Вісім правил харчування: як ми їмо?

Ми живемо у епоху харчового достатку. За невеликим винятком, люди мають постійний і вільних доступ практично до будь-якої їжі. Через недотримання режиму харчування, переїдання та споживання у великій кількості шкідливої їжі, люди все частіше страждають від надмірної ваги, поганого самопочуття та хвороб.

Проте найголовніше тут навіть не те ЩО ми їмо, а ЯК ми це робимо!

Для того, щоб навести порядок у своєму “харчовому” житті, НЕ ПОТРІБНО сідати на дієту. Не потрібно ставати сироїдом, мучити себе і страждати. Почати треба із ПРАВИЛ ХАРЧУВАННЯ. Адже, погодьтесь, якщо ви підете в спорт-зал, поставите перед собою штангу і почнете її неправильно піднімати, то вас чекає лише травма, а не прекрасні грудні м’язи і чудовий тонус.

У ЧОМУ СУТЬ?

Справа у тому, що у більшості інформації про харчування неправильно розставлені пріоритети. І дотримуватись правил харчування важливіше, ніж сидіти на дієті чи, навіть, їсти здорову їжу. Дотримуюсь правил, котрі зазначені нижче, ви помітите чарівні зміни у власному організмі і, природним чином, втратите зайву вагу, позбудетесь проблем зі шлунком та покращите самопочуття.

У цьому матеріалі я наведу шість правил харчування життя і три правила харчування смерті. Чому ви так названі і чому про них не знайти інформацію в інтернеті? Це окрема історія.  

5 правил харчування (життя):

1) Довго жувати їжу. Це по-справжньому золоте правило. Чим довше ти жуєш – тим довше ти жиєш. Колись одне це просте правило змінило мій організм протягом кількох тижнів. Є історії про те, що люди виживали у концтаборах завдяки тому, що «жували» баланду.  

Річ у тім, що у людському організмі відбуваються три процеси травлення: у роті, у шлунку та у кишечнику. І будь-яка їжа є для нашого організму чужорідним об'єктом, поки ми не наситимо її слиною і ферментами. Тому чим краще ви жуєте, тим краще відбуваються ВСІ процеси у вашому організмі.

2) Не пити воду під час їжі. Це досить відомий постулат, хоча існує багато інформації, що вода не така уже й шкідлива для процесу харчування. За цим правилом, вода споживається або за 30-60 хв. до харчування, або 30-60 хв. після прийому їжі. Сюди не відносяться чаї, соки чи кава, бо це уже рідка їжа.

По відчуттях, дотримуватись цього правила можна не строго. Просто, якщо ти поїв і залив зверху ще склянку води, то самому відчутно як роздувається живіт і ти стаєш немов бочка. А це не означає, що ти молодець і роздувайся далі…

3) Їсти із задоволенням. Людину живить не те, що вона їсть, а те що вона засвоює. Якщо ми будемо споживати здорову їжу, але кривитись при цьому (бо фу як несмачно, але ж корисно, мабуть, до біса!), то клітини нашого тіла не розкриються, і засвоєння не відбудеться. Тому краще ви з’їсте щось не дуже корисне, але приємніше вашому серцю, ніж будете мучити себе буряковим соком.

4) Вставати із-за столу із відчуттям легкості — не переїдати. Ми звикли сидіти за столом до останнього, поки їжа не почне нам лізти із вух. Особливо, на свята чи в гостях. Тим не менше, переїсти — значить отруїтись. Вважається, що межа нашої порції — це дві складені докупи наші долоні. Ось стільки ми можемо з'їсти за раз і не більше.

5) Роздільне харчування. Білки і вуглеводи — вживаються окремо. Овочі поєднуються зі всім. Фрукти — не поєднуються ні з чим і навіть між собою. Уявіть що всередині вас є завод по переробці відходів. Він може переробити будь-які речовини. Але! Не всі одночасно. А ви що робите? Їжте картопляне пюре із грибами, смаженою свининою та двома салатами із майонезом, де покришено все, що було у холодильнику!

Білки потребують одних ферментів для процесу травлення, вуглеводи — інших. Коли і те і інше потрапляє всередину, відбувається конфлікт у хімічних процесах. На практиці строго дотримуватись цього правила надзвичайно важко (адже ми звикли їсти гарнір і білок до нього, наприклад, макарони і рибу-мясо). 

Проте намагайтесь мінімізувати цю проблему. Поїли макарони із овочами — залиште якусь білкову страву на поїсти через годинку-півтори. Хочете поїсти персиків? Зачекайте годинку після основного прийому їжі і візьміться за них. Дотримання цього правила, як і жування — має колосальний вплив на організм.

