратиме кошти для бійців АТО у Національному музеї  імені Шептицького - ZAXID.NET
Святий Юрій зі Львова, який збирав кошти для бійців АТО

Зараз ми зробили велетенський крок у розбудові суспільства. Зараз українці є набагато об'єднанні та сильніші ніж у 2014 році. Наші “цвяхи” та “залізо” це донати, які ми віддаємо на перемогу нашої армії. Наш лицар є набагато віковічніший ніж будь-яка фігура. Наше залізо не заіржавіє. Бо це пам’ятник це наша нація, яка невпинно рухається до свого європейського майбутнього! 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Останній Капіталіст
Останній Капіталіст@OstanniyCapitalist

Українська націонал-буржуазія

103KПрочитань
0Автори
736Читачі
На Друкарні з 7 серпня

Більше від автора

  • Енергетичні підсумки червня

    Через переведення частини енергоблоків українських АЕС у плановий ремонт (що забезпечить їх стабільну роботу взимку) та збільшення середньодобової температури, частота та довжина стабілізаційних відключень у червні значно зросла.

    Теми цього довгочиту:

    Енергетика
  • Франція - чому на виборах палає ?

    Цієї неділі пройде перший тур парламентських виборів, і це буде мати неабиякий вплив на майбутнє Пятої Республіки. Бажаємо приємного читання.

    Теми цього довгочиту:

    Франція
  • Ближчий погляд на іноземні інвестиції в казначейські облігації США

    Казначейство США нещодавно почало публікувати зміни в оцінці як частину нової розширеної форми TIC щодо довгострокових цінних паперів (TIC SLT), щоб відрізняти зміни в транскордонних інвестиціях, пов'язані з чистими надходженнями, від тих, що пов'язані з оцінкою.

    Теми цього довгочиту:

    Економіка

Вам також сподобається

  • Vincere o morir. Передмова

    Оригінал статті був написаний у липні 2023 на річницю подій 25-го липня 1943 року в Італії, коли Муссоліні був відправлений у відставку Королем по запиту своїх же співпартійців. У порівнянні з оригіналом були внесені лише певні орфографічні зміни. Списка літератури нема.

    Теми цього довгочиту:

    Італія
  • Son ar chistr. Пісня з рекордною кількістю варіацій і політичних міфів. Історія і найкращі версії

    Пісня з унікальною історією. Пісня що має більш ніж 50 версій на різних мовах. Пісня яку хибно проголосили гімном ІРА і Люфтваффе. Або просто “пісня про сидр”. Пропоную познайомитись з цим шедевром фолк музики, найкращими його версіями і віхами його історії.

    Теми цього довгочиту:

    Музика
  • Reinheitsgebot – закон про чистоту пива.

    У 1505 році закінчився черговий етап феодальних міжусобиць, що призвів до возз'єднання баварських земель. Баварським герцогом було розпочато реформу щодо уніфікації законодавства, яку завершували його сини на троні. Reinheitsgebot став частиною нового баварського права.

    Теми цього довгочиту:

    Історія

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається

  • Vincere o morir. Передмова

    Оригінал статті був написаний у липні 2023 на річницю подій 25-го липня 1943 року в Італії, коли Муссоліні був відправлений у відставку Королем по запиту своїх же співпартійців. У порівнянні з оригіналом були внесені лише певні орфографічні зміни. Списка літератури нема.

    Теми цього довгочиту:

    Італія
  • Son ar chistr. Пісня з рекордною кількістю варіацій і політичних міфів. Історія і найкращі версії

    Пісня з унікальною історією. Пісня що має більш ніж 50 версій на різних мовах. Пісня яку хибно проголосили гімном ІРА і Люфтваффе. Або просто “пісня про сидр”. Пропоную познайомитись з цим шедевром фолк музики, найкращими його версіями і віхами його історії.

    Теми цього довгочиту:

    Музика
  • Reinheitsgebot – закон про чистоту пива.

    У 1505 році закінчився черговий етап феодальних міжусобиць, що призвів до возз'єднання баварських земель. Баварським герцогом було розпочато реформу щодо уніфікації законодавства, яку завершували його сини на троні. Reinheitsgebot став частиною нового баварського права.

    Теми цього довгочиту:

    Історія