Звички психологічно стійких людей

Привіт! Всі ці щоденні стреси, депресія, тривожність, втрати змусили мене задуматись про те, як же має виглядати здорова психіка. Які звички мають психологічно стійкі люди? Ось кілька з них, які можуть допомогти кожному з нас стати сильнішими психологічно:

1. Рефлексія і самоаналіз: Психологічно міцні люди регулярно виділяють час для власного осмислення, усвідомлення своїх дій, почуттів і мотивацій.

Я веду щоденник емоцій (хоч і не регулярно). Це дійсно допомагає освіжити голову.

2. Позитивне мислення: Стійкі люди навчилися знаходити позитивні аспекти у будь-якій ситуації, навіть у важких моментах.

Під час блокади і бомбардування мого міста я нарешті познайомилася з сусідами. Плюс!

3. Прийняття змін: Замість опору, вони вчаться приймати зміни як необхідну частину життя і шукають способи адаптуватися до них.

Втративши стабільну роботу через війну та вигорання, я вирішила надалі працювати у фриланс-режимі в зручний час, і навіть знайшла час для творчості.

4. Самоконтроль і витримка: Психологічно стійкі люди вміють керувати своїми емоціями і стресом у складних ситуаціях.

Тут мені складно сказати об’єктивно. З одного боку, депресія мені допомогла пережити бомбардування, бо не так чіпляєшся за життя, і це робить голову холодною (менше панічно метушишся). З іншого боку з’явилась відмороженість, надмірний пофігізм і відверта огида до показухи і всього зайвого в поведінці.

5. Цілеспрямованість і самодисципліна: Психологічно витривалі люди мають чіткі цілі та плани, і працюють над їх виконанням з великою самодисципліною.

Можу сказати, що це про мене. Але мені потрібно більше дисципліни. Нещодавно проходила курс графічного дизайну, і мені дуже допомогла чітка програма, цікаві задачі, а також спілкування і “взаємозвіряння” прогресу роботи з іншими учасницями.

6. Емпатія і вміння співпереживати: Психологічно міцні люди вміють відчувати і розуміти почуття інших, що допомагає їм будувати сильні відносини.

“Батя, я стараюсь”... Чесно. Хочеться підтримати рідних, бо війна і всім важко. Обійняти весь світ. Але часом немає сил собі навіть зробити чай. Тому інколи моє спілкування - це лише “так, ок, ага, вітаю, шкода, співчуваю, бережіть себе”.

7. Вміння просити допомоги: Міцні люди розуміють, коли їм потрібна допомога, і не соромляться просити про неї.

Цьому я досі вчуся. Цілий рік я допомагала чоловікові та його батальйону. А тепер просто хочу купити собі нові фарби, папір, олівці, вийти на природу з термосом кави і помалювати весну з натури. А ще створити пару красивих портретів людей, які мене надихають. Наприклад, співачка Пінк. 😊

Дякую за підтримку!

Отже, ці звички не тільки допомагають психологічно міцним людям краще управляти своїм життям, але й сприяють їхньому особистому зростанню і внутрішньому спокою.

Дякую всім, хто мене читає. Якщо вам було корисно, буду рада коментарям, донатам чи лайкам. Бажаю залишатись психологічно стійкими у ці непрості часи. А я вас постараюсь радувати новими дописами і малюнками.

Pink. Папір, олівець. Авторка: LucyKo
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Lucy Ko
Lucy Ko@Lucyko

Фрілансерка, люблю мистецтво.

11.8KПрочитань
13Автори
16Читачі
На Друкарні з 16 грудня

Більше від автора

  • Як помітити вигорання працівника?

    Вигорання працівників - це серйозна проблема, яка може призвести до зниження продуктивності, погіршення якості роботи, а також до проблем зі здоров'ям та емоційним благополуччям.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається