7 сюжетів, які гарантують популярність

Чому так багато порад письменникам зациклені на деталях? “Будьте точними, гарно все продумайте, не дай боже ви напишете, що герої летіли з Лондону до Мілану тридцять хвилин а не три години”. Хіба це справді важливо?

В одному інтервʼю Джордж Мартін зізнався, що між двома частинами “Гри Престолів” забув, якого кольору були очі в одного з героїв: в одному місці він описав їх як блакитні, а в іншому як зелені. Фанати це помітили і вказали. Що зробив Мартін? Наступного разу описав їх як блакитно-зелені.

Коли “50 відтінків сірого” стали феноменом, лиш лінивий не посварив їх за нереалістичність, неточність буквально на кожному кроці. І БДСМ неправильний, і мільйонерами не стають в 20 з гачком, і навіть подорожі між Сієтлом і Портландом не мають сенсу. Але все це не стало на заваді світовій популярності книги. Можна було б подумати, що читач просто дурний і пристав на тему “вигадливого сексу”, але тут в нашій історії зʼявляються автори “Коду Бестселера”, які виявили інші причини.

Метью Джокер і Джоді Арчер свого часу взялися за незвичне дослідження: вони створили компʼютерний алгоритм, який назвали “бестселеро-метром”, вимірювачем бестселерів. Вони “згодовували” алгоритму тисячі і тисячі різноманітних книг (текст, назва, інша інформація), і тренували його визначати імовірність, з якою ця книга стане бестселером New York Times. Зрештою вони дійшли до того, що алгоритм майже безпомилково визначав бестселери, і взялися за другий етап роботи: тепер вони дізнавалися, які ж параметри перетворювали текст на бестселер, і знайшли багацько: назви, специфічне використання артиклів the та a, основні теми і багато іншого.

В 2011 році вони були впевнені в одному: порно-романи, де секс описується ледь не в кожному розділі, популярними не стають.

А потім сталися “Відтінки”. Здивовані Джоді і Метью також закинули їх в свій бестселерометр… а той спокійнісінько відповів: так, це потенційний бестселер.

Тоді вони дослідили результати ще раз і зробили для себе ще одне відкриття:

Люди читають емоціями. Абсолютно всі бестселери NYT викликають емоційну та фізичну реакцію (позитивну чи негативну — не важливо) від читання протягом перших 10 сторінок і продовжують це робити регулярно протягом всієї історії, змінюючи силу і тональність.

Ви могли чути про 3, 7, 20, 36 видів сюжетів. З точки зору емоцій автори “Коду” дійсно знайшли сім і відобразили їх у графіках де по горизонталі ми маємо відсоток історії (50% це середина), пунктирна горизонтальна лінія відображає нейтральні ситуації в книзі, все що вище — це позитивні події, а все що нижче — негативні і навіть трагічні.

Тож що це за сюжети?

💡 Нотатка: Сім сюжетів це не ті що взагалі можливі, а ті, що дозволяють книгам потрапити до списку бестселерів. Серед не-бестселерів знайшлося багато інших варіантів сюжетів.

1. Комедія

В літературознавстві “комедіями” традиційно називають драматичні історії зі щасливим фіналом. Тут герой чи герої переживають якісь труднощі в самому початку, можливо бідність або негаразди, долають їх, здобувають нову висоту, десь на половині історії їх здобутки опиняються під загрозою, але в фіналі і ці загрози остаточно подолані.

Шекспірівська пʼєса “Багато галасу з нічого” твір саме такого типу: це комедія з двома парами закоханих, яка побудована на грайливих перепалках та непорозуміннях, що ледь не призводять до розставання — та, зрештою, не призводять.

2. Трагедія

Цей тип історії поміщає персонажів, в цілому задоволених своїм життям, в складний а може навіть жорстокий світ, і змушує їх ухвалювати зовсім не найкращі рішення, які все більше і більше погіршують їх становище.

Як приклад цього сюжету наводиться “Диявол носить Прада” (саме книга, бо кіно має дещо іншу емоційну структуру). Героїня пірнає в життя редакції модного журналу і крок за кроком втрачає соціальні звʼязки, карʼєрні перспективи і бажання жити — щоб в фіналі зрозуміти що має рятуватися, доки ще не пізно.

3. Попелюшка

Цей сюжет емоційно повторює історію Попелюшки і тому його зручно називати саме так: все починається з якоїсь яскравої позитивної події, яка, можливо, змінює світ героїв (Попелюшка їде на бал і зустрічає там принца). Але щастю не судилося бути довгим (годинник бʼє північ і карета перетворюється на гарбуз). Герої повертаються до минулого життя, а то і взагалі втрапляють у скруту (знущання мачухи і сестер, Попелюшці заважають приміряти черевичок), але зрештою добро перемагає — фінал нейтральний або навіть щасливий.

4. “Зворотня Попелюшка” або сюжет на мільйон фанатів

Саме ця структура принесла славу “50 відтінкам сірого”. З самого початку герої або стикаються з небезпекою, або потрапляють під вплив чогось темного, заплямовуючого. Герої переживають початкову кризу, знаходять нову впевненість, а може і підлаштовуються під нові умови, стають в них успішними і навіть щасливими… тільки щоб в фіналі все полетіло шкереберть.