6) Їсти лише за потреби для фізичного тіла. Наші сигнали голоду це часто психічні потяги. Хочеться чогось солоденького, чогось солененького. Подумали про чіпси —  через секунду уже їх захотіли. Організм не голодний, але нам охота посмакувати. Таким чином ми постійно їмо із надлишком і у пізні години дня, коли травлення для організму стає проблемним. 

Старайтесь присікати такі спонтанні, психічні потяги “пожувати щось”. Якщо почнете стримувати себе у двох випадках із трьох — започаткуєте прогрес у цьому напрямку.

Найголовніше не те ЩО їмо, а ЯК ми це робимо!

3 правила харчування (смерті):

1) Інформація. Все довкола у великій мірі вода. Ви в курсі, на скільки відсотків наш організм є водою. І будь-яка думка, слово — сильно впливає на енергетику рідини. Тому місце, де готується їжа, повинно бути сакральним. Люди, які там перебувають, не мають сваритись, сердитись, їжа повинна готуватись (і споживатись) у любові і радості.

А як ви думали, чому українці так люблять збиратись на кухні? Тому що там споконвіку була найкраща енергетика.

2) Їжа не повинна двічі піддаватись термальній обробці. Друга термальна обробка — убиває всі корисні речовини. Третя — перетворює їжу на токсини. А ми так любимо підігрівати їжу, правда?

На практиці, дотриматись цього правила дуже важко, тому що всі готують великі порції, щоб вистачило надовго і не треба було готувати. Я роблю таким чином: підігріваю лише трошки із застосуванням води (а не олії і на сковорідці). Або навіть їм холодне, виклавши попередньо їжу із холодильника, щоб вони мала кімнатну температуру.

Як ви будете вирішувати цю проблему — ваша справа. Просто знайте — вдруге сильно розігріта їжа, це уже непотріб.

3) І нарешті останнє: правило сонця. Все живе і квітне, поки світить сонце. Наші органи здатні перетравити цілу купу їжі вранці і протягом сонячного дня. Проте ближче до вечора і після заходу сонця — організм уже готується до відпочинку. Намагайтесь не їсти після заходу сонця. Влітку це дуже легко, взимку — практично неможливо, та все ж до 19:00 можна легко закрити своє «харчове вікно».

Спробуйте старанно жувати, розділяти їжу та не підігрівати її по декілька разів, і побачите, що відбудеться.  

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ostap Sokoliuk
Ostap Sokoliuk@WdGMCXDmbdPMK8S

635Прочитань
18Автори
15Читачі
На Друкарні з 17 червня

Більше від автора

  • Самсара України (част. 2)

    “Хто ти?” Мені не подобається це питання. Воно для мене нічого не значить. “Звідки ти прийшов і куди прямуєш?” — ось таке для мене найбільш значуще.

    Теми цього довгочиту:

    Україна
  • Самсара України

    Це початок мого фантастичного, художнього роману про Україну, війну та боротьбу із пітьмою.

    Теми цього довгочиту:

    Книги

Вам також сподобається

  • Початок

    Майже 500 днів поспіль об 11:00 я веду заняття у відкритому доступі на YouTube. Під час війни, щоб зберегти здоровий глузд та спроможність діяти розумно, відновлюватися і мати сили жити, я запровадила щоденну систему занять. Я назвала нашу онлайн студію "Лабораторія руху тіла".

    Теми цього довгочиту:

    Здорові Звички
  • Про фізичну активність із захворюваннями.

    Головна мета правильного дозування фізичної активності — в кожний момент життя людини підтримувати максимальну можливу для неї фізичну функцію і якість життя. Останні роки виражена тенденція на зниження бар'єрів для фізичної активності при захворюваннях.

    Теми цього довгочиту:

    Фізична Активність

Коментарі (4)

Концепцію роздільного харчування було спростовано і це повна маячня

Вам також сподобається

  • Початок

    Майже 500 днів поспіль об 11:00 я веду заняття у відкритому доступі на YouTube. Під час війни, щоб зберегти здоровий глузд та спроможність діяти розумно, відновлюватися і мати сили жити, я запровадила щоденну систему занять. Я назвала нашу онлайн студію "Лабораторія руху тіла".

    Теми цього довгочиту:

    Здорові Звички
  • Про фізичну активність із захворюваннями.

    Головна мета правильного дозування фізичної активності — в кожний момент життя людини підтримувати максимальну можливу для неї фізичну функцію і якість життя. Останні роки виражена тенденція на зниження бар'єрів для фізичної активності при захворюваннях.

    Теми цього довгочиту:

    Фізична Активність