Не завжди фінал Зворотної Попелюшки нещасливий: в “Коді Да Вінчі” Дена Брауна (який за думкою дослідників теж є прикладом 4 сюжету) фінал можна назвати щасливим — але перемогу здобувають в самісінькому кінці.

5. Подорож героя

Вам могли називати цей сюжет як єдиний можливий. Ви також могли чути про версію Кемпбела (Герой з тисячею облич), популяризовану Джорджем Лукасом і його Зоряними Війнами. А ще ви могли бачити цей тип сюжету в багатьох любовних романах, книгах про потраплянців і супергеройському кіно.

Герої починають подорож як щось неприємне: Аліса провалюється в кролячу нору, сисадміна Василя збиває автівка — і вони опиняються в іншому світі. Як і в сюжеті 4, ми маємо подолання труднощів, досягнення успіху (в типовому любовному романі десь в середині може відбуватися сексуальна сцена), за якими йде повернення головного лиходія, світова катастрофа або розлучення закоханих — тобто кульмінаційний конфлікт, після успішного розвʼязання якого герої одружуються, коронуються і все загалом завершується добре.

6. Пошук

Шостий тип сюжету це майже відображення попереднього. Я особисто назвала б його “історією розчарування”, тому що цей сюжет пропонує “низький старт”, захопливі пригоди в середині, але врешті “пошук” завершується і приводить героїв в ще гірше місце ніж те, в якому вони були на початку.

Наведені в “Коді” представники цього сюжету: “Виправлення” Джонатана Франзена та “Провулок Світлячків” Крістін Ханни — це життєві історії в одному випадку родини, а в другому — двох подруг, які описують “зльоти і падіння” героїв. Мета цього сюжету — реалістично показати життя (можливо в форматі флешбеків або саги) і створити відчуття ностальгії, підсилене тим, що в фіналі так чи інакше це життя буде втрачене — фізично чи метафорично.

7. Людина у прірві

Це останній тип сюжета, виявлений дослідженням. Він схожий на попередній тим, що часто заглиблюється в реалізм, в опис життя — але цього разу його основа не захопливі пригоди, а некрасива і трагічна реальність. Герої можуть проходити через психологічні випробування, або показувати читачу жахливі сторони нашої реальності. Уявіть артхаусне кіно чи книгу яка виграє якийсь престижний конкурс — і ви з високою імовірністю подумаєте про цей тип сюжету.

Важливо зазначити, що без боротьби, без позитивних змін цей сюжет не спрацює — і саме тому десь всередині крива вигинається вгору, але фінал у таких історій частіше гірко-солодкий, ніж по справжньому щасливий.


Тож це були сім типів сюжетів, сім варіантів, як побудувати історію так щоб вона захопила велику кількість читачів і стала бестселером. Як думаєте, які відомі книги відносяться до якого типу сюжету? Гаррі Поттер? Може щось з класики? А можливо ви знаєте книжки, що не вписуються в цю схему? Обовʼязково пишіть у коментарях.

Бережіть себе

І пишіть із задоволеням!

Авторка: Гринько Тетяна

💡 Стаття ґрунтується на книзі “Код Бестселера”. Нажаль, зараз в книги немає українського перекладу, але якщо ви непогано знаєте англійську, я дуже раджу вам її придбати і прочитати самостійно — особливо якщо вам захочеться краще зрозуміти сутність дослідження та його результати.
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
UWURead
UWURead@uwuread

Книжкова платформа

344Прочитань
0Автори
12Читачі
На Друкарні з 6 січня

Більше від автора

  • Піаритись чи не піаритись?

    Особистий бренд автора, піар та самопіар завжди були приводами палких дискусій у літературному полі, але зараз вічне питання "Піаритись чи не піаритись?" набрало нових обертів. Сьогодні ми розкладемо по поличках думку авторів та видавців.

    Теми цього довгочиту:

    Письменництво
  • Я (не) боюся чистого аркуша

    Страх чистого аркуша трапляється як і з новачками, так і з досвідченими авторами. На жаль, далеко не завжди достатньо одного лише натхнення, аби його перебороти. Наша команда зібрала для вас декілька порад та лайфхаків, як перемогти цей неприємний феномен!

    Теми цього довгочиту:

    Письменництво
  • Ледь не єдиний випадок, коли письменники довели, що корпорація вкрала ідею їхнього твору

    Усі знають, що якщо ви письменник і вашу роботу хтось вкраде, то ви зможете засудити винуватця і отримати грошову компенсацію. Якщо не в Україні, то в США — точно. Але чи так це насправді?

    Теми цього довгочиту:

    Письменництво

Вам також сподобається

Коментарі (1)

То Гаррі Поттер і філософський камінь - це Попелюшка, виходить?) Логічно, якщо зважати на цільову аудиторію, але кумедно. Хочу тепер співставити ці типи і типи по Снайдеру, може зрозумію який тип піднімає імовірність “залетіти” аудиторії.

Вам також сподобається